Hírsaláta

2009. szeptember 19., szombat, Belföld

AZ ELNÖK, AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG ÉS AZ IGAZSÁG. Traian Băsescu azt állította közel kétórás parlamenti beszédét követően, hogy azért volt kénytelen a hosszúra nyúlt szónoklatot elmondani, hogy az utókor az igazat tudja a jelen eseményeiről, s ne a hírtelevíziók esetleg fennmaradt dokumentumaiból tájékozódjék. (Antena3)

LEBUKOTT A HÁLÓZAT. Legalább 29 házkutatást tartottak, és mintegy húsz személyt vett őrizetbe a rendőrség Craiován, Konstancán és Bukarestben. A házkutatások során műszaki eszközöket foglaltak le bizonyítékként. A három craiovai csoportot a DIICOT közleménye szerint a Jan, Fulgerică és Nixon becenevű Jean Marin Mihăilă, Nicolae Drivan Florin és Ionel Călin, illetve Iustin Covei irányította, aki a craiovai fellebbviteli bíróságon dolgozó bíró fia, és nevére 2003 óta legalább nyolc bűnvádi dossziét állítottak össze. Az ügyészek azzal vádolják őket, hogy idén február óta hitelkártyák hamisítását pénzelték és irányították. A szervezett bűnözés elleni ügyosztály év eleje óta nyomoz az ügyben, együttműködve az ausztrál, jordán és spanyol hatóságokkal. (Mediafax)

DACOL A SPIRU HARET. Dacolnak a miniszterrel: annak ellenére, hogy kormányrendelet tiltja, a Spiru Haret magánegyetem távoktatásra is felvételiztet. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter ezt nem hagyta szó nélkül: ,,Létezik más megoldás is: kidolgozhatunk egy törvénytervezetet, amely alapján felszámolhatjuk teljes egészében az egyetemet. Mint ismeretes, már létezik egy kormányrendelet, amely a távoktatás felszámolásáról szól. Amennyiben az egyetem vezetői képtelenek tiszteletben tartani a törvényt, teszünk arról, hogy mindenestül felszámoljuk az intézményt."(Ziare.com)

NYAKUNKON AZ ÚJ INFLUENZA. Csütörtökön egy Ialomiţa megyei iskolában mutatták ki egy gyermeken a H1N1-es fertőzést. Ez azt jelenti, hogy osztálytársai is hétnapos karanténba kerülnek, és ha ebben az iskolában még két influenzás beteg lesz, a tanintézményt egy hétre bezárják, hogy a betegség ne terjedjen el. Az iskolakezdés első napjától egészségügyi személyzet vizsgálja a tanulókat, emellett naponta fel kell mérni az egészségi állapotukat. Egyébként az orvosi vizsgálatot az egészségügyi miniszter rendelte el, hogy elejét vegyék a járványnak. (Erdély FM)

ÚJRA VÍZUM NÉLKÜL. Így döntött Moldova Köztársaság ideiglenesen megválasztott elnöke. A vízumkényszert a nemrég megbukott kommunista kormány vezette be még április elején. Az új intézkedés szerint holnaptól a román állampolgárok vízum felmutatása nélkül látogathatnak Moldovába. (Erdély FM)

TALPEŞ MAJD KIPAKOL. A külügyi hírszerzés egykori igazgatója, jelenlegi független államelnökjelölt, Ioan Talpeş azt ígéri, hogy a választási kampány hivatalos beindulásakor nyilvánosságra hozza, melyik jelölt mögött milyen gazdasági-politikai érdekcsoport áll. Választási programját egyelőre titokban tartja — azt állítja, olyan jó, hogy ellopnák ötleteit, ezért csak október 15-én hozza nyilvánosságra. (Gândul)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-19: Közélet - x:

Két elnökjelölt (Sepsiszentgyörgy)

Antal Árpád András (34) szociológus, a megyeszékhely polgármestere és Bedő Zoltán (60) építész, közíró pályázik a helyi RMDSZ-szervezet elnöki tisztségére — tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba leköszönő elnöktől tegnap, a jelölési határidő lejártakor.
2009-09-19: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Bukhat a tanügyminiszter
Emil Boc kormányfő felkérte Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, vonja vissza a rendeletet, amely feljogosítja az iskolaigazgatók leváltására, ellenkező esetben eltávolítja tisztségéből. A kormányfő rámutatott, a miniszter által aláírt rendelet ellentmond mindannak, ami az oktatási törvényben szerepel, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlament előtt.