Hírsaláta

2009. november 13., péntek, Belföld

ROSSZUL ÁLL ROMÁNIA. Az elnökválasztás első és második fordulója között küldi majd el a Boc-kabinet a 2010-es állami költségvetési tervet a parlamentbe — tudta meg a Ziarul financiar, mert nagyon rosszak az adatok, s nem lenne jó, ha a választások előtt nyilvánosságra kerülne. A titkolózás azért is folyik, mert a krónikus pénzhiány miatt a kormány népszerűtlen intézkedéseket, adó- és illetékemeléseket kénytelen foganatosítani — írja a Cotidianul.

TETSZIK A KÖVETNEK A ROMÁN SAJTÓ. Miközben az államfő és alázatos hívei úgy szidják a bukaresti román sajtót és munkatársait, mint a bokrot, az Egyesült Államok romániai nagykövete, Mark Gitenstein a The Wall Street Journalnak adott interjúban igen megdicséri, s kijelenti: az agresszív, aktív és hevesen politizáló sajtó a működő demokrácia jele Romániában. (Realitatea)

AKI BÍRÁL, DEMOKRÁCIAELLENES. Traian Băsescu hívei jó idő óta hangoztatják, hogy az elnököt és környezetét bíráló sajtó a fejlődő román demokrácia legnagyobb ellensége. (Antena3)

KÍVÁNCSI A FEDDHETETLEN. Cătălin Macovei, a Feddhetetlenségi Ügynökség vezetője igen alázatos és szolgalelkű ember képét mutatja azokon a hangfelvételeken, melyek alapján zsarolással vádolják Sorin Roşca Stănescut. Az ügy kapcsán a Gândul bukaresti napilap interjút készített Cătălin Macovei-jel, aki arra a kérdésre, hogy miért nem állt fel az asztaltól és ment el, majd jelentette volna az ügyészségnek, azt válaszolta: ez volt az első zsarolás életemben, végig akartam hallgatni.

SEVERINNEK ESÉLYE LEHET. A kormány támogatja Adrian Severint, hogy ő legyen az Európai Bizottság külpolitikai főbiztosa. Azért hír e bejelentés, mert az európai szocialisták már eddig is teljes mellhosszal kiálltak Severin mellett, de a román kormány hallgatott, illetve egyfolytában Cioloş nevét fújta, akinek igen kevés az esélye a mezőgazdasági biztosi poszt elnyerésére. (Gândul)

ORBAN, A RASSZISTA. Feljelentette a Diszkrimináció­ellenes Tanácsnál a Pro Democraţia Egyesület Ludovic Orbant, a liberálisok alelnökét, mivel azt találta mondani egy választási nagygyűlésen, hogy Băsescu választói romák, alkoholisták, prostituáltak vagy kábítószer-fogyasztók. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-11-13: Közélet - x:

Ne féljenek magyarul beszélni (Felhívás a szlovákiai magyarokhoz) — Váry O. Péter

Antal Árpád András az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének vezetőjeként felhívással fordul a felvidéki magyarokhoz: használják nyugodtan anyanyelvüket az utcán, a bankban, az osztályfőnöki órán, bárhol, s ha a szlovákiai államnyelvtörvény miatt megbírságolják őket, majd gyűjt a szervezet Székelyföldön, hogy kifizethessék a büntetéseket.
2009-11-13: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Per a Guşă-szobor miatt
Közigazgatási bíróságon támadja meg a marosvásárhelyi tanács döntését Kincses Előd ügyvéd, ha a testület nem vonja vissza határozatát, amely értelmében a Vársétányon szobrot állítanának Ştefan Guşănak, a forradalmárok közé lövető egyik tábornoknak. Kincses az előzetes panaszt tegnap nyújtotta be a marosvásárhelyi önkormányzathoz, és harminc napon belül várja korábbi álláspontjuk módosítását, illetve a prefektúra közbeavatkozását.