Hírsaláta

2009. november 7., szombat, Belföld

NEM FÉR A BŐRÉBEN FUNAR. Nyílt levélben szólította fel Gheorghe Funar, a Nagyrománia Párt főtitkára Emil Boc ideiglenes kormányfőt, tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a Babeş—Bolyai Tudományegyetem visszakapja eredeti elnevezését. (Paprika Rádió)

AGGASZTÓAN NAGY AZ ADÓSOK SZÁMA. 54 százalékkal nőtt azoknak a magánszemélyeknek és intézményeknek a száma, akik késtek hitelük törlesztésével, elérve a 215 700 regisztrált esetet szeptember végére, szemben a tavaly év végi 157 000-rel. Szeptember folyamán a hátralékos hiteltörlesztők száma több mint 7500-zal nőtt, a tartozások értéke 3,8 milliárd lejről 6,2 milliárdra emelkedett. A banki elemzők arra számítanak, hogy ez a növekvő trend folytatódik, javulás csak 2010 második félévében várható. Szeptember végére a bankok teljes kihelyezett hitelállománya és a vállalt kötelezettségek összesen 254,3 milliárd lejt tettek ki, 4 milliárddal többet, mint egy hónappal azelőtt és 5 milliárddal többet, mint 2008 szeptemberében. (Ziarul Financiar)

DRÁGA GYEREKEK. A válság ellenére nőtt a gyermekeket célzó termékek és szolgáltatások piaca. A szülők átlagban a családi költségvetés egyharmadát költik gyermekeikre — derül ki a Business Magazin felméréséből. A több mint négymillió 18 év alatti gyermeket célzó romániai piac meghaladja a hárommilliárd eurót évente, ami több, mint a Metro és Carrefour tavalyi éves értékesítési bevétele.

KEZDŐDHET A KÉNYSZERSZABADSÁGOLÁS. Novemberben és decemberben lehet elküldeni kötelező fizetés nélküli szabadságra a közalkalmazottakat, miután kihirdették az állami intézmények átszervezésére vonatkozó törvényt — nyilatkozta a munkaügyi minisztérium államtitkára, Mihai Şeitan. A közintézmények vezetői döntik el, hogy néhány órával csökkentik a napi munkaidőt, vagy fizetés nélküli szabadnapokat adnak. A munkaadók bármelyik lehetőséggel élhetnek. A törvény külön rendelkezik arról, hogy a döntés meghozatalakor egyeztetni kell a szakszervezetekkel is. Mivel a törvényt késve hirdették ki, az államtitkár úgy véli, hogy az eredetileg tervezett több mint másfél milliárd lejes költségvetés-megtakarítás kisebb lesz. (Kolozsvári Rádió)

NYOMASZTÓ ADÓSSÁGTEHER. Romániának közadósságai fejében az elkövetkező öt esztendőben összesen 31 milliárd eurót kell majd kifizetnie. Az ország csupán ebben az esztendőben annyi pénzt kölcsönzött, amennyi megfelel Románia egész évi költségvetésének. A kormány adósságai 2009. augusztus végére 32,1 milliárd euróra nőttek a 2008 végén jegyzett 25,5 milliárd euróval szemben — tűnik ki a pénzügyi tárca hivatalos kimutatásából. Varujan Vosganian volt pénzügyminiszter arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az ország eladósodása több mint hatmilliárd euróval nőtt, a lakosság életszínvonala egyáltalán nem emelkedett. Ilie Şerbănescu gazdasági elemző adatai szerint Románia idén 33 milliárd eurónyi hitelhez folyamodott. Ebből az összegből közel húszmilliárd a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Bizottságtól és a Világbanktól származik, a többi a pénzügyminisztérium által kibocsátott államkötvényekből folyt be. Gazdasági elemzők szerint Románia az idei évet pénzügyi tekintetben még nagy nehezen kihúzhatja, a következő öt esztendőben viszont már 31 milliárd eurót meghaladó adósságot kell törlesztenie. (Kitekinto.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2009-11-07: Közélet - x:

Késik a hitel a valutaalaptól

Kevés az esélye annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap már decemberben folyósítsa az 1,5 milliárd euró hitelrészletet Románia számára — jelentette ki tegnap Jeffrey Franks, a pénzintézet romániai küldöttségének vezetője.
2009-11-07: Közélet - x:

Külföldi hírek — Mózes László

Visszavont állampolgársági törvényjavaslat
A Fidesz—KDNP visszavonta a magyar állampolgárság könnyített megadására vonatkozó törvényjavaslatát — mondta el Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese. Simicskó István az előterjesztés visszavonását az MSZP ,,időhúzásával" indokolta. ,,További garanciális elemeket akartak, majd azt közölték, hogy ilyen formában nem tudják megszavazni a javaslatot" — jelentette ki az ellenzéki politikus.