Hírsaláta

2009. december 11., péntek, Belföld

VÂNTUNAK ITTHON KELL ÜLNIE. Azt állítja az Antena3 televízió, bírósági döntés született arról, hogy Sorin Ovidiu Vântu nem hagyhatja el az országot, mégpedig azért, mert a Gelsor volt igazgatóját, akit a hazai bíróság tizenöt év börtönbüntetésre ítélt, de még a tárgyalás előtt elmenekült az országból, december 3-án Indonéziában letartóztatták, s ha kiadják, Vântut terhelő bizonyítékokat szolgáltathat. Ráadásul olyan hírek is forognak, miszerint Popa külföldi tartózkodását Vântu finanszírozza.

SZEKUNAP A DUNA TELEVÍZIÓBAN. December 15-én a Duna Televízió Szeku-nappal emlékezik a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás előtti korszak romániai áldozataira és a román forradalomra. Az emlékezést és tisztánlátást segíti elő a játék- és dokumentumfilmek sora több napon keresztül. (Figyelő.ro)

JEGYBANKNAK ÉS KORMÁNYZÓJÁNAK DOLGA VAN. Nem vállalná el a miniszterelnöki tisztség betöltését Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. Tanácsadója, Adrian Vasilescu a Gândul napilapnak kifejtette: bár Isărescu neve minden egyes alkalommal felmerül a potenciális jelöltek között, a kormányzó nem kapott hivatalos felkérést, de nem is vállalná a tisztséget. Isărescu szerint a jelenlegi helyzetben egy ötven év körüli miniszterelnökre lenne szükség, aki nem kap könnyen szívinfarktust. Ezenkívül erős pártnak kell a háta mögött állnia, mivel egy függetlennek nincs elegendő hatalma programja teljesítéséhez. Harmadrészt azért sem vállalná a tisztséget, mert a 2010-es év gazdasági harca rendkívül fontos Románia számára, és ennek a harcnak a nemzeti bank az egyik főszereplője — közölte a tanácsadó.

A SZÓCSŐ. Traian Băsescu államfő támogatói időnként valóságos magánszorgalmú kutyaként viselkednek. Az egykor jó hírnévnek örvendő Horia Roman Patapievici például azt nyilatkozta egy spanyol lapnak, hogy mentorának és imádata tárgyának, az államfőnek is lett volna egy kis filmje, mellyel megzsarolhatta volna Mircea Geoanăt. A szocdem államfőjelölt — Patapievici szerint — ezen a felvételen illetlenül szexelt, de a jó Băsescu nem használta fel a felvételeket. Úgy mellesleg még arról is beszélt, hogy utálja a oligarchákat, akik ,,csúf dolgokat" követnek el, különben — állítja — nem Băsescu elkötelezettje, csak szabad gondolkodó.

MENNEK A KORMÁNYBA. Sebastian Lăzăroiu elnöki tanácsos azt állította, hogy az államfő ez idő tájt nem látja megvalósíthatónak a demokraták és a liberálisok kormánykoalícióját, erre esetleg fél-egy év múlva kerülhet sor. Most a D-LP az RMDSZ-szel és a függetlenekkel alakít kormányt. (Ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 764
szavazógép
2009-12-11: Közélet - x:

Elmaradt rendszerváltás (Tőkés László Bukarestben)

Nem történt meg az igazi rendszerváltás — jelentette ki Tőkés László Bukarestben, ahol szerdán a Társadalmi Párbeszédért Csoport (Grupul pentru Dialog Social) tagjaival találkozott.
2009-12-11: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Antonescu kormányfő?
Támogatná Crin Antonescu miniszterelnökké választását — jelentette ki Mircea Geoană SZDP-elnök, aki szerint az SZDP—NLP—RMDSZ többség ma is létezik, és ha Băsescu megtagadja az általuk javasolt kormányfő kinevezését, feljelenthetik az alkotmánybíróságon. Crin Antonescuval kapcsolatban nem merül fel a korrupció gyanúja, és jelölése erősítené a két párt közötti szövetséget — fejtette ki Geoană, aki pártja hivatalos álláspontjaként szögezte le, ,,semmi szín alatt nem támogatnak egy olyan kormányt, amelynek élén egy demokrata-liberális áll".