Ruháért kultúrát, kultúráért ruhát - Varga Melinda

2009. augusztus 14., péntek, Nyílttér

Évekkel ezelőtt nem értettem, miért vásárolnak az emberek ruhaneműt turkálóban, felfoghatatlan volt számomra, hogyan képes valaki másodkézből való pulcsiba bújni. Mindig az jutott eszembe, hogy ezzel annak az embernek az egyéniségét is magára ölti a használt ruha viselője, aki a göncöt levetette.

Olyasféle érzés lehet, mint a lélekvándorlás, csak persze valamivel póriasabb változatban. Tinédzser koromban imádtam öltözködni, úgy is mondhatnám, mámorban voltam, ha annyi zsebpénz összegyűlt, hogy egy új ruhát lehetett belőle venni. Abban a kisvárosban, ahol a tizenéveim derekán tartózkodtam, egyetlen nagyáruház volt, jelzem, nem bevásárlóközpont, csak egyszerű áruház, ahová mindig a legújabb divat szerinti göncök érkeztek. Oda vetettem be magam, mint valami dzsungelbe, és mohó vadállatként mindent levadásztam, ami vásárlási éhségemet csillapította.

Az iskolapad alatt a matekfeladatokon való gyötrődés helyett szívesen vesztem el különböző divatmagazinok címsoraiban, aminek aztán a magaviseleti jegyem vagy a félévi matekosztályzat itta meg a levét. De mit sem törődve ezzel, tovább éltem hobbim különböző fortélyaival. Azokat a velem egykorú lányokat mélyen megvetettem, akik turkálóból öltözködtek.

Persze, ők arra hivatkoztak, hogy másodkézből is ugyanolyan márkás cuccot lehet venni, sőt, sokkal nagyobb a választék. És ki lehet mosni a holmit vásárlás után, ezzel egyszer s mindenkorra megszüntetve előző tulajdonosa létét. Attól még másodkézi marad, morfondíroztam, és kitartottam hűen vásárlási szokásaim mellett.

Aztán egy elég jóra sikeredett érettségi után a sors felfintorított a „kincses városba", hogy itt okuljak és éljek bölcsebbül és kulturáltabbul.

Nagyon tetszett nekem ez a metropolisi dzsungel, és nem tudtam betelni a ruhaüzletek és bevásárlóközpontok garmadájával. Úgy éreztem magam, mint egy labirintusban, természetesen ki is használtam a lehetőség adta választékot. Csak akkor lepődtem meg, amikor már hónap közepén egy árva lej sem lapult a pénztárcám üregeiben, de még egy elfeledett bani sem valamelyik régen hordott farmer zsebében. Hiába is próbálkoztam volna felidézni a hétkrajcáros mesét… Okulva a történtekből, visszafogtam magam a vásárlási hóbortomat illetően, és rájöttem, hogy a ruhadzsungelen kívül más ínyencségeket is tartogat a város, s gyorsan lecseréltem a ruhavásárlás varázslatos mámorát a kocsmaháztűznézőkre, színház- és operamustrákra, egyéb kulturális és szocializálódást elősegítő tevékenységek labirintusaira. A hétkrajcáros mese valóságértéke így is minden hónapban égette az egzisztenciámat, ám már nem volt olyan fontos.

Csodálkozva kellett rádöbbennem, hogy a turkálóban való vásárlás sokkal katartikusabb élmény, mint az üzleti, az ember csak úgy kitúrja a magának való ruhaneműt, és boldogan hordja, míg darabokra nem szakad. Színesebb, trendibb és különlegesebb. És mindezt az is igazolja, hogy a kincses város tanintézményeit látogató, továbbtermelésre alkalmas ifjúság zöme is ezt teszi. A ruhanemű árát cseréli le kultúrára és sörkörökre. Jól öltözötten és bután vagy tarka-barka, másodosztályú ruhákban és okosan jelszóval issza be magát évről évre a város arcába ez a társadalom számára oly érdekes réteg.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-08-14: Nyílttér - x:

A Fornettitől a megmaradásunkig

A minap Fornetti aprósüteményt vásároltam a sepsiszentgyörgyi központi parkkal szembeni bódéból. Amíg a kiszolgáló hölgy méricskélte a portékáját, megkérdeztem: Miért nincs kiírva a termékek neve magyarul? Legnagyobb meglepetésemre a hölgy magyarul (!!!), felháborodva válaszolta: Romániában élünk, azért — s egyúttal megjegyezte, hogy számára érthetetlen módon ezt már sokan kifogásolták!
2009-08-15: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma 19 órától orgona-trombita koncert lesz. Fellép Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonistája és Ambrus László trombitaművész.