Hírsaláta

2009. augusztus 13., csütörtök, Belföld

REKTOROK BOC ELLEN. A kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Egyetem, a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem és a temesvári Nyugati Tudományegyetem rektorai közös nyilatkozatban tiltakoznak a tanügyi törvénytervezet parlamenti vita nélküli elfogadása ellen. Úgy vélik: európai demokráciában abszurd az érintett felek megkérdezése, a nyilvános és a törvényhozási vita mellőzésével elfogadtatni egy alapvető fontosságú jogszabályt. (Krónika)

HATÓSÁG AKADÁLYOZZA AZ UDREA-BIZOTTSÁG MUNKÁJÁT. Emil Boc kormányfőhöz fordul az Elena Udrea idegenforgalmi miniszter ellen felmerült sikkasztási gyanú ügyében vizsgálódó parlamenti bizottság, miután az állami közbeszerzések megfigyelésével foglalkozó, kormánynak alárendelt hatóság megtagadta, hogy rendelkezésükre bocsássa a turisztikai tárca közbeszerzéseinek ügyében kért dokumentumokat. (Realitatea)

VÁLSÁGBAN A TELEVÍZIÓK. A régió országai közül a román televíziós piacot érinti a leginkább a gazdasági világválság — írja a Standard.ro. Az elemzők azzal magyarázzák a televíziós válságot, hogy a médiaügynökségek, melyeknek vészesen megcsappant a reklámokból származó bevételük, valósággal ellehetetlenítik a tévék helyzetét, amihez még hozzájárul az is, hogy az ország képtelen kezelni a krízishelyzetet.

NÉGY SZÁZALÉK A KÜLÖNBSÉG. Az INSOMAR legutolsó közvélemény-kutatása szerint a Traian Băsescu és Mircea Geoană közötti becsült különbség már csak négy százalék. Ha vasárnap lennének a választások — állítja az intézet — Traian Băsescu 34, Mircea Geoană 29, Crin Antonescu 15 százalékot érne el. (Ziare. com)

ÚJABB FÖLDRENGÉS VÁRHATÓ A FEKETE-TENGEREN. A földrengéskutatók szerint újabb földmozgások várhatóak a bolgár tengerparton. Ezt azzal támasztják alá, hogy az augusztus 5-én a Fekete-tengerben, illetve Dél-Dobrudzsában bekövetkezett földrengésnek csak három utórezgése volt, ez pedig szokatlan a 40 kilométeres mélységben bekövetkezett földmozgás esetében. Mircea Radulian fizikus szerint elképzelhető, hogy a földrengés ,,nem használta el teljesen az energiáját", ezért újabb földmozgásokra várhatunk főleg Bulgáriában, illetve nálunk, Vama Veché­től délre. A földrengés csak az említett települések közvetlen közelében élőket veszélyezteti. Az 5,5-ös erősségű földmozgást a Fekete-tengerben húsz kilométeres mélységben jegyezték, ám hatását Bukarestben, Dobrudzsában és Bulgáriában is érezték. (Realitatea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2009-08-13: Közélet - x:

Állások ezrei szűnnek meg (Átszervezési lázban a kabinet) — Farcádi Botond

Több mint 14 300 állást szüntet meg a kabinet a különböző minisztériumokban, illetve az alárendelt ügynökségekben — jelentette be a tegnapi kormányülést követően Emil Boc miniszterelnök. A tárcavezetők sorra jelentették be, mely, alárendeltségükbe tartozó ügynökséget szervezik át, szüntetik meg, vagy vonják össze egy másikkal, és hány alkalmazottat bocsátanak el.
2009-08-13: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Előzetes vizsgálat Nicolae Nemirschi ellen
Előzetes vizsgálatot folytat az országos korrupcióellenes ügyosztály Nicolae Nemirschi környezetvédelmi tárcavezető ügyé­ben, ugyanis felmerült az a gyanú, hogy tárcája törvénytelenül adott magáncégnek állami megrendelést. Az ügyészség azt követően kérette be a minisztériumtól a vitatott szerződés és az ehhez kapcsolódó többi irat másolatát, hogy parlamenti vizsgálóbizottság is elkezdte működését az ügyben.