Brassói romák bölön határábaA miniszterre bízzák a döntést

2007. június 5., kedd, Közélet
Többszöri ígérgetés után tegnap délután eljött végre Danu Aurelian brassói prefektus, így György Ervin háromszéki kollégájával végre közösen helyszínelhettek a Bölön határában törvénytelenül létesített roma telepen. Abban mindketten megegyeztek, hogy a megoldáskeresés meghaladja hatáskörüket, ezért a közigazgatási miniszterre bízzák a döntést. A legtöbb, amit György Ervin ki tudott harcolni, hogy mielőtt Bukarestbe mennének igazságot keresni, itthon felkészülnek, és erre határidőt is szabtak.

A helyszínelést követően a bölöni községházán ültek le a felek a hogyan továbbról tárgyalni. Elsőként abban egyeztek meg, hogy a hét folyamán azonosítják a Korlát pataka mindkét oldalán a parcellákat, valamint pontosan felmérik, a cigány telepen hány tégla-, illetve hány faház áll. Jövő kedden az adatok birtokában ismét asztalhoz ülnek.

Egy hét múlva majd kidolgozzák javaslataikat, amelyekkel a miniszterhez mennek. A döntés meghozataláig pedig megpróbálják leállítani az újabb építkezéseket.

A két prefektus tárgyalása egy kicsit a süketek párbeszédére hasonlított. Danu Aurelian a határidők egyeztetésén túl csupán általánosságokat mondott, sem azt az ötletet nem támogatta, hogy úgynevezett Nato-házakat telepítsenek brassói területére, és oda költöztessék át a romákat, sem a két megye közti területcserét. Mindenre azt mondta: meg kell nézni, mennyi pénzbe kerül, milyen hatásai lesznek, és majd a miniszter eldönti. Hogy többszöri ígérgetés után végre eljött, még nem jelenti azt, hogy meg is akarja oldani az ügyet. Sőt: György Ervin szerint az égvilágon senki sem akar foglalkozni a romatelep kényes kérdésének tisztázásával, még az RMDSZ sem áll ki mellette, ezt a harcot egyedül kell megvívnia. Véleménye szerint az egyetlen elfogadható megoldás az lenne, ha területcserét lehetne végrehajtani Brassó megyével. Ez hosszadalmas procedúra, referendumon is véleményt kell nyilvánítania a két megye lakosainak a kérdésben, aztán majd kormányhatározat szükségeltetik a végén. A jelenlegi bizonytalanságban pedig senkiben nincs politikai akarat végigvinni egy ilyen ügyet — véli a háromszéki prefektus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 243
szavazógép
2007-06-05: Közélet - Hecser László:

Megemlékezés Baróton

A trianoni diktátumra a református templomban emlékeztek tegnap este a barótiak.
2007-06-05: Közélet - Farkas Réka:

Jövőt építeni a múltból

A 87 évvel ezelőtti gyászos trianoni döntésre emlékeztek tegnap délután több mint kétszázan a sepsiszentgyörgyi központi parkban, az egykori országzászló helyénél. Az MPSZ által szervezett megemlékezés elsősorban az idősebb generációt vonzotta, de néhány fiatal is végighallgatta a beszédeket.