Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kamerás Fucking

2009. augusztus 4., kedd, Magazin

Immár kamerákkal őrzik Fucking, a kis osztrák falu helységnévtábláit, mert a turisták állandóan lelopkodják. A szó angolul a legközönségesebb változat a szeretkezésre, ezért aztán nagy a sikere. Az osztrák falu lakói nem ezért választották, és persze nem is ők választották, hanem a távoli történelembe vesző elődök.

A fuckingnak német jelentése nincs, bár egyes gyanítások szerint azért németül is köze lehet a szexhez, más elmélet alapján Lord Focko földesúrról kapta a falu a nevét még a VI. században. A névtáblalopkodás is régi keletű, bár nem másfél ezer éve dívik. A II. világháború után lett világhírű a falucska amerikai katonáknak köszönhetően, akik alig tudtak nevével betelni. Manapság az angolszász turisták már a térképen meglátva is nagyokat röhögnek, és vidáman látogatnak el a mindössze száznégy lakosú faluba, hogy fényképeztessék magukat a Fucking tábla alatt. Többen azonban képtelenek elengedni a táblát, és hazaviszik emlékbe. A fuckingiaknak már abból is elegük van, hogy állandóan kiröhögik őket lakhelynevük miatt, hát még hogy pénzükbe kerül a szüntelen táblapótlás. Négy éve valósággal bebetonozták a táblákat, és akkor úgy vélték, hogy egész éjjel dolgoznia kell annak, aki el akar egyet lopni. Vagy mégsem kellett, vagy igen dolgosak a ,,fuckingozó" turisták, mert ez sem segített. A minap ezért a fuckingiak bekamerázták tábláikat.

Egyébként nem Fucking az egyetlen osztrák falucska, amelynek lakosai kínosan érzik magukat, ha meg kell mondaniuk, hova valósiak. Ezekről a zavarba ejtő osztrák településnevekről már külön könyv is született Franz Dürnsteinernek köszönhetően. Az ő gyűjtéséből kiderül, hogy létezik Ausztriában Kotzendorf nevű helység, amely viszont nem angolul, hanem németül értelmes: Okádásfalvát jelent. Van azután Hundessen, amely magyarul Kutyafalófalu, továbbá Mösendorf, amely Koszfészek — legalábbis a neve alapján.

Saját tapasztalatunkból még hozzáfűzhetjük, milyen jól szórakoznak a románul tudók a horvátországi Pula nevén, vagy mi, háromszékiek is tudjuk, miért kellett Bükszád román nyelvű névtáblájának írásmódját a folyton kapargatók miatt Bicsadról Bixadra változtatni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2009-08-04: Magazin - x:

Búcsút mondott a Facebooknak

Bill Gates búcsút mondott a Facebooknak, mert már nem bírta a sok barátkérő üzenet kezelését. A Microsoft alapítója egy Újdelhiben rendezett üzleti fórumon jelentette be, hogy bezárja a közösségi portálon lévő profilját, mert kezelhetetlen mennyiségű üzenet árasztja el. ,,Tízezer ember kérte, hogy a barátom lehessen" — mondta el a világ leggazdagabb embere, aki eleinte megpróbált szelektálni a számára teljesen ismeretlen személyek között, de kénytelen volt belátni, hogy az egész merő időpocsékolás.
2009-08-04: Közélet - x:

Elpolitizált pályáztatás — Farcádi Botond

Az Európai Bizottsághoz kíván fordulni az RMDSZ vezetősége, az Országos Vidékfejlesztési Programban benyújtott pályázatok elbírálása ügyében, számos olyan jelt észleltek ugyanis, amelynek alapján világossá vált, hogy a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség, valamint a mezőgazdasági minisztérium politikai alapon szeretné irányítani a pénzek elosztását, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a pályázatok elbírálása objektív lenne — jelentette be tegnap Klárik László megyemenedzser, aki elmondta: tanácskozott ez ügyben Markó Béla szövetségi elnökkel is.