Hatalomátvétel — Farkas Réka

2009. november 18., szerda, Máról holnapra

Szűk másfél esztendő alatt sikerrel hajtották végre az RMDSZ-en belüli teljes hatalomátvételt a néhány évvel ezelőtt fiatal farkasokként feltűnő politikusok. S mivel a hatalom akkor igazán édes, ha teljes, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri szék és a megyeitanács-elnöki tisztség megszerzése után most már az RMDSZ helyi és megyei elnöki tisztségét is sajátjuknak tudhatják. Apró formaság, hogy a megyei tisztújítás még hátra, de Tamás Sándor egyetlen jelöltként itt már biztos befutó.

Fura, és sokat elárul az RMDSZ-en belüli viszonyokról, hogy nem került ellenjelölt a megyei megmérettetésen, a városin pedig a konkurens jelentkező igen gyorsan visszalépett. A hatalmi harcok a háttérben, a kulisszák mögött lezajlottak, a nagyközönség számára az igazi vetélkedés látszata sem adatott meg. Egyedüli versenyzőként valóban könnyebb átszakítani a célszalagot.

Ennél is furább azonban, miért szükséges ez a hatalmi koncentráció, kinek és miért jó, ha egy-két személy kezében összpontosul a közigazgatási, politikai erő? Miért centralizálunk, ha lépten-nyomon a központosítás felszámolását követeljük? Miért próbáljuk ismét visszahonosítani a rossz emlékű modellt: amikor a megye vezetője a párt első embere volt? Könnyebb megvalósítani az elképzeléseket, ha egy személyben kell meghoznunk a döntéseket, ám a mindenhez értés, a mindentudás jogát elsősorban a kis és nagy diktátorok vindikálták, egyszerű halandók számára időnként hasznos lehet a más nézőpont, vélemény.

Sepsiszentgyörgy polgármestere és a megyei önkormányzat elnöke irányítja a jövőben az RMDSZ-t Háromszéken. Ők tárgyalnak a szövetség vezetőivel, a bukaresti hatalommal, a helyi erőkkel, vidéki polgármesterekkel, döntenek pénzek elosztásáról, befolyásolhatják a gazdasági mozgásokat, beleszólásuk lesz kulturális eseményekbe, oktatást, egészségügyet érintő kérdésekben, az élet majd minden területén meghatározó lesz szavuk. Talán csak az egyház maradt hatalmi köreiken kívül. Addig legalábbis, amíg beérik ennyivel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1756
szavazógép
2009-11-18: Közélet - x:

Tamás Sándor lesz a megyei RMDSZ-elnök — Farkas Réka

Egyetlen pályázó, Tamás Sándor megyeitanács-elnök jelentkezett az RMDSZ megyei elnöki tisztségére. Az új megyei szervezet létrejöttét hitelesítő küldöttgyűlést ma délután tartják, és ugyanekkor szavaznak az elnökről is.
2009-11-18: Világfigyelő - x:

Politikai nyilatkozatban tiltakozik a parlament (A kárpátaljai magyar oktatás védelmében)

Közös nyilatkozatban tiltakozik a nemzetiségi tankönyvkiadás tervezett leépítése ellen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Pedagógusszövetség. Ha az ukrán oktatási tárca legújabb rendelkezései megvalósulnak, rövid idő alatt összeomlik a magyar kisebbség oktatási rendszere. A kárpátaljaiak Budapesten is tiltakoznak Kijev ukránosítási törekvései miatt.