A tűz csiholóinak kell lennünk

2009. szeptember 4., péntek, Nyílttér
Szeptember különleges hangulatát a tanévkezdés adja meg minden diák és minden pedagógus számára. Mértéktartó, szavahihető tanügyi szakemberek véleménye szerint — akik életüket szentelték az oktatás és a nevelés szolgálatának — ilyen mélyre süllyedve a hazai tanügy, a pedagógusok megbecsülése nem volt még a kommunizmus legsötétebb éveiben sem.

Ma az oktatás is csak eggyel több eszköz a karrierista politikusokból álló szakmai csődtömeg személyi és pártérdekeinek érvényesítésében, gátlástalan hatalmi harcában.

A megszámlálhatatlan tanügyitörvény-tervezet közül a legújabb teljesen szétzilálja az amúgy is homoklábakon álló szakmai oktatást, egy tégelybe olvasztja a különböző szintű tanulói kompetenciákat, és újra időszerűvé teszi a régi kommunista szlogent: „az a biztos, hogy semmi sem biztos". Egy célkitűzés azonban mégis az, éspedig a kisebbségi oktatás tudatos, állampolitikai rangra emelt ellehetetlenítése, a több száz éves erdélyi iskolai hagyományok elsorvasztása. Az érdekvédelmi szervezet, a tanügyi vezetők, a szakma és a szakszervezetek hangja egyelőre még nagyon halk, és főleg nem egyértelmű a különböző döntéshozó fórumokon.

A közelmúltban lezajlott tisztogatási hullám láthatóan meghozta gyümölcseit, és a megmaradt székek megtartása egyelőre hallgatásra kötelezi azok tulajdonosait. Ugyanis a tanügy politikai függetlensége, akárcsak sokat hangoztatott reformja, mindinkább lidérces messzi fénnyé válik. A közelmúlt statisztikai adatai is beszédesen bizonyítják, hogyan csökken évről évre a lelkesedés a pedagógusi pálya iránt. A tévéadók főműsoraiban rendszeresen láthatjuk a tanügyi intézményekben vagy a különböző vizsgákon történt eseményeket, amelyeken lehet szórakozni, megdöbbenni vagy éppen elmélkedni — csak egyet nem lehet: épülni és megbecsülést érezni. A diákoknak készen tálalják azokat a módszereket, amelyekkel kies romániai demokráciánkban bármit megtehetnek, mert mindig a pedagógus kapja a legnagyobb büntetést. Ráadás, hogy sokat nem érdemes tanulni, mert akkor szegényen hal meg az emberfia. A médiasztár multimilliárdosok általában juhászlegények, focicsillagok vagy gyanús üzelmekkel foglalkozó egyének. Nagyon kevés vagy teljesen hiányzik a dúsgazdag tudós, kutató, egyetemi tanár vagy a közösségéért áldozatot vállaló értelmiségi. Sajnálatos ténynek tartom, hogy egyetlen központi, területi tanügyi vagy érdekvédelmi szervezet sem lép fel kellő határozottsággal a médiát elárasztó szennyáradattal szemben.

Mindent leszámítva — elsősorban tanítónő Édesanyámra emlékezve — mégis azt mondom, hogy bár nehéz, de szép feladat pedagógusnak lenni, formálni az alkotó embert. „Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld" — mondta a költő. Legyen ez hitvallása minden pedagógustársamnak. Érdemes élni és úgy dolgozni, hogy az elvetett magból fa lombosodjék, s nemzedékek emlékezzenek szeretettel és megbecsüléssel egykori iskolájukra és nevelőikre. A folyam nem szakad meg: előrehalad. Éppen ezért, ha némelyek szemében még ott is ragyog a nyári vakáció, a honvágy, a keserű csalódások könnye, szét kell dörzsölni, és nekivágni a tanévnek, tíz hónap derűjének-borújának, mégpedig úgy, hogy keresztül is jussunk rajta. Legyünk a tűz csiholói. Bármilyen helyzetből van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg. Rázd meg magad, és mindig feljebb lépjél. Tamási Áronnak a magyar értelmiségiekhez intézett helikoni üzenetét kövessük:

,,Ezt a Földet nekünk kell fénnyel behintenünk, nekünk kell kedvvel, kultúrával, sok vágy beteljesítésével feldíszítenünk."

ZSIGMOND SÁNDOR, Sepsikőröspatak

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1720
szavazógép
2009-09-04: Nyílttér - x:

Semmibe veszik a közbeszerzési törvényt

Kézdiszentlélek, Kézdialmás és Lemhény polgármesterei a falunapok megszervezésekor semmibe veszik a közbeszerzési törvényt, nem hirdetnek árverést a közterületen levő helyekre, hanem egyetlen kézdivásárhelyi magáncéget részesítenek előnyben.
2009-09-04: Nyílttér - x:

Lyukak a gyermekvédelmi hálón

2006 novemberétől 2007 áprilisáig voltam helyettesítő nevelő a kézdivásárhelyi gyermekotthonban (2. számú elhelyezési központ), mely a megyei gyermekjogvédelemhez tartozik.