Nem engedték be Szlovákiába a magyar államfőt

2009. augusztus 22., szombat, Világfigyelő
Szent István-szobrot avattak tegnap a szlovákiai Révkomáromban. Tervek szerint az eseményen részt vett volna és beszédet mondott volna Sólyom László magyar köztársasági elnök, ám a szlovák hatóságok nem engedték be a magyar államfőt.

Példátlan és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte Sólyom László, hogy tegnapra megtagadták tőle a belépést Révkomáromba. A köztársasági elnök a határátkelőtől gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen maradva tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a szlovák külügyminisztérium jegyzéke szerint biztonsági kockázatot jelent részvétele az ünnepségen. Szavai szerint a végsőkig elment, de nem akart jogsértésbe keveredni, ezért nem lépte át a határt.

Provokációról beszéltek

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős. Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta. Augusztus 21-én volt ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai — köztük a magyar katonák is — bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A szlovák vezetők szerint ezért ,,érzéketlenség", hogy Sólyom ezen a napon tegyen magánlátogatást Szlovákiában.

Szándékos ferdítés

A magyar hadsereg csak statiszta szerepet játszott Csehszlovákia 1968. augusztusi szovjet megszállásában — nyilatkozta ezzel kapcsolatban Michal Horsky szlovák politológus. Összekötni ezt az évfordulót Sólyom látogatásával szándékos ferdítés és helytelen, s külügyminisztériumunk alacsony kultúrájának bizonyítéka — szögezte le Horsky.

A két szlovákiai magyar párt nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő részt vegyen Szent István szobrának felavatásán, s ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította. A Sme liberális pozsonyi lap csütörtökön szintén eltúlzottnak minősítette a szlovák reagálásokat, s úgy vélte: a szoboravatáson mindkét ország vezetőinek ott lenne a helye.

Elnöki üzenet

A szlovák köztársasági elnök tegnap felkérte Sólyom Lászlót, hogy fontolja meg a nap folyamán esedékes szlovákiai látogatását. Ivan Gasparovic közölte, örülni fog, ha ezt az üzenetet magyar kollégája nagyon komolyan veszi. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

Délelőtt még egyeztettek

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök délelőtt telefonon egyeztetett Robert Fico szlovák kormányfővel Sólyom László látogatása kapcsán. Bajnai emlékeztetett arra, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak. A magyar miniszterelnök azt is világossá tette, hogy az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért mind Sólyom László köztársasági elnök, mind pedig a magyar kormány hivatalosan már bocsánatot kért. A szoboravató ünnepség időpontválasztása és e között már csak ezért sem lehet összefüggést keresni és találni. Robert Fico biztosította Bajnai Gordont arról, hogy a szlovák hatóságok gondoskodnak a rendezvény és a magyar köztársasági elnök biztonságáról.

Délután eltiltották

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt — jelentette be Fico délután. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének. ,,Ha a Magyar Köztársaság elnöke a diplomáciai jegyzék ellenére is ma Révkomáromba látogat, durván megsérti a nemzetközi jogszabályokat, a Szlovák Köztársaság törvényeit és a Szlovák Köztársaság szuverenitását" — szögezte le a miniszterelnök. Ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú szlovák—magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené — tette hozzá. Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint az ügy már most is megrontotta a szlovák—magyar viszonyt, a magyar fél ebben az esetben tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat. Fico és Lajcák szerint a szlovák fél eljárása teljes mértékben összhangban áll az Európai Unió rendelkezéseivel és a szlovák törvényekkel.

Határozott választ

A KDNP megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy Robert Fico miniszterelnök kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt a Szlovák Köztársaság területéről. Az eljárás nem csak az Európai Unió szellemével, hanem jogszabályaival is ellentétes. Szükségesnek tartják a magyar parlamenti pártok és az Európai Unió magyar képviselőinek közös fellépését. Erre a tűrhetetlen provokációra azonnali és határozott választ kell adni! — áll a párt közleményében

Szlovák magyarázkodás

A szlovák külügyminiszter találkozott a pozsonyi külföldi nagykövetségek képviselőivel, és tájékozatta őket a szlovák—magyar kapcsolatok jelenlegi problémáiról. Lajcák azt mondta, hogy Sólyom László látogatása bátoríthatja a szélsőségeseket, s Szlovákiának kötelessége ezt megakadályozni. Kifejtette: Szent Istvánt a szlovákok is királyuknak tekintik, szobrával nincs probléma, de a látogatás időpontja és az előkészítés módja Pozsony számára elfogadhatatlan. Más körülmények között a magyar államfő látogatása nagyon hasznos hozzájárulás lenne a szomszédsági kapcsolatok megerősítéséhez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1802
szavazógép
2009-08-22: Közélet - x:

Kopjafadoktor

Balázs Anti kifaragta magának azt a közéleti státust, hogy ha valahol, valamelyik temetőben valaki jóérzésű ember meglát egy korhadó kopjafát, megtalálja az útját-módját, és értesíti a vőfélykedéséről Bajuszkirályként ismert fafaragó mestert, hogy orvosolná meg azt a beteg fát.
2009-08-22: Világfigyelő - x:

Önkéntesek (Egy hét Berlinben) - Csinta Samu

Mindenütt jelen vannak. Egyenpólójuk révén könnyen azonosíthatóak, de hát az is a cél, őket azért ,,találták ki", hogy bármikor, bárhol kiszúrhatóak legyenek. Ők az atlétikai világbajnokság névtelen katonái. Önkéntesek, akik nélkül a világ idei legnagyobb rendezvényének ,,tábornokai" sem parádézhatnának.