Hírsaláta

2009. október 28., szerda, Belföld

LIBERÁLIS SZÉP REMÉNYEK. Antonescu és Băsescu kerül a második fordulóba a BCS felmérése szerint. A szavazók 31,3 százaléka Traian Băsescut választaná, 23,8 százalékuk Crin Antonescura, 21,9 százalékuk Mircea Geoanăra adná voksát. Sorin Oprescura a választópolgárok 10,4 százaléka szavazna, Gigi Becali 4,8, Kelemen Hunor 3,8 és Corneliu Vadim Tudor 3,7 százalékot kapna a szavazatokból — derül ki a BCS felméréséből.

KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG ÍGÉRETE. Szili Katalin nagyváradi látogatásán az újságírókkal szóba került a kettős állampolgárság is. Úgy tűnik, a sok ellentmondás után elérkezett az idő, amikor a magyarországi parlamenti pártok egyetértenek a kettős állampolgárság megadásáról a kisebbségben élő magyaroknak, már körvonalazódik a törvénymódosítás — jelentette ki Szili, hozzátéve, hogy ,,azt kell még eldönteni, milyen legyen a mélysége és a tartalma ennek a kettős állampolgárságnak". (Erdély Ma)

DURVÁN INDULT A KAMPÁNY. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint országos szinten pénteken és szombaton húsz-húsz választási incidenst jeleztek. Az elnökválasztási kampány első két napján jegyzőkönyvezettek közül a választási törvény alapján három minősül bűncselekménynek. A közlemény nem részletezi ezek mibenlétét. A belügyminisztérium kampányt indított A törvénytelen szavazás börtönt jelent címmel. A 112-es sürgősségi számon olyan különvonalat nyitottak, amelyen választási csalásokat és incidenseket lehet jelenteni. (Szabadság)

DÜHÖNG AZ ÁLLAM FEJE. Igen dühös az ellenzéki pártokra Traian Băsescu, mert a Croitoru-kabinet beiktatásáról szóló szavazatot pont tíz nappal későbbre tették, mint ő szerette volna. Erre különben feljogosítja őket a házszabály, miszerint tizenöt nap áll a parlament rendelkezésére, hogy a kormánytagokat és a miniszterelnök-jelöltet meghallgassák. De Băsescu támad, s az ország érdekeinek elárulásával vádolja a szocdem, liberális és RMDSZ-frakciót. (Ziare.com)

GAZDÁJA LETARTÓZTATÁSA MIATT VESZÉLYBEN A CSODALÓ. Overdose, a veretlen csodaló tulajdonosa, a Nagyváradon őrizetbe vett Mikóczy Zoltán elveszítheti futtatói jogát, annak birtoklása ugyanis erkölcsi tisztasághoz kötött. Az is elképzelhető, hogy az ötmillió euróra becsült értékű ló egy csődeljárásban lefoglalható. (Index)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-10-28: Közélet - x:

Nem kell magyar rendőr

Elutasította a szenátus plénuma azt a javaslatot, hogy a közösségi rendőrség állományába számarányosan kisebbségieket is alkalmazzanak. A Cseke Attila szenátor által beterjesztett módosító indítvány csak 22 igen szavazatot kapott 26 nem és 21 tartózkodás ellenében.
2009-10-28: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Bérfüggő lehet a gyermekpénz
Jövedelmüktől függően különböző összegű gyermekpénzt kapnának a jövőben a családok: a szenátus tegnap megszavazta az NLP erre vonatkozó törvényjavaslatát. Ha a képviselőház is rábólint, a jelenleg egységes, 40 lejes havi pótlék helyett ötféle támogatást nyújtana az állam: a leggazdagabb családoknak gyermekenként 30, a legszegényebbeknek 150 lejt.