A nosztalgia veszélyes

2007. augusztus 22., szerda, Magazin

Ötven éve született több generáció egyik kedvenc szerelmes dala, a Diana. Paul Anka slágere nemcsak önmagában volt hatalmas siker, és tette világhírűvé tizenéves előadóját, hanem dallamvezetésével, gitár-akkordbontásával iskolát teremtett a rock and roll és a beat közötti ,,átmeneti időszakban". A szerző-énekes a közelmúltban Spanyolországban turnézott tizenhat tagú zenekarával, és ekkor emlékezett vissza a dal születésének körülményeire.

,,A témája: milyen az, amikor az ember szerelmes lesz egy nála idősebb nőbe. Ő tizennyolc éves volt, én hárommal kevesebb, de akkor ez megoldhatatlan akadályt jelentett. A dalban ártatlanság fejeződik ki, nem véletlen, hogy a mai idők szelleméhez igazodva Caetano Veloso írt belőle egy nagyon szexis változatot" — nyilatkozta Anka az El País spanyol lapnak. Az egyik koncerten duettet énekelt Frank Sinatrával, akihez baráti szálak fűzték. Sinatra videóról énekelte vele híres számát, a My Wayt. Anka az interjúban elárulta a dal eredetét is. Nagyon megtetszett neki Claude Francois Comme d’habitude című száma, és megvásárolta a jogait. Miután megtudta, hogy Sinatra válságban van, mert újra foglalkozni kezdtek maffiakapcsolataival, átírta a francia énekes szerzeményét, megváltoztatta a ritmusát, klasszikusabb hangzást adott neki. A My Way óriási siker lett, Sinatra védjegye, és számos átirata készült. Előadta többek között Elvis Presley, a Gypsy Kings, Sid Vicious a Sex Pistolsból, több tucatnyi filmhez felhasználták, de az első, aki szöveghűen angolra fordította Claude Francois dalát, David Bowie volt.

Sikerének titkát Anka abban látja, hogy megbízható emberekkel van körülvéve, és nyitott minden irányzatra. Kedveli a countryt, a rapet és a latin-amerikai melódiákat is. Legfrissebb lemezén Nirvana- és Oasis-számokat is előad big band-kísérettel. Pedig e bandák tagjai még meg sem születtek, amikor milliónyi női szívet tört össze a Diana után a Lonely Boyjal vagy a You Are My Destinyvel, és annak is már negyvenöt éve, hogy zenét írt a Leghosszabb nap című, második világháborús szuperprodukcióhoz. Az új lemeznek olyan sikere van, hogy az őszre tervezett újabb CD-re Bon Jovi, Cindy Lauper és Michael Bublé is részvételét fontolgatja.

Pályájának tapasztalatai alapján azt tanácsolja a zenészeknek, hogy ne távolodjanak el az emberektől, vigyázzanak, hogy a siker ne szálljon a fejükbe. ,,Itt tévedett Elvis, amikor úgy döntött, hogy nem mehet be egy étterembe, vagy nem mehet el sízni. Emlékszem egy éjszakára Coloradóban, megnyitottak neki egy pályát mesterséges fénnyel, hogy játszhasson hómotorjával. Patetikus volt. Egyáltalán nem hiszek a bálványimádásban, semmilyen téren."

Paul Anka szerint a nosztalgia is veszélyes. Las Vegasban átélte a nagy korszakot, nagyon szórakoztatta, de tudja, hogy most a letöltések, a YouTube korszakát éljük. ,,Haladni kell a korral, és a gyökerekről sem szabad elfeledkezni" — mondta a libanoni származású énekes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2007-08-22: Magazin - x:

Kacsahír

Három tűzoltóautó — 18 főnyi legénységgel —, egy terepjáró és egy mentőcsónak — kétfős személyzettel — fáradozott egyetlen kacsa kiszabadításán Nagy-Britanniában.
2007-08-23: Közélet - Mózes László:

Hazanéző színészek

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának egyik különleges mozzanata volt a Szentgyörgyről elköltözött színészek találkozása a Sugás vendéglőben. Az alkalmi színészkocsmává előléptetett nyárikertben a fellépők rövid műsorszámai váltogatták egymást, miközben fiatal művészek éppen pincért alakítottak, nem csak beöltözve, hanem ténylegesen is. A hazatérő színészek közül többen országhatáron belül maradtak, mások határo(ko)n túlra távoztak, de több olyan fiatal művész is eljött, aki ugyan háromszéki, de már fiatalon budapesti teátrumokhoz szegődött. A nosztalgiázó, múltbéli emlékek között keresgélő emberek forgatagában beszélgettünk Darkó Évával és Székely Szabó Zoltánnal, a sepsiszentgyörgyi magyar színház nyolcvanas években külföldre költözött egykori tagjaival.