Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 8., kedd, Belföld

TE IS, FIAM, CRIN. A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja azt kéri a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéktől, hogy indítson nyomozást a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt által Szé­kelyudvarhelyen szervezett szombati nagygyűlés résztvevői ellen, és büntesse meg őket. ,,Mi úgy gondoljuk, hogy törvényt, alkotmányt szegtek, ami megengedhetetlen, s a legszigorúbban kell büntetni" — fogalmazott a liberális párt elnöke.

ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁST ÍRATNÁNAK KI AZ AUTONÓMIÁRÓL. A Nagyrománia Párt főtitkára, Gheorghe Funar azt javasolja, hogy az államelnöki választás napjára írják ki ezt a referendumot, és kormányrendelettel tegyék kötelezővé a részvételt. A nacionalista politikus szerint a románok akaratát ennek a népszavazásnak az eredménye fejezné ki, és nem az a nyolcszáz ember, aki részt vett a székelyudvarhelyi nagygyűlésen. Gheorghe Funar szerint az autonómiatörekvések sértik Románia egységét és oszthatatlanságát. (Erdély FM)

EGYMILLIÁRD EURÓT HAZAVITTEK. A Ziarul financiar gazdasági napilap szerint az ország hét legjobban működő multinacionális vállalata tavaly 973 millió eurót utalt át az anyacégek számlájára. A legtöbb nyereséget az Orange mobilszolgáltató termelte, közel 440 millió eurót, aminek a felét utalta át a francia anyavállalatnak. Akad azonban olyan külföldi cég is, amely nem vonta ki nyereségét az országból. Az OMV kőolajipari társaság például a tavalyi nyereségét folyamatban levő beruházásaira fordította.

ÖTSZÁZ EURÓ AZ ÚJSZÜLÖTTEKNEK. Emil Boc miniszterelnök azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy 500 eurós támogatást adna minden születendő gyermek után. A merész terv évente több mint százezer euróba kerülne az állampénztárnak. Romániában évente közel 220 000 újszülött lát napvilágot, vagyis az államnak 110 000 eurót kell elkülönítenie erre a célra. A kormány szerint a pénzt nem kézbesítenék a szülőknek, hanem számlán tartalékolnák. A gyerekek csak akkor használhatnák fel, ha elvégezték a kötelező tizenkét osztályt. A kormány azt is előírja, hogy a pénzt csak tanulmányi célokra lehet felhasználni. Ugyanakkor a szülők is hozzájárulhatnak az alaphoz éves adójuk két százalékával. (Impulzus.ro)

VALLÁSÉRETTSÉGIT KÉRNEK. A bukaresti római katolikus érsekség nyílt levélben kéri a tanügyminisztertől, hogy a jövőben a vallás legyen érettségi tantárgy. Ioan Robu érsek saját javaslatcsomagot készített és terjesztett elő az iskolai vallásoktatás reformjára. Az ortodox egyházfő is hasonló, de a katolikusnál engedékenyebb javaslatokkal élt. Nem javasolta például a vallás érettségi tantárggyá minősítését, de kérte, hogy az egyházi nevelés legyen az alaptanterv része. (Cotidianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1129
szavazógép
2009-09-08: Közélet - x:

Csak az alacsony bérek nőnek jövőre

Csak a jövő évre tervezett minimálbér alatti fizetésekkel, tehát a 705 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező állami alkalmazottak számíthatnak béremelésre jövő évben. Az állami alkalmazottak egységes bérezésére vonatkozó törvény rendelkezései értelmében ugyanis az ennél nagyobb fizetéseket befagyasztják 2010-ben.
2009-09-08: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Felelősségvállalás szeptember 15-én
Szeptember 15-én vállal felelősséget a kabinet a parlament házainak együttes ülésén az állami alkalmazottak együttes bérezésére vonatkozó törvényért, az oktatásitörvény-csomagért, valamint az állami ügynökségek és hatóságok átszervezésére vonatkozó jogszabályért. A szeptember 15-i időpontban a kormánypártok a koalíció vezetőtanácsának tegnapi ülésén állapodtak meg.