Együtt vagy külön? - Simó Erzsébet

2009. augusztus 26., szerda, Máról holnapra
Szeptember 2-át amolyan választóvíznek tekintik a kormánypártok. Akkor vállal felelősséget Boc négy nagy törvényt magában foglaló csomagjáért, tehát akkor válik teljesen világossá, él-e vagy elhunyt a januárban tető alá hozott, partnerségnek nevezett nagykoalíció.

Főként a demokraták fenyegetőznek azzal: ha nem alakul kedvük szerint a szavazás, ha Geoană szocialistái nem sorakoznak fel a Boc által előterjesztendő törvények mögé, ha a papíron létező több mint hetvenszázalékos parlamenti többség nem lesz eredményes, kiebrudalják a szocdemeket a kormányból, s maguk próbálnak megbirkózni az ország vezetésének s megreformálásának igen fogas kérdésével. S mert a kedélyek igen fel vannak korbácsolva, hihető és kevésbé hihető forgatókönyvekkel tele a sajtó. Vannak, akik azt állítják, nagy cselre készül a Demokrata-Liberális Párt és Traian Băsescu a kormánykoalíciót illetően, s azt is tudni vélik, hogy egy szűk körű és bizalmas párttanácskozáson az államfő azt parancsolta a demokrata-liberálisoknak, mihamarabb szabadítsák meg a kormányt a szocdemektől, és indítsanak totális támadást Mircea Geoană ellen. De hétfőre, amikor újra asztalhoz ült a két kormánypárt vezérkara, a kedélyek valamelyest csillapodtak, mindkét fél az együtt kormányzást tartotta járható útnak, igaz, Boc és emberei kissé hangosabbak és harciasabbak voltak, s egy-egy célzást is elengedtek arra vonatkozóan, ha nem tudják az államot gyökeresen átalakító törvénycsomagot elfogadtatni a parlamenttel, könnyen felborulhat az úgynevezett partnerség szekere. És egyáltalán nem nyugodtak Geoană szocialistái sem, számukra az Andronescu-féle tanügyi törvény a szakítópróba, s e percben épp úgy tűnik fel, hogy Mircea Miclea, a demokraták, illetve az államelnök tanügyi törvényének elkészítője további kompromisszumokra nem hajlandó. Ráadásul az ország közvéleményét alaposan felkavaró botrányok is élezik a két kormánypárt közötti ellentétet, sem az Udrea-bizottság további sorsát, sem az legújabbat, Mircea Băsescu elnöki báty fegyverkereskedelemmel való kacérkodását nem akarják szőnyeg alá seperni. Az első esetben a vizsgálóbizottság munkájának folytatását követelik a liberálisokkal együtt, de a második botrányt sincs kedvük elkenni, s épp ezért a parlament védelmi bizottságán keresztül Mircea Băsescu viselt dolgainak feltárását követelik. Áttételesen mindkét vizsgálat az államfő tekintélyét csorbítja, s bár — amolyan elterelő hadmozdulatként — a demokraták az Udrea-féle vizsgálóbizottság tagjainak kivizsgálását szeretnék elérni, s igyekeznek minden úton-módon semlegesíteni Mircea Băsescu szerepét a gyanús vállalkozásokban, a botrány nő, s ha nem tudják gyorsan hatástalanítani, beláthatatlan károkat okozhat a demokratáknak s leendő államfőjelöltjüknek. Számolgatják, ha minden kötél szakad, kivel tudnának vékony, de mégis parlamenti többséget eredményező koalíciót összehozni. Számítanak az RMDSZ-re, a kisebbségek képviselőházi csoportjára, s hiszik, hogy tizennyolc darab liberális vagy szocialista képviselőt/szenátort sikerül a maguk oldalára állítaniuk. Lássuk!

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2009-08-25: Világfigyelő - x:

Külföldi hírek — Mózes László

További részletek a romagyilkosságokról
A romák elleni támadások gyanúsítottjainak elfogásakor készült videofelvétel nyilvánosságra kerülése mellett több apró részlet és nyomozati információ is kiderülhet a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat felderítéséről a rendőrség mai sajtótájékoztatóján; a péntekre virradóra Debrecenben elfogott négy férfit vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba.
2009-08-26: Közélet - x:

Két út áll előttük, melyiken indulnak? (Székelyföldi önkormányzati nagygyűlés) - Farcádi Botond

Vélhetően többen lesznek a szeptember 4-i csíkszeredai székelyföldi önkormányzati nagygyűlésen, mint az egy nappal későbbi székelyudvarhelyi rendezvényen...