Hírsaláta

2009. november 4., szerda, Belföld

A HELYSZÍNEN RESTAURÁLJÁK MÁTYÁST. Sikerült megállapodniuk a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot restauráló szakembereknek a felújítás munkamenetében. A tanácskozáson véglegessé vált, hogy a szoborcsoportot a helyszínen restaurálják, és ennek feltételei is tisztázódtak.

A szakemberek szerint a restaurálási munkálatok a legjobb irányban haladnak, a felújításhoz szükséges kövek helyszínre szállítása már folyamatban. A restaurátorok a süttői bányából vásárolt köveket használnak a talapzat felújításához, ugyaninnen származnak a talapzat eredeti kőelemei is. A Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálataitól függetlenül ma átadják Kolozsváron a forgalomnak a megújított Főteret. A szervezők ügyeltek arra, hogy az avatónak semmilyen magyar vonatkozása ne legyen, így például az eseményt kizárólag román nyelvű plakátokon hirdették meg. (Történelemportál)

A KAPTÁNY MINDENT TUD. Dr. Traian Băsescu — írják a bukaresti lapok — úgy döntött, Romániának nincs szüksége új influenza elleni védőoltásra. Igaz, jelen pillanatban aligha akad külföldi cég, mely soron kívül oltóanyagot szállítana. A dolog mégis felháborító, hisz a tengerészképzettségű államelnöknek emberileg nincs joga orvosszakmai kérdésekben dönteni s a szakembereket durva szavakkal illetni. Különben a járvány — az Adevărulban megszólaltatott szakemberek szerint — legalább 2011-ig eltart.

KAMPÁNY AZ INTERNETEN. Hét végén számítógépes betyárok átírták Traian Băsescu egyik kampányoldalát. A népszavazásra való felszólítás helyett vicces üzenetek sora jelent meg: Hai la revedere! (Fel a viszontlátásra!) Az átírt szövegekből kiderül, hogyan készül Băsescu „egészséges diktatúrára". Az Amitől félsz, nem szabadulsz kampányszlogen így alakult: De ce ţi-e frică, păsărică? (Mitől félsz, madárkám?) Megjelent továbbá az oldalon támogató barátként Omar Hajszám hírhedt szír üzletember fényképe is. A számítógépbetyárok a korábbi, 2004-es győztes szlogent, a Să trăiţi bine!-t is átkomponálták: Éljetek jól! Mint Trinidad Tobagóban! A fotóknál montázsok, a megvalósítások között pedig olyan állítások szerepeltek, miszerint: szétvertem három kormányt és három koalíciót, vagy hogy Elena Udrea egyike a legjobb minisztereknek. A működtetők hétfőn eszméltek, amikor a sajtóban már megjelent a hír, hogy Băsescu honlapját feltörték, s ezután kezdték fokozatosan helyreállítani azt, s mert gondot okozott, kedden az oldalt egyszerűen átirányították a hivatalos basescu.ro-ra. (Transindex)

ROBBANT A GÁT. Föld alatti robbanás történt a Buzău megyei Nehoiaşu településen vasárnap este. A két legsúlyosabban sérült, kómába esett személyt átszállították a bukaresti Floreasca kórházba. Tíz munkás egy aknát fúrt robbantásos módszerrel a Surduc gát közelében, amikor a tervezettnél jóval nagyobb robbanás következett be. Teodor Dumitraşcu, a Hidroconstrucţia Rt. igazgatója szerint nem a munkások hibáztak, ők betartottak minden szabályt, hanem valószínűleg felgyülemlett gáz robbant, amit a munkásoknál lévő mérőműszerek nem jeleztek. (Agerpres)

ELNÖKI VITÁT RENDEZNE A BABEŞ—BOLYAI. Nyilvános, televízió közvetítette vitát rendezne a Babeş—Bolyai Tudományegyetem az államfőjelöltek között Románia húsz év után: nyitott problémák, projektet, perspektívák címmel november 15—19. között az Akadémiai Kollégium 800 férőhelyes aulájában — tudatta hétfőn az egyetem rektorátusa. A 180 percesre tervezett vitát három személy moderálná, akiket a jelöltek választanának ki hat személy közül. A moderátorok az egyetem segítségével kérdéseket gyűjtenének be a választópolgároktól. Mindegyik stáb ötven férőhelyet kapna a teremben, a többit a tanárok, diákok és választópolgárok foglalnák el az egyetem kibocsátotta meghívó alapján. A Babeş—Bolyai azt szeretné, ha a vita magas szakmaisággal viszonyulna a román társadalom, Európa és a világ globális problémáihoz. A rektorátus november 6-ig várja a jelöltek válaszát a felkérésre. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2009-11-04: Közélet - x:

Magyar püspöki küldöttség Jászvásáron - Fekete Réka

Erdő Péter bíboros, az Esztergom—Budapest főegyházmegye érseke úgy értékelte az október 17-én a Bákó megyei Lábnyikban magyar és román püspöki részvétellel három nyelven tartott misét, hogy ,,valóban egy előrelépésnek tűnő folyamat indult meg".
2009-11-04: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Kitart a többség Johannis mellett
A parlamentben 65 százalékos többséggel rendelkező Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Liberális Párt, RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselői tegnap megerősítették korábbi döntésüket, miszerint a ma esedékes együttes ülésen nem szavaznak bizalmat a Croitoru-kormánynak.