Hírsaláta

2009. szeptember 26., szombat, Belföld

DOLGOZNI MINDHALÁLIG. A Cotroceni-palota szakemberei úgy gondolják, hogy a nyugdíjkorhatár hetven évre emelése lenne az egyetlen megoldás, amely a nyugdíjpénztárat kiemelné a mélypontról.

Az államelnöki bizottság azt látja a legjárhatóbb útnak, ha csökkentenék a nyugdíjasok számát, melynek következtében rendeződne a nyugdíjpénztár anyagi helyzete. A testület jelentésében megemlítik, ahhoz, hogy a lakosság nyugdíjasszintjét harminc százalékon meg lehessen őrizni, az átlag nyugdíjkorhatárnak 65 évnek kell lennie. De a jelenlegi demográfiai mutatók arról is beszámolnak, hogy 2050-ben Románia lakossága mintegy 16,7 millió lesz, és ahhoz, hogy akkor is harminc százalékos legyen a nyugdíjasok aránya, a korhatárt 70 évre kellene kitolni. A Nemzeti Statisztikai Intézet adata szerint 2008-ban az átlagos élettartam a férfiak esetében 69,5 év volt, míg a nők esetében elérte a 76,7 esztendőt. Az államelnöki bizottság jelentése kiemeli a feltűnően magas nyugdíjak csökkentésének fontosságát is. (Impulzus)

DÖNTSÖN AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG. A liberálisok alkotmányba ütköző elemeket találtak mindhárom törvényben, amelyekért a kormány múlt hétfőn felelősséget vállalt a parlament előtt, és szerdára elkészülnek a feljelentéssel, és be is nyújtják az alkotmánybírósághoz, jelentette ki Varujan Vosganian, a Liberális Párt szóvivője kedden — tájékoztat a Mediafax.

AZ ÜGYÉSZEKNEK NEM KELL KÖVESI. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács Ügyészi Szakosztálya csütörtökön elutasította Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter javaslatát, és nem hagyta jóvá, hogy Laura Codruţa Kövesi főügyészt újabb mandátumra megerősítsék tisztségében. A tanács ügyészekért felelős öt tagja közül egyik sem szavazott Kövesi mellett. Az Igazságszolgáltatási Tanács döntése konzultatív jellegű, a végső döntés az államelnöké. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 654
szavazógép
2009-09-26: Közélet - x:

Meghalt Bujtor István

Elhunyt Bujtor István; a Balázs Béla-díjas színészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját 67 éves korában érte a halál Budapesten. A művészt a színház és a megyei önkormányzat saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2009-09-26: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

A népszavazás nem elég
Az egykamarás parlament automatikus bevezetésére nincs lehetőség népszavazás révén, ez csupán konzultatív jellegű lehet, és csak meghatározott parlamenti procedúra nyomán lehet ügydöntő referendumot tartani ebben a kérdésben — mondta tegnap Ioan Stanomir alkotmányjogász Traian Băsescu államfő javaslatáról nyilatkozva.