Hírsaláta

2009. szeptember 17., csütörtök, Belföld

NEM ÉRTÜNK EGYET, DE ELFOGADJUK. Meglehetősen sok tétovázás után Mircea Geoană a keddi parlamenti ülés előtt e kínos mondatot rebegte el. Pártja véleménye ugyan megoszlott, néhányan elmentek, mások japán sztrájkkal tiltakoztak a Boc-kabinet erőszakossága miatt, de a Geoană-csoport annyira éhes a hatalomra, hogy marad. (Anteana3)

JOBB HÁROMSZOR ÉS KÉSŐBB. Az SZDP vezérkara különben úgy döntött, hogy a párt rendkívüli kongresszusát, mely harmadízben bocsátja elnökjelöltútjára Geoanăt, október 2-ra halasztják. (Ziare.com)

MÉGIS LIDIA BĂRBULESCU. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács javaslatára Lidia Bărbulescu lett a Legfelsőbb Ítélő és Semmítő Szék ideiglenes elnöke. A dolognak csak az a pikantériája, hogy Traian Băsescu arra akarta rávenni a Tanácsot, hogy más bírát nevezzenek ki e posztra, de mert viszonya a bírákkal mélyponton, akaratát nem tudta érvényesíteni. (Realitatea)

SZAPORODIK ROMÁNIA. Az elmúlt hat hónap során júliusban nőtt első ízben a lakosság száma — közölte az Országos Statisztikai Hivatal. Júliusban összesen 21 132 gyermek született, 2654-gyel több, mint júniusban. Az elhalálozások száma eközben elérte a 19 636-ot, ami 95-tel kevesebb, mint júniusban. (Mediafax)

MEGSZENVEDIK A VÁLSÁGOT A VENDÉGMUNKÁSOK. Egyre kevesebb pénzt utalnak haza a vendégmunkások. Ez érzékenyen érinti a román gazdaság egészét, hiszen az utóbbi években ezek a pénzek jelentették a külső deficit finanszírozásának legbiztosabb forrását. A Ziarul Financiar konkrét adatokkal támasztja alá állítását: az idei áprilisi hazautalások összege 341 millió euró volt, 25 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos hónapjában. A Világbank statisztikai adatai szerint az elmúlt évtizedben a románok voltak a ,,legszorgalmasabbak" a hazautalt összegek nagyságát illetően.

MEGBÜNTETHETIK UDREÁT. Bár már nem szerepel a főhírek közt, de az Udrea-bizottság folytatta munkáját, és megállapította, hogy a turisztikai minisztérium által rendelkezésükre bocsátott dokumentumok alapján a közbeszerzés tekintetében tizenkét vétség miatt vádolhatják a tárca vezetőjét. Az Evenimentul zilei szerint mindenikért külön-külön 7 100 000 lej közötti pénzbüntetés róható ki. A bizottság szakértői felfedezték azt is, hogy nagy a különbség márciusban, a minisztérium megalakításakor elfogadott beszerzési terv és a júniusban előirányzott reklámkiadások között, eredetileg ugyanis 1,2 millió eurót szántak e célra, végül 2,6 millió eurót költöttek el.

JÖN A FÜGGETLEN. Majdnem biztos, hogy Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere függetlenként részt vesz az államelnök-választáson. A Realitatea tévé vitaműsorában az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy Băsescu Crin Antonescu ellenében támogatja Oprescut.

KÖSZÖNET MADONNÁNAK. Aranydiplomát készül adományozni Madonnának Florin Cioabă nagyszebeni romakirály annak elismeréséül, hogy az amerikai popsztár bukaresti koncertjén kiállt a romák ügyéért. Az énekesnő bukaresti fellépése alkalmával a színpadon felhívást intézett a román közönséghez, állást foglalva mindenfajta diszkrimináció ellen. Szavait a bukaresti Izvor parkban összegyűlt közönség füttykoncerttel viszonozta, a román médiában azóta is élénken boncolgatják az esetet. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-17: Közélet - x:

A nyelvi egyszínűség biztosa (Kármentő) - B. Kovács András

A sok rossz vért szülő nyelvtörvényügyben megszólalt a romániai magyar gyökérzetű, Európa nyelvi sokszínűségéért is felelős EU-biztos, merthogy hírügynökségek szerint a támasz után kutató szlovák külügyminiszter megkereste Leonard Orbant is.
2009-09-17: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Félreform, de jobb a semminél
Az oktatási törvény nem hozza el a rendszer alapos reformját, csak ,,óvatos vagy fél lépéseket" jelent — nyilatkozta Markó Béla RMDSZ-elnök. Hozzátette: ha a szövetség megtorpedózta volna a törvényjavaslatot, nem lett volna garancia arra, hogy egy másik, esetleg jobb oktatási törvényt el lehessen fogadtatni, s bár számos kitételével elégedetlenek, az új jogszabály javít a jelenlegi rendszeren.