Hírsaláta

2009. augusztus 27., csütörtök, Belföld

LESZ ROMÁN OLTÓANYAG IS. A vakcinából várhatóan az év végére áll majd annyi rendelkezésre, hogy elkezdhessék a lakosság beoltását. Közben az Egyesült Államokban ismertették azt a jelentést, amelyet Barack Obama elnök tudományos tanácsadói készítettek. Eszerint feltételezhetően az ország lakosságának fele elkapja a H1N1-es vírust, és a megbetegedés kb. 90 000 személy halálát okozza majd. (Mediatica.ro)

SOK A ROMÁNIAI ÁLDOZAT A MAGYAR AUTÓPÁLYÁKON. A román külügyminisztérium közleményben fejezte ki aggodalmát, hogy egyre több olyan közúti baleset történik Magyarországon, amelyben román állampolgárok érintettek. A bukaresti külügyminisztérium statisztikája szerint csak augusztusban hat román állampolgár vesztette életét, tizenkilenc pedig megsérült a magyar közutakon. A baleseteket ― olvasható a dokumentumban ― a gépkocsivezetők figyelmetlensége, fáradtsága, a gyorshajtás és a veszélyes előzések okozzák. A szaktárca felhívta a román állampolgárok figyelmét, hogy a szóban forgó balesetek az M1-es, az M5-ös és az M7-es autópályán, valamint a 4-es jelzésű országúton történtek. (ÚMSZ)

VISSZÁJÁRA SÜLHET EL A FEGYVERBIZNISZ. Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezhetik a liberálisok az államfő testvérének fegyverüzelmei kapcsán. Bejelentették: ha nem tisztázzák minden kétséget kizáróan, milyen szerepe volt Mircea Băsescunak, majd magának Traian Băsescunak a külföldről megsemmisítésre érkezett, de újracsomagolt, és a jelek szerint továbbadott lőfegyverek ügyében, vizsgálóbizottságot hoznak létre. (Mediatica.ro)

TÖLTÖTTKÁPOSZTA-SEREGSZEMLE A VÁLSÁG ÁLDOZATA. A válság miatt elmarad a parajdi töltöttkáposzta-fesztivál ― jelentették be a rendezvény szervezői. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén sorra kerülő szemléről idén pénz híján kénytelenek voltak lemondani a kezdeményezők. (Mediatica.ro)

REPÜLŐGÉP-BALESET. Kisebb repülőgép zuhant le kedden Marosvásárhely közelében. A gép a leszállás előtt pár perccel zuhant a földre, 54 éves pilótáját élve mentették ki a roncsok alól, jelenleg súlyos állapotban a megyei kórházban ápolják. A pilóta a marosvásárhelyi Aeroklub pályájáról szált fel kedd este. Egy arra járó oktató vette észre a földre zuhant járművet. A férfi elmondta, a baleset előtt a pilóta nem kért segítséget rádióján. A pilótát a rohammentősök szedték ki a gép roncsai közül. (kakukk.ro)

FÜTYÜL A VILÁGRA. Elena Udrea továbbra is a maga feje után megy, fütyül a parlamentre, s nincs párttársai közül egy sem, aki figyelmeztetné, a legfelsőbb néphatalom közképviseletének semmibevétele a jogállam megtagadását is jelenti. Nem bocsátja Udrea a bizottság rendelkezésére a minisztérium dokumentációját, de saját pártja képviselőházi üléstermében kiállítást rendezett a tárca irattárából. (Realitatea)

VERESPATAK ARANYA. A Verespatak mellett lévő hegyek kitermelésre váró aranyának egyharmadát követeli magának egy 34 éves nagyváradi férfi, aki dédapja egykori tulajdonára tart igényt. Doru Alexandru Cosma azt állítja, hogy dédapja igazgatója és részvényese volt az osztrák—magyar monarchia idején alapított helyi bányavállalatnak, melynek tulajdonában voltak az erdélyi település ,,aranyhegyei" is, és erre bizonyítékot tud szolgáltatni. A Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai—román vegyesvállalat immár tizenkét éve próbálja megszerezni az államtól a földben rejlő 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési jogát, eddig sikertelenül.

VADIM VÁGYA. A két kormánypárt elnöke, illetve számos magas rangú bukaresti politikus részvételével ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a csíkszeredai székhelyű Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökség ― írja a Krónika. A mintegy háromezer személy előtt celebrált ünnepi szertartáson Emil Boc és Mircea Geoană mellett ott állt Corneliu Vadim Tudor, a Nagyrománia Párt elnöke, Ecaterina Andronescu szociáldemokrata párti oktatási miniszter, illetve Norica Nicolai liberális európai parlamenti képviselő. A politikusok főként a minap érsekké szentelt Ioan Selejan korábbi püspököt méltatták, Vadim azonban arra is kitért megszólalásában, hogy el kell távolítani a magyar lobogókat a román állam épületeiről.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2009-08-27: Közélet - x:

Költségvetés-módosítás előtt — Simó Erzsébet

A költségvetés szombaton sorra kerülő módosítása nem sok jót ígér, a tárcák zömétől megvonnak. Pénzt csak az igazságügyi, belügyi és tanügyminisztériumnak, valamint a munkaügyi tárcának adnak valamennyit.
2009-08-27: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Kormányfői ígéretek
Emil Boc kormányfő tegnap bejelentette, hogy a szombati kormányülésen három törvénycsomagot véglegesítenek, melyeket kormányzati felelősségvállalással kíván elfogadtatni a parlamentben. A készülő jogszabályok az államigazgatási és tanügyi reformra, valamint egy sor gazdaságélénkítő intézkedésre vonatkoznak.