Ki lesz az úr? - Simó Erzsébet

2009. augusztus 22., szombat, Máról holnapra

Hosszú, forró volt ez a nyár, nemcsak meteorológiai szempontból, hanem ha a politikai élet berkeiből figyeljük az eseményeket. És nincs vége. Mi az, hogy nincs, most kezdődik a java, mondhatnók, ha ez mifelénk nem érne fel valamilyen súlyos fenyegetéssel.

A politikai csatározások közepette mintha mindenki megfeledkezett volna a gazdasági-pénzügyi válságról. A szaklapok nyilvánosságra hozták: a termelés fél év alatt 8,80 százalékponttal esett, az állami bérkiadások 12,5 százalékkal nőttek, a beruházásra szánt kilencmilliárd lejnek alig egyharmadát sikerült valóban arra fordítani, amire szánták, a fennmaradt hatmilliárd eurónyi összegről elég kevés szó esik, úgy tűnik, nem áll a kormány rendelkezésére, melynek adósságai percről percre nőnek. Nemcsak a nemzetközi pénzintézeteknél adósodott el, hanem a belső piacon is, aminek a hazai vállalkozók és magánemberek is kárát látják, ugyanis ha megszakadnak, sem tudnak pénzt szerezni. A katasztrofális gazdasági helyzetet ellenben pompásan lefedik a napi politikai botrányokkal. Nem a felzárkóztatási lehetőségekről szól a közbeszéd, hanem épp a napi botrányról. Mit mondott újabban Udrea, miként válaszolt rá Ludovic Orban, kit érdekel vagy háborít fel éppen a törvénytelen parlamenti lehallgatás, vagy ki tartja azt a világ legtermészetesebb dolgának. Bevillan a képbe Gheorghe Pogea pénzügyér, aki levelet küld a parlamentbe, majd visszakéri, valamennyit javít rajta, s mintha mi sem történt volna, arról értekezik: csak épp közérthetővé akart tenni egy episztolát, melyet liberális rokonszenvvel vádolható aligazgatónője túl kurtán-furcsán fogalmazott meg, s az az ostoba sajtó teljesen félremagyarázta. És látjuk a tanügyminiszter kínlódását, törvénytervezete jobbításra szorul, egyezkedne is, nem is politikai ellenfelével, de székéhez ugyebár ragaszkodik, enged valamit, hátha megtartják. A belügyminiszter hallgat, mint valami a fűben, miközben rendőrei sztrájkolnak, nem is egy, de két szakszervezet irányítása alatt, s még a Cotroceni Palota kertjében is arról vitatkoznak, ki is az úr a csárdában. Különben erről szól a nagy- és pártpolitika vitája is. Ki most az úr, s főképp ki lesz a választások után. Ebbe kellene a választópolgároknak a forró nyár után, hideg télelőn nagyon hangsúlyosan beleszólniuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2009-08-21: Kultúra - x:

Fűbe harapunk? - Kuti János

Péter Alpár grafikája
Lehet, hogy az egészségügyi hálózatot és az oktatást teljesen fel akarják számolni? Mert már forralnak valamit a spórolás miatt, és újabban a hozzáértők a távgyógyításról kezdtek beszélni, valamint készül az új tanügyi törvény.
2009-08-22: Közélet - x:

Falujáró fotográfusok, avagy megtalált utak - Mózes László

Felsőrákos - Hlavathy Károly felvétele
Nem szokványos feladatra vállalkoztak azok a magyarországi és székelyföldi fotográfusok, akik augusztus 21―28. között egy erdővidéki és egy ahhoz közeli, ám tájegységként már barcasági települést intenzíven fényképeznek: egyrészt dokumentálnak egy-egy kistérséget, másrészt egyéni látásmódjukkal mutatják meg a világnak, milyen ma a székelyföldi falu, kik és hogyan élnek ott.