Röviden

2007. augusztus 28., kedd, Világfigyelő
Rossz az országnak

Pokorni Zoltán szerint, ami ma Magyar Gárda címen történik, az rossz az országnak, és kizárólag Gyurcsány Ferencnek jön jól; a Fidesz alelnöke ezért arra kérte a párt szimpatizánsait, hogy ne legyenek szereplői a Magyar Gárdával kapcsolatos ,,figyelemelterelő akciónak". A politikus erről a párt elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: amit a Magyar Gárda szervezői tesznek, az úgy kell az ország állapotával elszámolni nem képes miniszterelnöknek, mint egy falat kenyér.

,,Ilyen marketingajánlatot soha még baloldali kormányfő nem kapott" ― tette hozzá. * A magam részéről árgus szemekkel fogom követni nemcsak a Magyar Gárda, hanem minden, hasonlóan rossz képzettársításokat előhívó szervezet ténykedését Magyarországon ― írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Zsidó Világkongresszusnak küldött válaszlevelében. ,,Ha pedig e szerveződések bármelyikét gyulöletkeltő, kirekesztő cselekedeten érjük, elsőként fogom szorgalmazni, hogy a köztársaság minden lehetséges, alkotmányos eszközzel megvédje tőlük polgárait" ― tette hozzá levelében a kormányfő. * A Magyar Koalíció Pártjának elnökségi ülése után Csáky Pál, a párt elnöke bírálóan szól a Magyar Gárdáról, amelynek létrejöttét ,,elítélendő és hibás lépésnek" nevezte.

Görögország lángokban

Tegnap új helyszínen, Athén külvárosában, az Imittósz-hegy lábánál csaptak fel a lángok. Péntek óta mintegy tíz embert fogtak el, és hét ellen emeltek vádat gyújtogatás gyanújával. Athén keleti külvárosában, a városközponttól nem egész tíz kilométerre heves szél szítja a tüzet, amely Holargosz negyed temetője közelében ütött ki. A tüzet végül 45 tűzoltó gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megfékezni. * Legkevesebb 63 halottjuk van a Görögországban negyedik napja tomboló erdőtüzeknek. Az elmúlt huszonnégy órában összesen közel 90 erdőtüzet jelentettek. Közülük a 70 kilométeres szél miatt több mint 28 bizonyult különösen veszélyesnek a Peloponnészosz-félsziget déli és nyugati részén. * Egymillió euró jutalmat ajánlottak fel Görögországban azoknak, akik információval szolgálnak a gyújtogatókról. * Több európai ország felajánlotta segítségét Görögországnak az erdőtüzek oltásához: speciális repülőgépeket és helikoptereket küldtek, illetve küldenek oda ― jelentette be az Európai Bizottság.

Őrizetbe vétel Politkovszkaja ügyében

Tíz embert vettek őrizetbe Oroszországban Anna Politkovszkaja oknyomozó újságírónő tavaly októberi meggyilkolása ügyében. A RIA-Novosztyi és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségek a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelentést tevő Jurij Csajka főügyészt idézve közölték: az őrizetbe vettekkel szemben hamarosan vádat emelnek. Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független lap főszerkesztője igen elégedetten nyilatkozott a lap szemleírójának megölése ügyében folytatott nyomozásról az Interfaksz hírügynökségnek. Elmondta, hogy az őrizetbe vételekre augusztus 15. és 23. között került sor. ― Politkovszkaja meggyilkolása mögött egy csecsen bérgyilkos állt, aki egyben egy moszkvai bűnözőszervezet vezetője, az összeesküvésben belügyi és titkosszolgálati dolgozók is részt vettek ― jelentette be újságírók előtt Jurij Csajka.

Angela Merkel Kínában

A játékszabályok betartására figyelmeztette a gazdaságát lendületesen fejlesztő Kínát Angela Merkel német kancellár tegnap Pekingben, egyúttal síkra szállt az ázsiai országgal fenntartott gazdasági kapcsolatok és a nemzetközi együttműködés megerősítése mellett, s az éghajlati változásokról is szót ejtett vendéglátóival. A német kancellár háromnapos kínai látogatása kezdetén Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel tárgyalt, s a nap folyamán Hu Csin-tao államfő is fogadta. Merkel a kínai kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén hitet tett a német―kínai kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett. Merkel látogatása előtt a Der Spiegel német hetilap arról számolt be, hogy kínai számítógépes kalózok kémprogramokkal fertőzték meg a német kancellári hivatal és több német minisztérium számítógépeit. Ven Csia-pao most mélységes aggodalmának adott hangot a történtek miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-28: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Hét végén a budai várban felavatták a Jobbik szervezte Magyar Gárda első ötvenhat tisztjét. Az elmúlt hetekben, ami után a Jobbik nyilvánosságra hozta gárdaalapítási terveit, masszív kampány folyt ellenük a médiában, szervezetek, pártok határolódtak el, sőt, példátlan módon a magyar politikát érthetően figyelemmel kísérő Tom Lantos, az amerikai szenátus külügyi bizottságának magyar származású elnöke is támadta őket, bejelentve, hogy megszerzi a tagok listáját, s elintézi, hogy ezek az emberek soha nem tehetik be lábukat az Egyesült Államokba. Bírálták a gárdát politikai pártok is, szemet szúrt a tervezett fekete, az SS-uniformisra vészesen emlékeztető egyenruha is.
2007-08-29: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Kézművestábor
A csernátoni Csiporkázó Játszóház Egyesület és a megyei tanfelügyelőség szervezésében pénteken 13 órakor nyílik meg Alsócsernátonban, a Csiporkázó Játszóház Egyesület székhelyén a tanítók hetedik kézművestábora. Érdeklődni a 369 011-es vagy a 0741 041 286-os telefonon. A tábor második szakaszára szeptember 7—9. között a kézdiszentkereszti Alma Mater Alapítvány székhelyén várják a résztvevőket. Bővebb felvilágosítást Gábor Judit tanárnő nyújt a 363 179-es telefonon. A harmadik szakaszt szeptember végén szervezik Erdővidéken. (dévai)