Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Még meddig?

2007. augusztus 21., kedd, Máról holnapra

A román politikusok nacionalista érzelmekkel megáldott része mindig a szívéhez kap, ha a Székelyföldön valami történik. Az elmúlt hetekben Băsescu elnök látogatása, Háromszék régi-új címere és a Kökös határában elhelyezett reklámpannó miatt rázott ki a hideg jó pár pártvezetőt, szóvivőt, újságírót.

Csépelték a szót a televíziókban, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb elméleteket találtak ki mind az elnöki vizit, mind a címer, mind a reklámpannó kihelyezésének okairól, céljáról. Egy volt a lényege: ez a nyughatatlan, mindeddig beolvaszthatatlan, de egymással is folyamatosan civakodó magyar népcsoport nem fér a bőrében, autonómiát akar, aminek a vége... erre figyeljetek jól, jó román emberek, az elszakadás lesz. Hogy ez itt, az ország közepén miként volna lehetséges, élénk fantáziával sem igen lehet elképzelni, de népbutításra tökéletesen alkalmas. És hogy az egyszerű tábla, melyen az áll, hogy íme, megérkeztünk a Székelyföldre, miért lenne az elszakadás vagy az autonomista törekvések jele, nem világos, csak az, hogy Olguţa Vasilescu nagyromániás képviselő asszony ide mer jönni, s azt harsogni eltorzult arccal: akár háromszáz feldühített emberrel is érkezhetett volna, mert a románok nagyon nem szeretik a magyarok effajta megnyilatkozásait. Mi sem az övét!

Önbizalmuk a hátuk mögött álló hatalmas erőszakszervezetek, rendőrség, csendőrség, titkosszolgálatok dacára ingatag, s agyérgörcsöt kapnak minden magyar identitásra utaló jelzéstől. Sokat tenni-venni a szómenésben szenvedő többségi politikusok viselkedését nem érdemes. A szomorú csak az, hogy kitetszik: agyuk legmélyéig bevésődött a rögeszme, miszerint a magyarság évszázadokig bitorolta ezt az ősi román földet, emiatt mindent, mi arra az időszakra utal, tűzzel-vassal irtani kell.

Mint a reklámpannóval tették hétfőn reggeliben...

Míg tartott a világtalálkozó, míg féltek az itt-ott összegyűlt többezres tömegtől, a nagyvilágba kivitt rossz hírüktől, kivártak, ígérték, hogy majd a többi úgymond törvénytelenül elhelyezett pannóval együtt egy országos országúti nagytakarítás során intézkednek. Hazudtak, csaltak most is. És hogy ezt a szélsőséges román politikusok nyomására a jelenleg regnáló liberális kormány véghezvitte, komoly kételyeket ébreszt politikai hovatartozásukat illetően. Ráadásul gyávák, mint a nyúl, semmibe veszik koalíciós partnereiket, mert most végül is az RMDSZ-t döngölték a földbe, s gondolkodhatnak Markóék, érdemes volt-e oly hűséges odaadással szolgálni.

Itt állunk döbbenten, széttárt karokkal, a dühtől elakadt hanggal: meddig lehet, meddig kell ezt a primitív, durva, önérzetünket, múltunkat, jelenkori életünket sárba taposó román politikát elviselnünk?

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2007-08-21: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, após, testvér, sógor, apatárs, keresztapa, rokon, a rétyi
VARGA ANDRÁS
életének 68., házasságának 35. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése 2007. augusztus 22-én, szerdán 14 órakor lesz a családi háztól a rétyi temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4198289
2007-08-21: Közélet - Ferencz Csaba:

Tánc-, ének- és fényparádé (Világtalálkozó)

Több tízezer ember, talán még a százezret is elérte a létszám, egyesek szerint ,,Csíksomlyó-méretű" tömeg népesítette be vasárnap este az Óriáspince-tetőt, hogy az Egy a nép, egy a magyar című rockoperát láthassa, halhassa. A látványos, nagy történelmi képekben, pazar díszletben, ruhában és fényben, pazar pirotechnikával színpadra állított produkciót leginkább a színpadhoz közel állók élvezhették ,,élőben", távolabb az óriáskivetítőn lehetett követni a táncosok, énekesek előadását.