Röviden

2007. augusztus 15., szerda, Világfigyelő
Magyarország a rossz példa

Magyarország negatív példájával próbálta meggyőzni a cseh képviselőket Mirek Topolánek miniszterelnök és helyettese, Petr Necas arról, miért is kellene támogatniuk a kormány reformcsomagját. Ha valaki kételkedik a csehországi reformok szükségességében, az nézze meg Magyarország példáját, ahol a közkiadások hiányának gondját nem rendezték időben. Ma az ottani hiány a duplája a csehországinak, s a szükséges reformintézkedések lényegesen drámaiabbak, mint a csehországiak — érveltek.

Petr Necas megjegyezte: amennyiben Csehország időben megteszi a reformlépéseket, elkerülheti, hogy a szükséges takarékossági intézkedések leginkább a közepes, illetve alacsony jövedelemmel rendelkezőket sújtsák, mint ahogy az ma Magyarországon történik. A cseh parlamenti alsóház tegnap délután rendkívüli ülést kezdett, amelynek legfőbb napirendi pontja a jobbközép kormány által benyújtott, közkiadások stabilizációját megcélzó javaslatcsomag. Az intézkedéscsomagot első olvasatban mintegy két hónapja már elfogadta a képviselőház, de sorsdöntőnek a mostani második kör ígérkezik, amikor a parlament a reform részleteiről dönt. A részletekben ugyanis maga a koalíció sem egységes, míg az ellenzék az egész csomagot elveti. A parlamenti vita az első pillanattól kezdve nagyon éles, indulatos. Szavazásra várhatóan csak a jövő héten kerül sor.

Lengyelországban is helyzet van

Az előrehozott választások kiírása logikus következménye a lengyelországi helyzetnek — állapította meg Lech Walesa volt lengyel államfő. A Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője szerint a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a kormány nem kormányzóképes. Hozzátette: tart attól, hogy a lengyel társadalom politikailag nagyon elbizonytalanodott, de bízik a lengyelek mély hazafiasságában, abban, hogy a legjobbat hozzák ki a helyzetből. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy a többség ezúttal elmegy szavazni, nem úgy, mint legutóbb. Elmondta, hogy aggodalommal tölti el a mód, ahogy a Kaczynski fivérek — Lech Kaczynski államfő és Jaroslaw Kaczynski kormányfő — a politikai vetélytársaikkal bánnak. Viselkedésük azt mutatja, hogy veszélyes emberek. Walesa szeretné ,,megóvni hazáját az őrültektől", és ,,visszaadni a Szolidaritás szó méltóságát és értékét".

Gül újra államfőjelölt, a néppárt bojkottot hirdet

A török külügyminiszter tegnap megerősítette, hogy az országot kormányzó párt ismét őt jelöli az államfői posztra. Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) előző nap jelentette be, hogy Abdullah Gült indítja a jövő héten esedékes elnökválasztáson. Az államfő személyéről Törökországban az egykamarás parlament dönt. Májusban Gül kétszer is elbukott a választáson, mivel nem kapta meg a képviselők kétharmadának támogató szavazatát. A Köztársasági Néppárt (CHP), Törökország vezető világi, ellenzéki pártja bojkottálni akarja az elnökválasztást. A Köztársasági Néppártnak ugyan nincs annyi képviselője a parlamentben, hogy meghiúsítsa Gül megválasztását, de a bojkott szándéka jelzi, mennyire heves ellenérzéseket táplál a katonaság által is támogatott világi elit a külügyminiszter jelölésével szemben. Attól tartanak, hogy Törökország elveszti szekuláris jellegét, ha a vezető posztokat fokozatosan iszlamista vagy iszlamista kötődéssel gyanúsítható politikusok foglalják el.

Robbanás a Néva expresszen

Három embert válságos állapotban szállítottak kórházba azután, hogy egy házilag barkácsolt bombát robbantottak a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Néva expresszen. Több forrás szerint a Moszkva—Szentpétervár útvonalon közlekedő vonat helyi idő szerint hétfőn este 22 óra körül siklott ki a robbanás következtében. A balesetnek halálos áldozata a tegnap hajnali nyilatkozatok szerint nincs. Az orosz vasúttársaság tegnap reggeli hivatalos közleményben tényként közli, hogy a balesetet egy házilag készített robbanószerkezet okozta. A tegnap hajnalban közzétett adatok szerint külföldiek nem utaztak a vonaton, később azonban az Interfax azt állította, hogy a könnyű sérültek között két külföldi volt, állampolgárságuk azonban ismeretlen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4483
szavazógép
2007-08-15: Világfigyelő - x:

Kié az Északi-sark?

Kiújult a területvita, az oroszok zászlója kitűzve, Kanada katonai létesítményt épít, a dánok kutatókat küldtek, de az Egyesült Államok és Norvégia is pályázik a Föld még feltáratlan kőolaj- és földgázkincsének 25 százalékára. A politika szolgálatába állított geológia és sarkkutatás 21. századi tétje nemcsak a területgyarapítás.
2007-08-15: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A mi igazi szegénységi bizonyítványunk

Kerek ötven percet szánt Románia államfője tegnapi sajtótájékoztatóján arra, hogy székelyföldi látogatása után tiszta vizet öntsön a pohárba. Ugyanis áll a bál több mint egy hete, a román lapok, televíziók oldalakat, illetve órákat szánnak arra, hogy a kilencvenes évek nacionalista közhangulatát jellemző hangon kommentálják ittlétét és innen közvetített üzeneteit.