Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 3., csütörtök, Belföld

ORSZÁGÉRTÉKELNE. Levélben kérte Traian Băsescu államfő a parlament két házának elnökét, tegye lehetővé számára, hogy szeptember 14-én szólhasson a honatyákhoz ,,a nemzet főbb politikai kérdéseiről". Az államfő utoljára április 14-én szólalt fel a parlament két házának együttes ülésén, akkor a Moldova Köztársaságban bekövetkezett zavargásokról beszélt. (ÚMSZ)

SZEPTEMBER 14-ÉN KEZDŐDIK AZ ISKOLA. A tanév mindenképpen elkezdődik szeptember 14-én — egyeztek meg a tanügyi szakszervezetek Ecaterina Andronescu oktatási miniszterrel, akivel a kormány által elvárt tíznapos kényszerszabadságolás módozatairól tárgyaltak. A tárcavezető szerint szerencsésebb lenne a téli szünetet egy hónaposra duzzasztani, mert ezzel jelentősen csökkenne az iskolák energiaköltsége, erről azonban még nem született döntés. Az biztos, hogy az egyetemi év ütemezése nem változik, az érdekképviseletek szerint az átszervezés károsan befolyásolná a felsőoktatás működését. (Manna)

BECALI ELNÖK AKAR LENNI. Indulni készül az elnökválasztásokon a bűnvádi eljárás alatt álló Gigi Becali üzletember, EP-képviselő. Az Új Generáció Pártjának elnöke az Evenimentul zileinek nyilatkozott erről, miután korábban többször hangsúlyozta: nem érdekli a tisztség.

ANTONESCU MEGELŐZTE GEOANĂT. A kedden közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a választópolgárok 30,5 százaléka szavazna a jelenlegi államfőre, meglepetésnek számít viszont, hogy második helyen nem a szociáldemokrata Mircea Geoană (19,2 százalék), hanem a liberális Crin Antonescu (20,1) áll. A BCS által készített legfrissebb felmérés 4,2 százalékot jósol Becalinak, akárcsak Kelemen Hunornak, az RMDSZ jelöltjének. (Realitatea)

RABOK ADAKOZNAK CSABA ATYA GYERMEKEINEK. A balassagyarmati börtön dolgozói és a fogva tartottak együtt gyűjtöttek ruhát, könyvet, játékot és tartós élelmiszert a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak. Az adományokat Böjte Csaba szerzetes vette át. Böjte Csaba alapítványa 1800 nehéz sorsú gyermekről gondoskodik. Mint mondta, sokak szülei szintén börtönben vannak, így különösen megindító, hogy ezúttal a fogva tartottaktól kaptak adományt. (Duna TV)

DACOLNAK A BÍRÓK. Bojkottálják az államelnök-választást a bírók azzal, hogy több megyében nem küldenek tagokat a választási bizottságokba, és a választással kapcsolatos fellebbezéseket sem fogják tárgyalni, s csak a halaszthatatlan bűnügyi és gyermekjogvédelmi beterjesztéseket tűzik napirendre. Az országos tiltakozó akciótól eltérően a bukaresti törvényszékeken és bíróságokon sztrájkolnak. A bírók azért hirdettek sztrájkot, mert elégedetlenek az egységes bértörvény tervezetének igazságszolgáltatásra vonatkozó cikkelyeivel. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1168
szavazógép
2009-09-03: Közélet - x:

Tiltakoznak az erdélyi magyar fiatalok — Farcádi Botond

Közös nyilatkozatban fejezte ki felháborodását a szlovák államnyelvtörvény ellen öt erdélyi ifjúsági szervezet. A Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az Országos Magyar Diákszövetség és a Magyar Középiskolások Szövetsége elnökei által aláírt állásfoglalásban leszögezik: minden népnek, nemzetnek és nemzeti közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének használata saját hazájában és szülőföldjén.
2009-09-03: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Inog a kormány, de maradna
A gazdasági válságot nem tetézhetjük meg egy politikaival is, a kormány nem bomlik fel — jelentette ki Mircea Geoană SZDP-elnök, miután egy bő órát tárgyalt zárt ajtók mögött Emil Boc kormányfővel.