Elhárított felelősség - Farkas Réka

2009. augusztus 22., szombat, Roma szombat

Etnikai vagy szociális konfliktus a csíkszéki falvakban kirobbant roma—magyar ellentét? — erről vitatkoznak politikusok, önkormányzati vezetők, jogvédők. Ki-ki saját és csoportérdeke szerint igyekszik beállítani az ügyet, keresi a bűnbakot, hárítja a felelősséget.

Húsz évvel a rendszerváltás után Románia, s így a székelyföldi magyar társadalom is, egyre élesebben szembesül egy eddig szőnyeg alá söpört problémával: az egyre nagyobb létszámú és egyre szegényebb roma lakosság gondjaival. Hiába az uniós elvárások, pénzek, még csak részben sem sikerült elfogadható megoldást találni a cigányság gondjaira. Egy-egy, köreikből kikerülő hivatalnok, néhány közösségi ház, egy-két iskola, egyetemeken elkülönített pár hely ugyanis nem jelent orvosságot. Falvakon, városokon tömegével élnek, mély nyomorban, munka és pénz nélkül próbálják felnevelni a nagyszámú gyereksereget, melynek esélye sincs kitörni az ördögi körből. Ugyanolyan nyomorban tengetik majd felnőtté válva napjaikat, mint szüleik. Egy bátrabb részük elvonult Európa nagyvárosaiba, akad, aki dolgozni próbált, sokan azonban koldulással, lopással igyekeztek előteremteni a napi betevőt. Időnként kiutasítják, hazatoloncolják őket és minden kezdődik elölről.

Húsz évvel a rendszerváltás után a román állam tehetetlenül vonogatja vállát, ha szó kerül a romák gondjairól, a magyar politikusok pedig a hatalom felé mutogatnak, hárítják a helyi megoldáskeresést. Pedig amikor a magyar cigányok szavazataira van szükségük, előszeretettel keresik fel ígéreteikkel őket. A problémák meg maguktól nem oldódnak meg, a hol itt, hol ott kitörő konfliktusok jelzik, puskaporos hordón ülünk, és minél tovább halogatjuk hatástalanítását, annál nagyobb és pusztítóbb lesz a robbanás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2009-08-22: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Házelnök asszonyok találkoznak
Az európai házelnök asszonyok konferenciájára Észtországba érkezett tegnap Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, ahol kollégáival együtt találkozott Toomas Hendrik Ilves köztársasági elnökkel.
2009-08-22: Roma szombat - x:

Etnikumok közti feszültségek

* Hargita megyében két településen is feszültté vált a romák és a magyarok közötti viszony az utóbbi időben. Előbb Csíkszentmártonban kellett a hatóságoknak békéltetniük a lakosságot, miután a magyarok kilátásba helyezték, hogy ők maguk lépnek fel a romák ellen, ha a hatóságok nem akadályozzák meg a lopásokat.