Hírsaláta

2009. szeptember 22., kedd, Belföld

NYÁRON OLCSÓBB VOLT AZ ÉLET. Románia az ötödik az Európai Unió tagállamai közül az árcsökkenés tekintetében: júliushoz viszonyítva 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak. A defláció — azaz az eluralkodó gazdasági következményekkel járó, széles fronton megmutatkozó áresés — veszélye mindazonáltal nem fenyeget, és hamarosan búcsút is lehet inteni neki. (Manna)

ÁTLAG ALATT. Romániai diákok az európai átlag alatt teljesítenek a nemzetközi teszteken, ez is bizonyítja, hogy a jelenlegi oktatási rendszer nem hatékony — mondta hét végén Emil Boc kormányfő. A miniszterelnök hozzátette, a romániai tanulók majdnem minden tantárgyban a legtöbb európai állam tanulói mögött állnak. Boc ezzel is indokolta az oktatási törvénytervezetért vállalt kormányfelelősséget, hogy minél hamarabb gyakorlatba lehessen ültetni azt — tájékoztat a Mediafax.

INGYENES VÉDŐOLTÁS GYERMEKEKNEK. Az egészségügyi minisztérium hárommillió kisgyerek, iskolás és egyetemista számára biztosít ingyenes új infulenza elleni oltóanyagot december elejétől. Addig is a járvány elkerülése érdekében az iskolákban naponta ellenőrizni kell a gyerekek egészségi állapotát, és egy hétre bezárják azokat a tanintézményeket, ahol három, új típusú influenzával fertőzött beteget találnak. Romániában eddig 326-an fertőződtek meg az új vírussal, de a hatóságok attól tartanak, hogy a hideg évszak kezdetével többen betegednek majd meg. (Agerpres)

NÍVÓDÍJAKAT OSZTOTT A MÚRE. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete idén is nívódíjat adományozott munkájuk elismeréséül azoknak a kollégáknak, akik bizonyítottak a szakmában. Az írott sajtó kategóriában Szabó Zsolt, a Művelődés főszerkesztője kapott nívódíjat nemcsak több évtizedes szerkesztői munkája elismeréseként, hanem azért az oktatói tevékenységért, amelyet a Babeş—Bolyai Tudományegyetem újságírói karán végez. A díjazott jelképes stafétabotként a Művelődés folyóirat könyvajándékát adta át Antal Ildikónak, a Hargita Népe szerkesztőjének. Az audiovizuális kategóriában a Román Televízió magyar adásának szerkesztő-műsorvezetője, Mosoni Emőke vehette át a díjat, amint az őt méltató szövegben is elhangzott: fiatalon hiteles televíziós személyiség, így a televízió valóságos arculatává vált. A gyergyószárhegyi kulturális központ érdemoklevelét az anyanyelvi kultúra megőrzése terén végzett munkájáért a Kolozsvári Rádió munkatársának, Orbán Katalinnak adományozták. A díjazott betegség miatt nem volt jelen. Az idén is méltó kezekbe került az Oltyán László családja által alapított díj, mely az egykori marosvásárhelyi újságíró nevét viseli: az emlékplakettet Csibi Márta oknyomozó írásaiért kapta. (Népújság)

FURCSA ELŐLÉPTETÉS. Míg kizárták az igzságügyből Angela Ciurea ügyészt, aki arra panaszkodott, hogy nem egy esetben, például a Hajszám-ügy tárgyalásakor is, politikai nyomás alatt kellett a vádat képviselnie, a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék tagjává emelte Sofica Dumitraşcut, aki a Hajszám-perben a bírói tanács elnöke volt. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-22: Közélet - x:

Vállalják a felelősséget (A múlt hét) — Kuti János

Milyen bátor és nagyszerű kormányunk van, ha a saját maga által kitalált és feltálalt törvényekért meri vállalni a felelősséget! Nálunk a mindenkori kormányok mindig is éltek ezzel a lehetőséggel. Ha ez így folytatódik nem is lesz szükség parlamentre.
2009-09-22: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Közvitára kell bocsátani
A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés csíkszeredai rendezvényén elfogadott memorandum egy sor megállapítása elfogadhatatlan — szögezi le a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának tegnapi közleménye.