Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zűrzavar

2007. augusztus 23., csütörtök, Máról holnapra

Mircea Geoană resicai bejelentése, miszerint a szociáldemokraták kihátrálnak a kormány mögül, és bizalmatlansági indítványt nyújtanak be, nagyon könnyen megpecsételheti az általuk eddig háttérből támogatott Tăriceanu-kabinet sorsát. Az SZDP elnöke azzal érvelt, hogy a bizalmatlansági indítvánnyal pártja csak az ellenzék mindenkori misszióját teljesíti, hiszen ha látják, hogy az éppen fungáló kormány képtelen eleget tenni feladatainak, és képtelen teljesíteni a lakosság elvárásait, lépniük kell.

Ez a konstruktív ellenzék feladata. Bírálta természetesen Traian Băsescu államfőt is, akinek kötelessége lenne az ország mai zűrzavaros helyzetében olyan új kormányról ,,gondoskodni", mely megfelelően látja el feladatát. Ide mindössze két megjegyzésünk lenne: eddig mindezt a kisebbségi liberális—RMDSZ-kormány esetében nem látták a szociáldemokraták — hiszen az az ő támogatásukkal működhetett egyáltalán —, másfelől meg az agilis, impulzív államfő egyebet sem tesz, mint a kormány megbuktatásán munkálkodik, s ez eddig neki éppen azért nem sikerülhetett, mert a legnagyobb ellenzéki párt dacból is támogatta a kabinetet, csak azért, hogy ezzel is borsot törjenek az általuk megbuktatni akart elnök orra alá.

Felmerül a kérdés: milyen helyzet áll elő, ha az SZDP tényleg beváltja fenyegetését, és benyújtják a bizalmatlansági indítványt? Elsősorban a mai ingatag helyzetben bizonytalan az is, hogy megszavazza-e ezt a parlamenti többség. Kiszivárgott hírek szerint sok szociáldemokrata képviselő sem ért egyet elnökük javaslatával, Geoană itt saját tekintélyét is kockára teszi, s ha nem sikerül a terve, meginoghat amúgy is ingatag pártbeli pozíciója.

Elemzők szerint a kormányt fenyegető igazi kihívás mégis a költségvetés megszavazása, költségvetés nélkül ugyanis tényleg kormányozhatatlanná válhat az ország, végleg megrendülhet Tăriceanu pozíciója is, és ez a kabinet tagjainak tömeges lemondását vonhatja maga után. Az elboruló román politikai kedély láthatárán, mint egyetlen megoldás, ismét az előrehozott választások fantomja tűnik fel, de ezt a jelenlegi helyzetben csak a régi módon — tehát pártlisták alapján bonyolíthatják le (hiszen az egyéni körzetes választási rendszerről eddig csak áldatlan viták folytak), ami nagyon könnyen az egész román politikai mezőny átrendeződését jelentheti, kikerülhet a parlamentből a népszerűsége mélypontján lévő konzervatív párt, bekerülhet viszont a milliárdos Gigi Becali pártja.

Becalit — és ez is sokat elárul a hazai politikai viszonyokról — sokan Traian Băsescu egyetlen méltó ellenfelének tekintik az elnökválasztáson is, egyre népszerűbb, úgy tűnik, anyagi forrásai kimeríthetetlenek, támogatja az egyház is (sok templomot épített), a katonaság is — s nemcsak azért, mert tulajdonában van a Steaua, hanem mert sokat áldozott a hadseregért, lőteret is építtetett stb. Házi feladat: képzeljük el Gigi Becalit, mint román államfőt… Ez egyelőre Caragiale tollára való komédia, de — bizonyítva a megosztott politikai elit felelőtlenségét — nagyon könnyen valósággá válhat. S akkor tényleg elmondhatjuk: utánunk az özönvíz.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2007-08-23: Közélet - Iochom István:

Termel a megye legkorszerűbb vágóhídja

A Toro Kft. Lemhényben felépített húsipari üzeme nemcsak a megye, hanem minden valószínűség szerint az egész Székelyföld legmodernebb vágóhídja, ahol ötvenhét másodpercenként dolgoznak fel egy-egy sertést. Dr. Pál Andor magánvállalkozó Sapard-támogatással építette fel korszerű üzemét, melynek beruházási értéke 2 058 885,5 euró. Az önrész a teljes összegnek több mint felét teszi ki. Az EU-s szabványok és szigorú követelmények szerint megépített és felszerelt üzemben a napokban kezdődött el a próbavágás.
2007-08-23: Közélet - x:

Magyar—roma háború Apácán

Több száz magyar és roma lakos támadt egymásra keddről szerdára virradó éjszaka a szomszédos Brassó megyében található Apácán. Körülbelül 130 csendőr és rendőr közbelépésére volt szükség a kedélyek lecsillapítására. A konfliktus azt követően robbant ki, hogy a helyi magyarok rajtakaptak öt romát, amint termésükből loptak. Ez utóbbiak agresszíven reagáltak — egy rendőrt is fejbe ütöttek —, ezért a magyarok botokkal, villákkal és kövekkel felszerelkezve támadtak a cigányok házaira.