Hírsaláta

2009. október 30., péntek, Belföld

FENYEGETŐ ÚJVÍRUS. A román lakosság körében mintegy 150 000 ember halhat bele az új vírus okozta influenzába — írta csütörtöki számában a Ziua, amely szerint ez 2,5 százalékos halálozási arányt jelent. A román napilap Adrian Streinu Cercelt, a bukaresti járványkórház vezetőjét idézte, aki szerint az országba megérkezett az új vírus újabb, a korábbinál sokkal agresszívabb hulláma. Az orvos szerint a várhatóan megbetegedők körében 2,5 százalékos lesz a halálozási arány.

BOC ÉS PÁRTJA TERVEZ. Emil Boc minden ellenkező híresztelés dacára nem hajlandó visszavonulni a politikai élettől. A Gardianul szerint megpályázza Bogdan Olteanu szabadon maradt képviselői helyét, melyre hamarosan időközi választást írnak ki. Ha megválasztják, ő lesz Roberta Anastase helyett a házelnök. Természetesen csak abban az esetben, ha a demokrata-liberálisoknak sikerül a parlamentben többségi koalíciót kötniök.

NE VEGYÜNK RÉSZT A NÉPSZAVZÁSON. A marosvásárhelyi Pro Europa Liga úgy gondolja, az államfő által javasolt egykamarás rendszer bevezetése nem lenne előnyös az országnak. Romániában hagyománya van a kétkamarás rendszernek, és ezt nem kellene felszámolni. Inkább tökéletesíteni kellene azáltal, hogy jobban elkülönítik a képviselőház és a szenátus feladatkörét — Smaranda Enache, a szervezet társelnöke ezért arra kéri a lakosságot, hogy ne támogassa a parlament átszervezését. ,,Menjünk el szavazni, jelöljük meg azt az államelnökjelöltet, aki a legközelebb áll hozzánk, de ne vegyük el a népszavazásra nyomtatott íveket. Ugyanis, ha nincs elég szavazó, akkor a referendumot érvényteleníteni fogják" — így Enache. A népszavazás akkor lenne érvényes, ha legalább kilencmillióan szavaznának ebben a kérdésben. Ha ez megtörténik, akkor sem lehet majd egyből bevezetni az egykamarás parlamentet, ehhez még alkotmánymódosítás is szükséges. (Erdély fm)

GYŐZTEK. Korlátozás nélkül működhet tovább a ,,diplomagyár" botrány révén elhíresült Spiru Haret-magánegyetem, a bukaresti ítélőtábla ugyanis felfüggesztette a működését korlátozó 2009/943-as kormányhatározatot. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2009-10-30: Közélet - x:

Össze kellene vonni a betegbiztosítókat — Bodor János

El kell ismertetni az ország többségével, hogy nemzeti, politikai közösségként erősek vagyunk — fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje Kovásznán a környék RMDSZ-es polgármestereivel és önkormányzati képviselőivel, valamint történelmi egyházaink lelkészeivel tartott találkozóján.
2009-10-30: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Nyolcat egy csapásra
A lassan köd-kormányként emlegetett Croitoru-kabinetnek nyolc miniszterjelöltje kapott kedvezőtlen véleményezést a parlament szakbizottságaitól tegnap: Sulfina Barbu (környezetvédelem), Radu Berceanu (szállításügy), Daniel Funeriu (tanügy), Mihai Stănişoară (honvédelem), Adriean Videanu (gazdaság), Theodor Paleologu (művelődés), Emeric Florin Şaghi (közigazgatás) és Cristian Vlădescu (egészségügy).