Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. december 17., csütörtök, Belföld

NYAKIG A VEZÉRDEMOKRÁCIÁBAN. Băsescu, az elnökválasztások győztese a vezérdemokráciának nevezett politikai rendszer tipikus képviselője — vélik a Transindex politológusai. E típus sajátossága, hogy a vezér átlép az intézményes politikai kereten, a parlamenten, a kormányon, a pártokon és a pártvezetőkön, s közvetlenül a népet szólítja meg. Az elnök az elmúlt öt évben nem csak a pártokkal vitatkozott, hanem átlépett rajtuk, és közvetlenül a választókat szólította meg. Ez a magyarázata annak, hogy a pártok — köztük az RMDSZ — nem tudjá uralni saját szavazóbázisukat.

MEGVAN A PARLAMENTI TÖBBSÉG. A Demokrata-Liberális Párt többség hiányában a két nagy párttól, a szocdemektől és a liberálisoktól csábít el képviselőket és szenátorokat, s duzzasztja fel az úgynevezett függetlenek csoportját, melyet Gabriel Oprea nyugalmazott tábornok vezet. A héten is már négy képviselő hagyta el pártját, s ennek következtében a D-LP az RMDSZ-szel, a nem magyar kisebbségek csoportjával elérte a parlamenti többséget. (Realitatea)

KISEBB LESZ AZ ÚJ KORMÁNY. Nem zárják ki a demokrata-liberálisok annak a lehetőségét, hogy beleegyeznek egy független miniszterelnök jelölésébe — mondta a Realitatea FM-nek Vasile Blaga, a demokraták alelnöke. Meglátása szerint a következő kormánynak legfennebb tizennégy-tizenöt miniszterből kellene állnia, szerinte a turisztikai, illetve az ifjúsági és sportminisztériumról le lehet mondani. Hozzátette, tekintve, hogy a D-LP rendelkezik a legtöbb parlamenti képviselővel, illetve a párt által támogatott jelölt nyerte meg az államelnök-választást, a demokrata-liberálisoknak kellene a kormányfőt adniuk. Véleménye szerint Lucian Croitoru, a parlamentben korábban megbuktatott miniszterelnök-jelölt pénzügyminiszternek lenne jó.

EREDMÉNYES A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR. A nyugdíjrendszer második pillérének számító kötelező magánnyugdíjpénztárak a nehéz év ellenére jól sáfárkodtak a biztosítottak pénzével. November végéig 2,04 milliárd lej nyugdíjjárulékot gyűjtöttek össze, s olyan jól kezelték, hogy 2,25 milliárdra kerekedett, ami a második pillér résztvevőinek közös nyeresége. 2009 első tizenegy hónapjában a magánnyugdíjpénztárak átlagosan 16,3 százalékos hozamot értek el. A nyugdíjpénztárak a pénz legnagyobb részét továbbra is a biztosabbnak tűnő kötvényekbe fektetik, hogy elkerüljék a piacok esetleges hullámzását. A tőzsdék idei fellendülése azonban felbátorította az alapokat, hogy fokozatosan kiterjesszék befektetéseiket a tőkepiacra is. (Ziarul financiar)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2465
szavazógép
2009-12-17: Közélet - x:

Temesvár, a romániai forradalom bölcsője — Sylvester Lajos

A forradalmi emlékév emlékhetének csúcsrendezvényére 2009. december 15-én Temesváron, a húsz évvel ezelőtti romániai forradalom bölcsőjében került sor két évtized posztkommunista története legmagasabb szintű országos és nemzetközi személyiségeinek részvételével. A Temesvári Emlékhét a Tőkés László mellé álló, majd a lelkészüket védelmező temesvári református közösség tagjai, valamint a hozzájuk felzárkózó románok, svábok, szerbek, többféle vallásfelekezethez tartozó személyek elindították a temesvári népfelkelést, a tulajdonképpeni forradalmat, amely a következő napokban, egy hét leforgása alatt az ország egészére átterjedve leszámolt a romániai kommunista diktatúrával.
2009-12-17: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Hitelre készen
A gazdaság 2010-ben a korábban tervezett 0,5 százalékhoz képest 1,3 százalékkal nő majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a kormány legfrissebb közös becslése szerint. Ezt Gheorghe Pogea pénzügyminiszter közölte tegnap, miután az IMF Bukarestben tartózkodó küldöttsége találkozott a kormány tagjaival.