Hírsaláta

2009. szeptember 9., szerda, Belföld

CSŐDBEN A LAPTERJESZTŐ. Tönkrement a Rodipet — írja a Cotidianul. Hónapok óta nem fizeti alkalmazottjait, s mióta az Állami Vagyonalap lett a többségi tulajdonos, azt sem lehet tudni, ki vezeti a korábban arab tulajdonú céget.

ÁSNAK A SZOCDEMEK. Az SZDP a Hajsszam-üggyel szeretné kitörni Băsescu nyakát — írja a Gândul. Ezzel párhuzamosan az elnöki hatalmat is csökkentené, olyan törvénytervezetet készít elő, mely az Őrző-Védő Szolgálat és a Különleges Távközlési Szolgálat fölötti ellenőrzést kivenné az államfő kezéből — tudósít a Gardianul.

LEBONTOTTÁK ROŞCA STĂNESCU VÁDJAIT. Lépésről lépésre feltárja az Evenimentul zilei a Tajvanról Konstancára szállított és a băbeni-i mechanikai vállalatban megsemmisített 105 konténer lejárt lőpor és lőfegyver ügyét. A lap által közölt dokumentumokból kiderült, a szállítmány zömét megsemmisítették, a többi folyamatban van. Az is kiderült, Mircea Băsescunak hivatalosan igen kevés köze volt a konténermozgatáshoz, ellenben lánya, Raluca Băsescu cége biztosított helyet Agigea kikötőben lévő raktáraiban a szállítmánynak mindaddig, amíg Băbeni-be nem vitték. A cikk teljesen elveti a fegyvercsempészet lehetőségét.

SZÁSZ JENŐ VEZETI AZ UDVARHELYI MPP-JELÖLTLISTÁT. Szeptember 27-e, a székelyudvarhelyi időközi önkormányzati választás időpontja rohamosan közeledik. Eddig csak a Zöld Párt, illetve az RMDSZ jelöltjeinek neve volt ismert. Tegnap reggel viszont kiderült: az MPP listavezetője Szász Jenő, a második helyen pedig Sebestyén Csaba RMGE-elnök neve áll. Székelyudvarhely korábbi önkormányzatát kilenc RMDSZ-es, nyolc MPP-s és két zöld párti tanácsos alkotta. (Erdély ma)

ELLOPTAK ÉS ELADTAK EGY VASÚTVONALAT. A gyanú szerint 2006 és 2008 között hulladékáron értékesítette egy nagyváradi cég a Nagyvárad—Belényes—Vaskóh vasútvonalon található síneket. A Capris Comerţ Kft.-t nem csak lopással, de közokirat-hamisítással is vádolják. A nyomozás jelenlegi állása szerint a cég saját tulajdonaként adta el a síneket, amelyeknek valós tulajdonosa a Román Vasúttársaság kolozsvári kirendeltsége. (ÚMSZ)

KÁRPÓTLÁS: MÁSODÁLLÁS A MAGÁNSZFÉRÁBAN. A magánszektorban vállalhatnak másodállást a közalkalmazottak, amennyiben ez a tevékenység nem kötődik az állami munkakörükhöz — döntött a kormány. A közhivatalnokok taníthatnak, kutathatnak, vagy művészi tevékenységet is folytathatnak — így az új előírás, mellyel a 2003/161-es törvényt módosították. A kormány továbbá eltörölte azt a tiltást, miszerint a közhivatalnokok nem dolgozhatnak családi vállalkozásban, vagy nem lehetnek vállalkozói engedéllyel rendelkező fizikai személyek. (Transindex.ro)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2009-09-09: Közélet - x:

Az autonómia mindenkinek fontos

Különbséget kell tenni a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlés között — szögezte le tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla. Mint mondta, a csíkszeredai rendezvényen Székelyföld felelős vezetői vettek részt, elfogadtak egy kiáltványt és egy memorandumot, amelyek a minél szélesebb körű autonómia megteremtéséről szólnak.
2009-09-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Bűnvádi eljárást javasolnak Udrea ellen
A bűnvádi eljárás beindítására vonatkozó javaslatot is tartalmazni fogja az Elena Udrea turisztikai miniszter közpénzekkel való bánásmódját vizsgáló parlamenti bizottság végső jelentése — közölte tegnap Ludovic Orban.