Hírsaláta

2009. szeptember 18., péntek, Belföld

ANTONESCU VITÁRA HÍVJA BĂSESCUT. Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke Băsescu parlamenti beszédét bírálva kijelentette, hogy az elnöknek csak ahhoz van elegendő bátorsága, hogy egyedül beszéljen, majd szemtől szembeni vitára hívta ki az államfőt. (Realitatea)

ILIESCU KÜLDETÉSE. Sorin Oprescu esetleges indulása az elnökjelöltek között meglehetősen nagy pánikot váltott ki a szociáldemokratákból, s az a hír terjeng, hogy Mircea Geoană Ion Iliescut kérte meg, hogy próbálja lebeszélni Oprescut. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a főváros főpolgármesterének indulása leginkább Geoană esélyeit csökkenti. (Gardianul)

MÉGIS BELEVÁG. Ha minden a számításai szerint alakul, Sorin Oprescu jövő hét végén jelenti be, hogy indul az őszi elnökválasztáson. (Realitatea)

ÁLDOZATI GÖRBE. Tizenöt százalékkal kevesebbet fognak keresni az állami alkalmazottak 2010-ben, ha életbe lép a Boc-kabinet által kedden benyújtott egységes bérezési törvény. Idén tíz napot nem fizetnek ki az állami alkalmazottaknak, jövőben meg ezen a szinten fagyasztják be a béreket. A szakszervezeteket váratlanul érte ez a döntés, de válaszút elé állították őket: vagy a fizetésről mondanak le, vagy a munkahelyről. (money.ro)

ÜGYÉSZ ÉS HATALOM. A Legfelsőbb Igazságügyi Tanács kizárta az ügyészi karból Angela Elisabeta Ciureát, a szervezett bűnözés elleni ügyészség helyettes vezetőjét, aki elismerte, hogy a Hajszám-ügyben, a stratégiai privatizálásokat tartalmazó dossziékban, valamint bizonyos fegyverszállítási ügyletek kivizsgálása során főnökei nyomására elkente a nyomozást. (Gardianul)

NEM SZTRÁJKOLNAK A HIVATALNOKOK. A Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége azért nem csatlakozik az október 5-i egynapos általános sztrájkhoz, mert több éve sürgeti az egységes bértörvény bevezetését. A hivatalnokokkal ellentétben a közalkalmazottak java része tiltakozik az egységes bértörvény ellen, és emiatt október elején egy napra beszüntetik a munkát például az egészségügyi alkalmazottak, a tanárok és a rendőrök is. (Erdély fm)

TOVÁBB NŐTT A KÖLTSÉGVETÉS HIÁNYA. A konszolidált költségvetés hiánya az idei év első nyolc hónapjában elérte a bruttó hazai termék 4,4 százalékát, ami közel egy százalékponttal nagyobb, mint a júliusi. A Nemzetközi Valutaalap képviselői a készenlétihitel-megállapodás felülvizsgálatakor rábólintottak arra, hogy Románia költségvetési hiánya az év végén 7,3 százalékos legyen, miközben korábban még 4,6 százalékról szólt a megállapodás. Kiderült, a vártnál 17 milliárd lejjel kevesebb pénz folyik be év végéig a költségvetésbe. (Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2009-09-18: Közélet - x:

Amatőr a kormány

A Nemzeti Liberális Párt Emil Boc és a kormány lemondását kéri. Azzal vádolják a minisztereket, hogy módosították a felelősségvállalással kedden elfogadott tanügyi törvényt.
2009-09-18: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Leváltanák a tanügyminisztert
Az oktatási miniszter lemondását követeli a Demokrata-Liberális Párt, mert meglátásuk szerint a tárca politikai alapon akarja leváltani azokat az iskolaigazgatókat és tanfelügyelőket, akiket versenyvizsga nélkül a tanfelügyelőségek neveztek ki tisztségükbe.