Emléktábla a Bodosi fivérek tiszteletére — Hecser László

2009. szeptember 3., csütörtök, Közélet

A Bodosi fivérek — Mihály, Dániel és Antal — kiemelkedő szakmai munkásságára és emberi nagyságára emlékeztek augusztus 30-án családtagjaik és Barót polgárai. Ez alkalommal mutatták be a Bodosiak történetét, illetve a három ünnepelt életpályáját gazdagon illusztráló könyvet, s Erdővidék Múzeumában megnyitották a tizenhetedik század végétől Baróton élő családról szóló kiállítást.

Bodosi Dániel (1913—2006) festőművészként alkotott maradandót, Bodosi Mihály (1909—2005) a magyar atlétikai válogatott tagjaként ért el nemzetközi sikereket, majd több évtizeden keresztül orvosként dolgozott, Bodosi Antal (1916—1992) ferences szerzetesként, majd papként teljesített szolgálatot, nevéhez fűződik a marosvásárhelyi Ady negyedi templom építése.

A Kossuth Lajos utca 57. szám alatt álló családi ház előtt Demeter László múzeumigazgató, Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere, Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, Nagy István, Barót polgármestere az ünnepeltekhez és a családhoz kötődő személyes emlékei felelevenítésével emlékezett a három kiváló férfiúra. Az anyaországi küldöttséget vezető Oláh Lajosné úgy fogalmazott: Kaposvár díszpolgára, majd a Somogy Polgáraiért-díjjal kitüntetett Bodosi Mihály révén egy kicsit ők is barótiak lettek. A testvérek emlékét őrző táblát legfiatalabb öccsük, Bodosi András leplezte le, P. Pap Leonárd Ferenc-rendi szerzetes megáldotta.

A római katolikus templomban tartott misén P. Pap Leonárd a Barótról származó ferencesekről szólt, majd Bodosi Antalra, Marián testvérre emlékezett.

Az Erdővidék Múzeumában rendezett kiállítás anyagának zöme a hatalmas, tizenegy nemzedéket felölelő családfához kapcsolódik, de méltó helyet kapott benne a rengeteg családi fénykép, dokumentum, állami, szakmai és sportelismerés is. A baróti Bodosi fivérek: Mihály, Dániel és Antal című könyv születéséről szerkesztője, Darvas Anna-Mária vallott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1109
szavazógép
2009-09-03: Közélet - x:

Lakókocsiban érkezett az érzékelhető világ — Fekete Réka

El sem tudjuk képzelni, milyen az, ha nem érezhetjük a rózsa illatát, nem láthatjuk az élőlényeket, tárgyakat, nem hallhatjuk a víz csobogását, a tenger morajlását, nem érezhetjük, ha simogatnak.
2009-09-03: Közélet - x:

Hálaadás a templomért — Bodor János

A Kovászna II. Vajnafalva Református Egyházközség vasárnap ünnepi istentisztelet keretében adott hálát Istennek a gyülekezet templomának felújításáért. Főtiszteletű Pap Géza, az Erdélyi Református Egyház püspöke igehirdetésében kiemelte, hogy nem csak kenyérrel él az ember, hanem Isten igéjével is, mely éppoly fontos táplálék, mint a mindennapi kenyér.