Cotroceni-ben ünnepelt Szász JenőBăsescut támogatja az MPP - Farkas Réka

2009. december 3., csütörtök, Közélet

Traian Băsescu újraválasztását támogatja az MPP a következetes, elvi alapon történő politizálás jegyében — jelentette ki Szász Jenő, a párt elnöke.

December elsején, a román nemzeti ünnepen, Cotroceni-ben tartott fogadáson találkoztak az államfővel, és a vele, no meg a D-LP több vezetőjével folytatott beszélgetések megerősítették korábbi szándékukat. Szász Jenő kifejtette, elmondták Băsescunak, hogy szerencsétlen tévedés volt Budapesten és Tusnádon határozottan elutasítania az autonómiát, tényleges párbeszédre van szükség erről a kérdésről. Kiderült, a közeljövőben elnöki bizottságot hoznak létre, amely a közigazgatási reform kérdését tanulmányozza, és az MPP javaslatára ebben helyet kaphat az RMDSZ és a polgáriak egy-egy szakértője is. Szász Jenő szerint ez jelentős előrelépést jelentene, hogy az autonómia kérdését jobban megértessék a románokkal, és olyan megoldás szülessék, amely mindenki számára elfogadható. Véleménye szerint az MPP programjában szereplő aszimmetrikus regionalizmus egy ilyen lehetőség.

A polgáriak elnöke kitért az RMDSZ általa kétszínűnek nevezett politizálására, úgy véli, a szövetség túl sűrűn váltogatja partnereit, és az elmúlt években az is nyilvánvalóvá vált, inkább a baloldalhoz húznak. Az MPP ezzel szemben egy következetes jobboldali párt kíván lenni, a román politikai palettán első számú partnerük a D-LP — hangsúlyozta Szász. Traian Băsescu jelenlegi helyzetét Orbán Viktoréhoz hasonlította, akit 2002-ben a sajtóval szövetkező balliberális oldal túrt ki a hatalomból, és most nyolc év után Magyarország alig várja, hogy visszaválassza a katasztrofális Gyurcsány-időszak után.

Szász Jenő elismerte, Traian Băsescu valóban nem tett eleget meghívásuknak, időhiány miatt nem jutott el Székelyföldre a második forduló előtt, de ígérte, a választások után ismét idelátogat. Megjegyezte, az SZDP elnökjelöltje válaszra sem méltatta meghívásukat.

Az MPP elnöke kedd este Rácz Károly kézdivásárhelyi és Nagy István baróti polgármester kíséretében részt vett azon a fogadáson, amelyet 1918. december elseje tiszteletére rendeztek az államelnöki palotában. Büszkén jelentette ki kérdésünkre: az elnök vele kezet fogott, és megdöbbenésének adott hangot, hogy az RMDSZ-t senki sem képviselte a rendezvényen. „Ez valamit jelez" — mondotta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2282
szavazógép
2009-12-03: Közélet - x:

Ujjvárossy József, Háromszék Széchenyijének emlékezete - Váry O. Péter

Két, szép jövőt remélő tuja között, a Sepsi Református Egyházmegye esperesi hivatala előterében avatták fel tegnap azt a kopjafát, mely néhai Gocz József kezdeményezésére a méltatlanul mellőzött Ujjvárossy Józsefnek állít emléket.
2009-12-03: Közélet - x:

Ki mit ünnepel? (Kármentő) - Simó Erzsébet

Más nemzet ünnepeit illik tiszteletben tartani, s bár számunkra egyáltalán nem örömteli, hogy annak az országnak, melyben élünk, nemzeti ünnepe a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájára, a történelmi Magyarország feldarabolására emlékeztet, az elmúlt két évtized alatt igyekeztünk háttérben maradva nem megzavarni a románság december elsejei megemlékezéseit.