Hírsaláta

2009. szeptember 25., péntek, Belföld

ÁLTALÁNOS SZTRÁJKRA KÉSZÜLNEK A PEDAGÓGUSOK. Amennyiben a parlamenten átmegy az egységes bértörvény, október elsejétől lépjenek általános sztrájkba a Szabad Oktatási Szakszervezetek Föderációjához (FSLI) tartozó pedagógusok — áll a szakszervezet körlevelében.

A Liviu Pop főtitkár aláírását viselő levél arra hívja fel a tanárok figyelmét, hogy az oktatási és az egységes bérezési törvény érvénybelépésekor több juttatástól és pótléktól elesnek: a vidéken dolgozóknak járó pótléktól, az érdemfizetéstől, az elhalálozási támogatástól, a vezetőségi, illetve osztályfőnöki tisztséggel járó díjtól. A szakszervezeti körlevél arra is rámutat, hogy a pedagógusok jövedelme 40 százalékkal csökken októbertől decemberig. (Realitatea)

VÁLASZTÁSI SZIGOR. Több óvintézkedést is bevezet novemberre a kormány azért, hogy megelőzze a választási csalásokat. Így azok, akik nem lakhelyükön szavaznak, csak speciális körzetekben voksolhatnak az államelnök-választáskor. Emellett minden körzetnek külön sorszámmal ellátott pecsétje lesz, és mindenhol térfigyelő kamerákat állítanak majd fel. (Realitatea)

ELVESZETT EGY BEKEZDÉS, DE VISSZATESZIK. Addig módosítgatták az oktatási törvénycsomagot, míg eltűnt belőle egy bekezdés. Vagy talán bele sem került? Bár a kormányülésen elhangzott beszélgetések átirata szerint elfogadták azt a paragrafust, miszerint egy egyetem vezetője nem lehet magas rangú állami tisztségviselő, abból a verzióból, melyért Emil Boc a parlamentben felelősséget vállalt, már hiányzik ez a rész. Kérdés, hogy meg lehet-e menteni az elkallódott bekezdést. Jogi értelemben nem — írja a Hotnews.ro. Hiszen alkotmányba ütköző cselekedet lenne módosításokat eszközölni abban a törvényben, melyért a kormány felelősséget vállalt. Ugyanakkor Emil Boc úgy nyilatkozott, hogy a bekezdést elfogadták a kormányülésen. Erről a hangfelvételek átirata tanúskodik, tehát pusztán technikai problémáról van szó. Éppen ezért a törvény Hivatalos Közlönyben megjelenő változata tekinthető véglegesnek — így a miniszterelnök, valószínűleg arra utalva, hogy a közlönyben megjelenő szöveget módosítani készülnek.

OMLIK ROZSNYÓ VÁRA. Egészen pontosan egy erkély zuhant le a pár évvel ezelőtt felújított és turisztikai központtá előlépett, hatalmas rozsnyói vár faláról. A baleset záráskor történt. Bár néhány turista még a közelben tartózkodott, senkinek sem esett baja. A várat lezárták a látogatók elől, amíg a kulturális minisztérium illetékesei kivizsgálják a baleset körülményeit. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-25: Közélet - x:

Közös törvényt akarnak (Megvitatják az RMDSZ régióátszervezési javaslatát) — Farkas Réka

Elkezdődött a szenátusban a gazdasági régiók átszervezéséről szóló RMDSZ-törvénytervezet vitája: ezt elsőként a gazdasági bizottság tűzte napirendjére. A szövetség részéről Gyerkó László szenátor, a bizottság tagja és Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető mutatta be a kezdeményezést.
2009-09-25: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Tőkés László aggódik
Aggodalomra ad okot az RMDSZ eddigi — majd’ tizenkét éves — kormányszereplése, amely egyfelől valóban anyagi előnyt jelentett az RMDSZ számára, de a legfontosabb nemzetpolitikai kérdésekben — mint például az autonómia és az állami magyar egyetem — előrelépés nem történt — mondta Tőkés László tegnapi sajtótájékoztatóján.