Hírsaláta

2009. november 12., csütörtök, Belföld

VILLÁMCSŐDÜLET. Kolozsvár főterének jelenlegi kinézetét kifogásoló kolozsvári fiatalok villámcsődületet (flashmobot) szerveztek kedden, amelynek az volt a célja, hogy alkalmi városrendezőként visszaállítsák a tér eredeti állapotát. Elmondásuk szerint szerették volna megmutatni, hogy a tér hangulatát, életét nem a város pillanatnyi vezetése, hanem annak lakói határozzák meg. (Erdély Ma)

MESE A MULTIKULTURALITÁS KOLOZSVÁRON. Vita alakult ki Csoma Botond RMDSZ-es városi tanácstag és Sorin Apostu kolozsvári polgármester között a városi tanács keddi ülésén. Csoma szerint a kolozsvári magyar közösséget sértette a polgármester viszonyulása. Későn tudták meg, hogy mikor lesz az avatás, s akkor a program már el volt döntve. Nem kérték ki a magyar közösség véleményét, nem konzultáltak, holott a Kincses Város főtere szimbolikus tér, nem csupán a kolozsvári, hanem az erdélyi magyarság számára is. Az RMDSZ-es politikus hozzátette, Kolozsváron a multikulturalitás csak üres szlogen, de hamarosan konkrét javaslatokkal állnak a polgármester elé, hogy miben kellene megnyilvánulnia Kolozsváron a multikulturális politikának. (Paprika Rádió)

MŰBALHÉ ÉS ZSAROLÁS. Traian Ungureanu EU-képviselő, Băsescu egyik bizalmi embere, választási kampánygyűléseinek fő ceremóniamestere nagy cirkuszt rendezett a Realitatea TV esti politikai vitaműsorában. Az ürügy a demokrata-liberálisok egyik zuglapjában megjelent hír volt, miszerint Sorin Roşca Stănescu és Bogdan Chiriac megzsarolta volna Cătălin Macoveit, a feddhetetlenségi ügynökség vezetőjét. Mint az elnöki hivatal szócsövének tartott Evenimentul zileiből kiderült, a két újságíró valóban tárgyalt Cătălin Macovei-jel, sarokba is szorították egy uzsorásoktól felvett zsebszerződéssel szentesített 100 000 eurós kölcsönnel kapcsolatos irattal. Azt akarták elérni, hogy a Macovei vezette intézmény végre hozza nyilvánosságra a Demokrata-Liberális Párt leggazdagabb embereinek — Videanunak, Berceanunak és Blagának — hatalmas vagyonával kapcsolatos információkat. Stănescuéknak ugyanis az a gyanújuk, hogy Berceanunak és Videanunak olyan külföldi bankszámlái vannak, melyeket vagyonnyilatkozataikban nem tüntettek fel. A hangfelvételt, melynek nyilvánosságra kerülése után tört ki a balhé, állítólag maga Cătălin Macovei készítette, aki a botrány kezdetén azt mondta, nem érzékelt zsarolást, de estére már változott a véleménye. A román lapok egy része tudni véli, Cătălin Macovei nagy engedményeket tett a demokrata-liberálisoknak, hogy a feddhetetlenségi ügynökség élén maradhasson.

EBA PÁRIZSBA MEGY. Traian Băsescu kisebbik lánya, Elena bejelentette, hamarosan lakást vásárol Párizsban, hogy közelebb legyen munkahelyéhez, a Brüsszelben székelő Európai Parlamenthez. (Realitatea)

MÁST MÉR AZ INSOMAR, MINT A GALLUP. Mircea Geoană áll az első helyen az elnökjelöltek között a szavazói preferenciák tekintetében a szocialista párthoz közel álló INSOMAR kedden közzétett felmérésében. A közvélemény-kutatás szerint a Szociáldemokrata Párt vezetője a szavazatok 32 százalékát kapná, Traian Băsescu államfő 31 százalékot, Crin Antonescu liberális pártelnök pedig 18 százalékot az első fordulóban. A másodikban Mircea Geoană 53 százalékot, míg Traian Băsescu csak 47 százalékot szerezne. Merőben mások az eredményei a GALLUP által hétfőn közzétett, november 3—6. között készített felmérésnek. Eszerint a sorrend: Traian Băsescu 34, Crin Antonescu 22 és Mircea Geoană 21 százalék. (ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2009-11-12: Közélet - x:

Hecckampány (Magasles) — Bogdán László

Nemcsak az elnökjelöltek kampány-összejövetelein, hanem az interneten is folyik a hecckampány. Míg Traian Băsescu, a jelenlegi elnök öt éve a neten fölényesen győzött, most láthatólag folyamatosan és látványosan veszíti el a virtuális térben a befolyását.
2009-11-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Elkészítheti a költségvetést a kormány
Beterjesztheti a jövő évi költségvetést Emil Boc ügyvezető kormánya, tegnap a szenátus is megszavazta annak a törvénynek a módosítását, amely lehetővé teszi ezt. A képviselőház már az előző napon áldását adta erre.