Hírsaláta

2009. november 10., kedd, Belföld

FELÉPÜL A VIDOMBÁKI REPTÉR. Már csak az Erste Banknak kell jóváhagynia a közel 80 millió eurós kölcsön folyósításáról szóló hitelszerződést, és elkezdődhetnek a Brassó melletti Vidombákon a nemzetközi repülőtér építési munkálatai — tájékoztatta a Krónikát a hét végén Kovács Attila, a Brassó Megyei Tanács alelnöke. A Székelyföld gazdasági fellendüléséhez is elengedhetetlennek tartott légikikötő hiteligényéről az elmúlt héten Bécsben tárgyaltak a Brassó megyei közgyűlés vezetői, az Erste technikai és gazdasági vezetői már rábólintottak a kölcsön folyósítására, a hitelszerződés így csupán a felső vezetés aláírására vár.

NAGY A KAMAT, DRÁGA A PÉNZ. Mivel a kormány januárig nem számíthat IMF-hitelre, eszeveszetten kezdett kölcsönöket keresni a hazai bankpiacon. Azt állítják, ötmilliárd lejre lenne szükségük, de a bankok nagyobb kamat reményében csak csöpögtetve kölcsönöznek. Ezért mondogatják kormánykörökben, hogy a renitens parlamenti többség miatt drágább lett a pénz, s ezt végső soron az ország polgárai fizetik meg. (Cotidianul)

TÜNTETÉS A GUŞĂ-SZOBOR ELLEN. Az EMNT tüntetést szervez Guşă tábornok szobrának Marosvásárhelyen való felállítása ellen. Tőkés László EMNT-elnök szombaton a Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón kijelentette, Kincses Előd ügyvédet megbízták, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a tüntetés megszervezésére. (Paprika Rádió)

BÖRTÖNBEN OVERDOSE TULAJDONOSA. Elsőfokon egy év és hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Mikóczy Zoltán szlovák állampolgárt, a híres versenyló, Overdose tulajdonosát. Magyar állampolgárságú üzlettársára két évet és két hónapot szabtak ki. A két elítélt és jogi képviselőik azonnal fellebbeztek. Mikóczyékat azt követően tartóztatták le októberben Nagyvárad környékén, hogy kamionokban el akarták szállítani a csődeljárás alatt álló élesdi húsüzemük 700 000 lej értékű gépeit. A két vállalkozót a húsüzem ügyvezető igazgatója jelentette fel a rendőrségen. Az igazgató azt állította, hogy a két férfi a gépek származási iratainak meghamisítására kényszerítette. (Duna Televízió)

DINESCUBA FOJTOTTA A SZÓT BĂSESCU. Nem szólalhatott meg szombaton a Cetatén tartott kampányrendezvényen Mircea Dinescu költő. Traian Băsescu haragszik rá, mert jó ideje keményen bírálja őt. A Dolj megyei településen birtokot fenntartó költő akkor lépett fel a színpadra, amikor Antonie Solomon craiovai polgármester ironikus megjegyzéseket tett rá. Dinescunak a szervezők azt ígérték, az államfő beszéde után élhet a replika jogával, erre azonban éppen Băsescu nem adta meg a lehetőséget. „Dinescu menjen a televíziókhoz, ha beszélni akar, ezt ne az államfő számára rendezett kampányrendezvényen tegye" — mondta Băsescu. (Realitatea)

MINT A DIKTÁTOR IDEJÉN. A hét vége másik tévécsemegéje Băsescu temesvári ünnepi választási nagygyűlésének előkészítése volt. A Ceauşescu-korszakra emlékeztető eseményt a Realitatea TV lencsevégre kapta. A riporterek elmondták, hogy több tucat autóbusszal szállították Temesvárra az embereket, s az is kiderült, a demokrata-liberális polgármesterek kényszerítették közösségüket, hogy részt vegyenek az eseményen, és házhelytől munkahelyig mindent ígértek.

ROMÁNIA SPANYOL SZEMMEL. Húsz évvel a diktatúra bukása után Románia most is szomorú, nyomorúságos képet mutat. Ugyanez a helyzet a külkapcsolataiban is — írja az El País madridi lap. Hiába tagja az uniónak, állandó vitában áll a Nemzetközi Valutaalappal, a Világbankkal, az unió szinte valamennyi kormányzati szervével. A liberális madridi napilap helyszíni tudósításokkal jeleníti meg, hogy sehol sem mennek megfelelően a dolgok. (Globusz.net)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-11-10: Közélet - x:

Disznólkodik az új influenza (A múlt hét) — Kuti János

A régebbi szárnyasinfluenzák tevékenysége pipepurc volt a mostani disznóinfluenzáéhoz képest. A tyúkinfluenza kevés embernek ártott, de milliószám végezték ki a tyúkokat annak ürügyén. Irdatlan mennyiségű oltóanyagot készítettek, amit végül is nem sikerült eladni, mert nem terjedt elég jól a járvány.
2009-11-10: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Terjed a járvány
Tegnapra 907-re emelkedett Romániában az újinfluenza-esetek száma, 352 személy áll jelenleg kezelés alatt, kettejük állapota súlyos. Az utóbbiak közül az egyik eset Rădăuţi-ban, a másik Jászvásáron van — jelentette ki Emil Boc ügyvivő kormányfő tegnap.