VisszajelzésVálasz az EMI-nek

2009. július 31., péntek, Nyílttér

A tusnádfürdői EU-táborban elhangzott nyilatkozatomat az EMI még július 22-én megválaszolta, de mivel azt csak a kurucinfó hozta le, amit nem találok elfogadható médiafelületnek, nem állt módomban lereagálni. Az EMI válaszában pontokba szedve közöl bizonyos ,,tényeket", ezekre kívánok a következőkben válaszolni.

1. A csíkszeredai Budaházy melletti szimpátiatüntetést illetően az MTI július 6-i tudósításában a következő megállapítások szerepelnek: ,,A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezte húszperces tüntetésen 20—30 fekete ruhás, illetve a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetű fiatal vett részt, képviseltette magát az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI)."

A tudósítás utolsó bekezdésében az MTI megjegyzi, hogy ,,Budaházyt 2009. június 17-én vette őrizetbe a magyar rendőrség terrorcselekmény elkövetése és emberölési kísérlet gyanújával".

Azt, hogy az EMI képviseltette magát, több portál, rádió és újság is hozta, a teljesség igénye nélkül megemlíthetem a kurucinfót, a Szent Korona Rádiót és a 168 órát. Ha ők tévedtek, az EMI azt bármikor számon kérheti tőlük. Tudomásom szerint nyilatkozatom időpontjáig mindenesetre az EMI nem cáfolta ezt a hírt. Azt, hogy bár későn, de elhatárolódtak a HVIM-től és a csíkszeredai tüntetéstől, üdvözölni lehet.

2. ,,Az EMI független civil ifjúsági szervezet, egyetlen erdélyi vagy magyarországi politikai párt mellett sem kötelezte el magát" — írják a nyilatkozatban. Ez így rendben is volna, és az első három EMI-tábor meghívottlistája igazolni is látszik a kijelentést. A negyedik EMI-táborban viszont már megjelenik előadóként Vona Gábor, mint a Magyar Gárda Egyesületnek az elnöke, annak a szervezetnek, amelyet idén a magyar igazságszolgáltatás jogerősen betiltott. Az idei tábor programjában Morvai Krisztina mellett csütörtökön 16 órától újból Vona Gábort harangozzák be, ezúttal a Jobbik elnökeként ,,Az 1%-tól a 15-ig: pártépítés Jobbik-módra" című előadásával. (Forrás: EMI-honlap) Ha figyelembe vesszük, hogy más magyarországi pártok nem kaptak meghívást (vagy ha igen, nem fogadták el), és hogy Vona pártépítésről és nem más témáról kíván előadni az EMI-szimpatizánsoknak, engedjék meg, hogy szkeptikus legyek, az ,,egyetlen magyarországi párt mellett sem kötelezte el magát" (ti. az EMI) kijelentés valóságfedezetét illetően.

3. A Háromszékben megjelent írás címe: ,,Nem szélsőségesek". Nem derül ki, hogy ez a megállapítás a cikket jegyző Sylvester Lajos véleménye, az EMI-sek önjellemzése — habár ebben az esetben erre utalni kellett volna —, vagy netán arról van szó, hogy ilyen módszerrel akar valaki az én számba adni egy olyan kijelentést, amit én nem tettem meg. Lásd az EMI-válasz apropóját alkotó, tusnádfürdői EU-táborban elhangzott előadásomat, illetve az azt követő videointerjút, amit a Szabadság napilap készített. (Mindkettő megtekinthető a Szabadság honlapján: http/video.szabadsag.ro/play.php?vid=583, illetve 588 alatt.) Tisztázni szeretném: a Jobbikat és a Magyar Gárdát szélsőséges szervezeteknek tartom, és ezzel nem vagyok egyedül, így gondolja ezt többek között a New York Times, a The Times, a Le Figaro és a Spiegel is. (Lásd: Jobbik: a Brit Nemzeti Párt (BNP) magyarországi fasiszta barátai. The Times, 2009 jún. 9., http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6457752.ece; A magyar szélsőségesek tükrözik és erősítik az elégedetlenséget. New York Times, 2007. okt. 24., http://www.nytimes.com/2007/10/24/world/europe/24hungary.html?_r=1&scp=1&sq=Jobbik&st=cse; A Magyar Gárda, új szélsőjobboldali milícia. Le Figaro, 2007. aug. 29., http://www.lefigaro.fr/international/2007/08/29/01003-20070829ARTFIG90175-la_garde_hongroise_nouvelle_milice_d_extreme_droite.php; A neofasiszta Magyar Gárda Magyarország szégyene. Der Spiegel, 2007. aug. 8., http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,502184,00.html.)

Vona EU-s állampolgárként keresztbe-kasul járhat Erdélyben, és ott tarthat előadást, ahol akar, kivéve, ha kitiltják Romániából. Az EMI politikai szimpátiái alapján azt hív meg a táborába, akit akar. Meg kellene fontolniuk azonban, hogy a Jobbik vezetőinek a jelenléte milyen irányba kötelezi el őket.

4. Kérem azokat a kiváló erdélyi értelmiségieket, egyházi és közéleti személyiségeket, sportolókat és művészeket, akik részt vesznek az EMI-táborban, vizsgálják meg, mennyire fér össze habitusukkal, nézeteikkel, hogy képletesen egy asztalhoz üljenek a Jobbik vezetőivel, és amennyiben ezt megteszik, milyen mértékben legitimizálják ezzel a Jobbikat, és végsősoron magát a szélsőségességet.

5. A Szabadságban közölt videointerjúm másik megszólítottja Borboly Csaba volt, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Vele kapcsolatban kifejtettem: partnerséget vállalni és közpénzekkel támogatni egy olyan tábort, amelyik teret enged szélsőséges politikusoknak, véleményem szerint megengedhetetlen egy RMDSZ-színekben megválasztott tisztségviselő számára. Érdeklődve várom az RMDSZ vezetőségének véleményét ebben a kérdésben.

És végezetül egy vélemény: az EMI előtt két út áll. Az egyik az EMNT/EMEF-féle irányzat, a másik a Jobbik. A kettő együtt nem fog menni. Jó választást.

Eckstein-Kovács Péter

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-07-31: Nyílttér - x:

Az utca hangja

GÁLL I., Sepsiszentgyörgy. Tavaly év végén a CEC végre kiadta a pénzt az 1989 előtt befizetett Dacia gépkocsikra, de a Román Fejlesztési Bank ügyfelei a mai napig nem kaptak semmit. Azt szeretném tudni, hogy miért van ez így, talán a törvény nem vonatkozik mindenkire egyformán?
2009-07-31: Nyílttér - x:

Négyemeletes rendelő a lakóházak között — Demeter J. Ildikó

A negyedik emeleten egy szolgálati lakás lesz nagy teraszokkal. A védőhálót a hétfői összetűzés után tették az állványzat köré.
Állandó perlekedés közepette épül a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam kezelőközpont: hétfőn délelőtt még a rendőrséget is kihívták a Munkás utcába, és nem először. A konfliktus az építkezés kezdetétől, több mint egy éve tart, legfőbb oka az, hogy a majdani klinika közvetlen szomszédságában lakó család ellenzi a beruházást.