A sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh esküje

2007. augusztus 29., szerda, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh esküjét 1808-ban írták. A kor egyik legszebben fogalmazott szövegét magyar nyelven a városi levéltárban őrzik. Szövege a következő:

,,Én N. N., mint a Sepsi Szent Györgyi nemes Csizmadia Céhnek valóságos tagja, esküszöm a Mindenható Istenre, ki Atya, Fiú, Szent lélek, teljes Szent Háromság, egy Bizony Örök Isten, hogy én ezen nemes Csizmadia Céhnek a felséges királyi kegyelemtől nyert privilégiumát, az abban foglalt artikulusokkal együtt, mint betsületes céhbeli ember megtartom, s másokkal megtartatom. Semmi nemű kedvező vagy kedvezőtlen állapotban ettől el nem távozom, hanem ennek elő menetelére és boldogságára törekszem, és soha örökké oltalmazni meg nem szűnöm, hanem azon igyekszem, hogy ezen nemes Czéhbe az isteni félelem és a felebaráti szeretet gyarapodjék és virágozzék. A magam mesterségemet igazán és tökéletese folytatom, józan életemmel, szép és törvényes magaviseletével az egésznek jó példát mutatok. Ha valami hivatalra választatom, azt szerénységgel és jó lelkiismerettel szolgálom. Céhbeli mesterember társaimhoz egész engedelmességgel viseltetem: Városi fő bírámnak és a nemes magistratusnak törvényes rendeléseit megfogadom, a Nemes Czéhünk elöl járóit tisztelem és azok rendeléseit minden királyi kultsos és mező városokba és vásárokba megtartani igyekszem. A czéhbeli legényeket és inasokat szelídséggel tanítani igyekszem. Isten engem úgy segéljen."

Az esküt így mondták azok a mesteremberek, akiknek vándorlása kitelt, és a remeket bemutatták a céh előtt. Tartott ez az eskümondásuk a csizmadiáknak 1935-ig, amikor a városi ipartestületbe beléptek.

Közzéteszi: Józsa Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2007-08-29: Magazin - x:

Különleges borító

Különleges kiadásban jelent meg tegnap Magyarországon Luc Besson filmjének, az Arthur és a villangók (eredeti címén Arthur and the Minimoys) című alkotásnak a DVD-változata: a borító úgynevezett lentikuláris technikával készült, amelynek köszönhetően úgy tűnik, mintha mozognának a szereplők.
2007-08-29: Magazin - x:

Az ősz ,,arany” lesz?

Az ősz ,,bearanyozhatja" az idei évet. Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ prognózisa szerint októberben 1,5 fokkal magasabb hőmérsékletre számíthatunk a sokévi átlagnál.