Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A távozás és hazatérés ideje

2007. augusztus 20., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond
Annyi biztos, hogy ünnepelni tudunk. Remek hangulatú három napot tudhatunk magunk mögött, a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója számos értékes pillanatot tartogatott. A szervezők jelesre vizsgáztak: a hatalmas csinnadratta, zenebona, tömeg, sör, kolbász és óriási hangerő helyett a világtalálkozó meghitt, baráti ünneplést tett lehetővé.

Alkalom mindenre volt, a baráti kézfogásra azonban magunknak kellett nyújtanunk kezünket, a zene szólt, táncra azonban magunknak kellett biztatnunk lábainkat, hivatalos beszélgetésekhez szokott hangunkat magunknak kellett betörnünk, behajlítanunk, hogy a szervusz, hogy vagy, de régen láttalak ne klisészerű, hanem őszinte legyen. Olyan emberek hangján szólhattunk, akiket valóban érdekel, mivel foglalkozik régen látott barátunk, mi újság Székelyföldön, ugyanúgy szól-e a dal, mint amikor elmentünk.

Helye és ideje volt a kézfogásnak, a halk beszélgetésnek, mint ahogy ideje van a könnycseppnek és a kacagásnak, az ölelésnek is. És ha rendelt ideje van a távozásnak, úgy rendelt ideje lehet a hazatérésnek is. Azért csak lehet, mert a világtalálkozó ünnepnap volt, jelentőségének, eredményeinek azonban a hétköznapokban kellene megmutatkozniuk. Hogy kezünket nem csak a táncban, hanem a munkában is össze tudjuk-e fogni, hogy hangunk nem csak a közös éneklésben, hanem az együtt tervezésben is összeforr-e, a hétköznapokban dől el.

Hogy Háromszék haza és vár-e, azon múlik, hogy az ünnep után korhely módra másnaposak leszünk, vagy frissen, lendületesen, új erővel látunk hozzá munkánkhoz. Hogy Háromszék hazavár-e, azon is múlik, hogy táblaháborúk ricsajától, politikusok népszerűséghajhász megnyilvánulásaitól vagy a közös, céltudatos munka zajától, a tervezéstől, a közösség érdekeit szolgáló fejlesztéstől hangos-e a vidék. Hogy Háromszék haza-e, azon is múlik, hogy azok, akik az ünnepet szervezték, az itthon maradás feltételeit ki tudják-e dolgozni.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2007-08-18: Közélet - Bogdán László:

A város és az irodalom (Magasles)

Amikor Németh László a harmincas évek közepén tájainkon járt, és impresszióiról Magyarok Romániában címmel számolt be, a székely kisvárosokat Csipkerózsika helyéhez hasonlította, s ezek közül az ,,alvó városkák" közül is Szentgyörgyöt tartotta ― tán nem is alaptalanul ― ,,a legszomorabbik"-nak. Erre következett el azután a népi demokrácia, amit itt és most nem minősítünk.
2007-08-20: Közélet - Ferencz Csaba:

A megtalált szülőföld (Emlékműavató az Óriáspince-tetőn)

Több ezer ember vonult tegnap délután az Óriáspince-tetőre, hogy részt vegyen a világtalálkozó egyik legfontosabb eseményén, az alkalomra készített emlékmű avatásán. A védnökök nevében szóló Markó Béla Tamásit parafrazálva mondta: azért vagyunk a világon, hogy megkeressük és megtaláljuk a helyet.