V. EMI-táborAmit a fiatal nemzedéknek tennie kell — Ferencz Csaba

2009. augusztus 6., csütörtök, Közélet

Mintegy másfél ezer résztvevővel megkezdődött tegnap az V. EMI-tábor a Gyergyószentmiklós melletti Hétvirág panzió területén. A megnyitó után a magyar történelem és a Székelyföldi autonómia gyakorlati lépései volt a téma.

Azt cselekszik ezek a fiatalok, amit ennek a nemzedéknek tennie kell, ezért támogatni fogom a jövőben is az EMI-tábort — jelentette ki a tábor ünnepélyes megnyitóján Mezei János. Gyergyó­szentmiklós polgármestere ugyanakkor elítélte a tábort az utóbbi időben ért támadásokat. Nem lehet akkora recesszió, hogy a félretájékoztatásra ne jusson pénz, mondta a városvezető, hozzátéve: ragaszkodnunk kell ősi jelképeinkhez, mert ha engedünk a nemzeti szimbólumaink ellen indított hadjáratnak, akkor ma ,,csak" egyik zászlónkat feledtetik el, de holnap már a Szent Korona következhet.

Az Eckstein-Kovács Pé­ter és az RMDSZ, valamint az SZDSZ köreihez köthető liberális politikusok és újságírók támadásaival foglalkozott megnyitóbeszédében Bagoly Zsolt is, aki az EMI képviseletében szólalt fel. Bennünket örömmel tölt el, hogy egyre több fiatal érdeklődik nemzete történelme, hagyományai és hazája sorsa iránt, egyesek viszont, ráadásul éppen azok, akiket érdekeink, törekvéseink képviseletére választottak meg, a román sovinisztákkal együtt lépnek fel a nemzeti érzelmű fiatalok ellen — mondta. A EMI egyik vezetője úgy vélte, az elnöki tanácsadó munkáját ,,dicsérheti" az is, hogy eddig példátlan ellenőrzések, megfélemlítések áldozatai voltak az EMI-vel együttműködő gyergyói cégek és magánszemélyek.

Bakay Kornél régész, történész a magyarság eredete, az indoeurópai tengerben való idegensége szempontjából próbált magyarázatot találni az európai népek többségét jellemző magyarellenességre. Mi minden keveredettség ellenére is Kelet népe vagyunk, soha nem leszünk mások, s ha ezt vállaljuk, talán meg tudunk küzdeni az elkövetkező idők nehézségeivel is, amint tettük azt a XIX. század második feléig, amikor betört hozzánk a magyarságtól teljesen idegen liberalizmus — vélekedett az előadó.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az elmúlt egy évben megtett gyakorlati lépésekről számolt be. Beszélt az ,,internetes térfoglalásról", azaz a .sic domainvégződés elnyerését célzó törekvésről, melyért eddig több mint harmincezer aláírás gyűlt össze, említette a Székely Termék márkanevet, amelyért az SZNT vélhetően fővédnökséget vállal. Izsák Balázs szerint Markó Béláék mindent alárendelnek a kormányba való visszatérésnek, és valószínűleg úgy ítélik meg, nem tesz jót e célnak, hogy részt vegyenek a Székely Önkormányzatok Nagygyűlésén, amely a székely parlament előfutára hivatott lenni. De ha szembe akarnak menni a közösség akaratával, akkor ezt mondják ki nyíltan — fogalmazott az SZNT elnöke. Izsák ugyanakkor érvelt a közelgő elnökválasztás kapcsán tett SZNT-kezdeményezés mellett, kifejtve: az érvénytelenített szavazatokkal azt üzeni a székelység, hogy nem hajlandó elnököt választani Romániának addig, amíg nem választhat elnököt Székelyföldnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1448
szavazógép
2009-08-06: Közélet - x:

Munkával csalogató Árkosra (Önkéntesek a Szentkereszti-kastély parkjában) — Váry O. Péter

Hatalmas az árkosi Szentkereszti-kastély parkja, az egykor szépen gondozott, fakülönlegességekkel beültetett, kilenchektáros terület jócskán elgazosodott — és emiatt nem a művelődési központ mindenkori vezetője hibáztatható, hiszen szakemberre, elegendő munkáskézre sohasem futotta a kulturális minisztériumhoz tartozó intézménynek. Néha-néha levágattak egy-két, a kastélyra esetleges veszélyt jelentő fát, a pázsitot is csak a főbejárat közelében gondozták.
2009-08-06: Közélet - x:

Zöldenergiát Háromszékre — Mózes László

Tizennégy alapító taggal bejegyezték a Zöldenergia Egyesületet, a civil szervezet a megújuló energiaforrásokkal kíván foglalkozni, főként energianövény-termesztéssel, annak felhasználási lehetőségével — tájékoztatott Vajda Lajos, az egyesület elnöke.