ÁlláspontDe mi lesz az elnökválasztás után?

2009. augusztus 7., péntek, Nyílttér

2008-at választással végeztük, 2009-ben folytatjuk, hisz ilyen válságos időszakban ez a legjobb megoldás, hogy eltereljük a figyelmet a nehézségekről. Ráadásul adott egy bizonytalan kormányvezetés is, amely megszorításaival, habozásaival, meggondolatlan határozataival még súlyosbítja a meglevő helyzetet.

Számukra a munkahelyek megszüntetése, a fizetések csökkentése a megoldás. Mind a demokraták, mind a szocialisták külön-külön válságenyhítő javaslatcsomagot készítettek, ami eleve nem valósítható meg, de azért nyugalommal könyvelik el a mindjárt egymillió munkanélkülit, a naponta kitörő spontán sztrájkokat. Bizonyos, hogy ez a kormány húsz év után a leggyengébb, ami létrejöhetett: hat hónapi kormányzás után is kapkodnak a két pártból álló kormány miniszterei, versengve, hogy melyik tud több pénzt elkölteni semmiségekre, választási kampányra vagy ismerősök, barátok pénztárcájának kerekítésére. Eközben egymásra dobják a vizes lepedőt, de ahogy telik az idő, már a vizes pokrócot is. A politikai elemzők már az év elején megjósolták, hogy ez a kikényszerített kutya-macska barátság nem fog sokáig tartani, az elnökválasztás után alig egyévi kormányzás után meg fog történni a beharangozott szakadás, új kormányra számíthatunk.

Tehát indulhat a kampány. A parlament tagjai, a képviselők és szenátorok a tavaszi verejtékes munka után megkezdték szabadságuk letöltését, indulhatnak elkölteni pénzünket jelöltjük támogatására.

Amint tudomásul vehettük, az RMDSZ is indít elnökjelöltet Kelemen Hunor szemé­lyében, aki jelen pillanatban egyik legértelmesebb politikusunk, de eleve semmi esélye Romániának egy magyar elnökre, mint ahogy kizárt dolog egy őrkői lakos megválasztá­sa Sepsiszentgyörgy polgármesterének. Szerintem nem volt jó elgondolás és döntés egy elit politikus vagy bárki más feláldozása — akik még olvasunk újságot, hallgatunk rádiót, nézünk tévét, tudjuk, mire menne a játék, de az a szavazat, amire számítani lehet a magyar szavazók részéről, se nem oszt, se nem szoroz a román jelöltek rovására. Sári néni Kurtapatakról, amikor meghallja, hogy Romá­niának magyar elnöke lesz, a fél falut szavazni viszi, de mit fognak csinálni azok, akik ismerik a játékszabályt, az értelmiségiek, fiatalok stb.? Egyszerűen nem fognak elmenni választani. Mi több, ez az előrelátott 3—4 százalékos részvétel lejáratást jelent az EP-képviselők kilencszázalékos megválasztásával szemben. Szerintem helyesebb lett volna, ha az első fordulóra az RMDSZ megnevez egy megfelelő jelöltet (ha van), akit fenntartottunk volna a második fordulóban is, ha továbbjut. Megoldás lett volna az is, ha az RMDSZ csak a második fordulóban dönt arról, hogy kivel indulunk vagy nem indulunk. Jómagam az első megmérettetésen nem fogok részt venni, a személyazonossági bizonyítványom hátsó oldala már sakktábla lett, a milliókba került választási könyvecske helyett mindjárt a homlokomra kerül a részvételi pecsét...

Örvendetes, hogy húsz év után rájöttünk, az autonómia nem léggömb, amit minden választás előtt felengedünk a levegőbe, s elszáll, és Márton Árpád vezetésével egy munkacsoport alakult, mely az év végéig kidolgoz egy olyan autonómiatervezetet és magyarázatot, amit majd a román pártok elé lehet vinni tanulmányozni, s amiből megtudhatják, hogy sem szögesdrótos határ, sem útlevél nem szerepel benne. Jelenleg ők azt gondolják, hogy az autonómia egy ,,ördögi" kifejezés.

Eddig jó, de vajon mi lesz a télen, a választások után, amikor bármely párt, amely hatalomra jut elnöke megválasztásával, és új kormányt alakít, támogatást kér az RMDSZ-től a kormányzás gyakorlására, egyformán feltételül szabva, hogy három évig ne is hallja ezt a három kifejezést: autonómia, magyar egyetem, kisebbségjogi törvény?

Ha megérjük, meglátjuk, mi lesz.

Lőrincz Béla, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2009-08-07: Nyílttér - x:

Egy jubileum árnyoldalai (Álláspont)

Amikor Eckstein-Kovács Péter exszenátor az államelnök kisebbségi tanácsosának jogkörét elnyerte, egyértelművé vált, hogy kulcsszerepe lesz az egymást követő választások előkészítésében, de főleg egy új kisebbségpolitikai alternatíva kialakításában, amelyben érdekvédelmi szervezetünk csak másodhegedűs, és Szász Jenő visszavonhatatlanul megkapja a selyemzsinórt.
2009-08-07: Nyílttér - x:

Nem hagyhatom szó nélkül (Visszajelzés) — Puskás Attila

Már csak hagyományból, de információgazdagsága miatt is az egykori országos napilapunk (Romániai Magyar Szó) utódjaként megjelenő Új Magyar Szó előfizetője vagyok, de ahogy telik az idő, és olvasom néhány ,,illusztris" (mindig ugyanazok) munkatárs kirohanását a ,,jobboldal" ellen, kezdem szégyellni, hogy még mindig olvasom a lapot.