Családias rockfesztivál

2007. június 5., kedd, Magazin

Ha valaki két hete véletlenül a setétpataki völgybe tévedt, hirtelen egy jól meghatározható világban találta magát. Igaz, akkor véletlenül nem nagyon tévedtek látogatók a Hatodi csárda közelében lévő új panzió szomszédságába, hiszen oda, arra a hétvégére a székelyföldi rockosokat várták. Fekete bőrszerkóval, lobogó hajtincsekkel büszkélkedő zenészeket és rajongóikat, na meg a motorosokat, akik valahol rokonságot tartanak a rockzene szerelmeseivel.

Az első alkalommal szervezett és tehetségkutató versennyel is egybekötött háromszéki rockfesztivál — a mostanában elszaporodó partik helyett — a nagyon találó Dark River Rock Fest nevet kapta. De a hely, az erdővidéki Setétpatak jó pár hektáros zöldkatlanja nem csak a névadás, hanem a helyszín tekintetében is biztató, ugyanis az erdővel körülzárt völgy-tisztás már önmagában jelleget ad egy rendezvénynek. Legyen az akár a kemény hangzások fesztiválja is, hiszen sátornak, színpadnak, kocsmának egy zárt és mégis tágas teret biztosít.

A napi, mintegy hétszáz látogató egy emberként csodálkozott rá, mindenki nagyon jól érezte magát, a magyarországi meghívott zenekarok családias hangulatúnak jellemezték a fesztivált — mondta kérdésünkre Martinka János, a szervező ERSZI Egyesület (teljes nevén Erdélyi Szervező Iroda Egyesület) elnöke. Erről mi is meggyőződhettünk, hiszen az Erdély minden szegletéből, de főleg Székelyföldről idesereglett rockerek és motorosok nem csak mulattak, hanem még a szemétszedési akcióban is aktívan részt vettek.

A fesztivál egyik erőssége tehetségkutató verseny kíván lenni — tudtuk meg a szervezőtől. Ebben a tekintetben a fellépő kilenc zenekart két táborra lehetett osztani, a felkészültekre és a nem felkészültekre. A zsűrinek — Szebeni János és Kovács Erika, a Pécsi Ifjúsági Központ Zenei Műhely kuratóriumának tagjai, Höncz László, a Mercedes Band frontembere és Martinka János — mégis nehéz dolga volt, mert igyekeztek úgy elosztani a díjakat, hogy a nyertesek azokat jól tudják hasznositani. Ezért kapta a szászrégeni Empty Dreams a II. Metál Rudin való fellépést és a pécsi Rockmaraton tehetségkutató versenyén való megmérettetést díjként, a jövő reménységének pedig a csíkszeredai Fit of Maddnest kiáltották ki, ők egyhetes részvételt nyertek az European Start nemzetközi zenei táborban, és az ERSZI biztosít nekik fellépési lehetőségeket különböző rendezvényeken. Az idősebb tagokból álló sepsiszentgyörgyi Mogz egy demofelvétel elkészítésének lehetőségét nyerte, a sepsiszentgyörgyi diákegyüttesek találkozójára pedig meghívást kapott a kolozsvári Back Door és a Fit of Maddnes.

A verseny mellett természetesen a már befutott vagy ismertebb zenekarok is színpadra léptek, így többek között a magyarországi Christian Epidemic vagy Agregator, a hazai Dirty Job, Eridanus, illetve a házigazda szerepét is betöltő Kopor-Show. Ugyanakkor a Turul Motoros Club bemutatkozása nem csak a füleket, hanem a szíveket is megdobogtatta.

A szervezők bíznak abban, hogy a fesztiválnak híre megy, és jövőre talán az időjárás is kedvezőbb lesz, többen jönnek el, és külön köszönik Pál-Szilágyi Évának, a setétpataki panzió tulajdonosának, hogy otthont adott a rendezvénynek.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1181
szavazógép
2007-06-05: Magazin - x:

,,A” Darvas

Ő bármit játsszék is, látjuk benne ,,a" Darvast ― írta Esterházy Péter Kossuth-díjas író az Élet és Irodalomban Darvas Iván Salieri-alakítását méltatva. A vasárnap 82 éves korában elhunyt színművész utoljára Schaffer Amadeusában lépett színpadra 2002 szeptemberében, amikor a szolnoki Szigligeti Színház társulata a fővárosban adta elő a darabot.
2007-06-05: Magazin - x:

Nofretete útra kel — vagy mégsem?

Nofretete új lakóházat kap. Évtizedeken át tartó vándorlása után régi-új otthonába költözhet vissza a mészkőből készített mellszobor: ha majd a berlini Múzeum-szigeten David Chipperfield brit építész tervei alapján rendbe hozzák a Neues Museumot, ismét elhelyezik az épületben a gazdag egyiptomi műkincsgyűjteményt.