Hírsaláta

2009. december 22., kedd, Belföld

NYAKUKON AZ AUTONÓMIA. Attól tartanak a Gardianul szerkesztői, hogy Magyarország az EU elnökeként 2011-ben támogatni fogja az erdélyi magyarság autonómiaigényét. Ebbeli igényének a Székely Nemzeti Tanács és annak elnöke, Izsák Balázs is hangot adott. Kelemen Hunor művelődési miniszterként azt tűzte ki céljául, hogy az RMDSZ-es miniszterek mandátumuk alatt elfogadtatják a parlamentben a kisebbségi törvénytervezetet, melyet eddig épp a demokrata-liberálisok tartottak asztalfiókban, de most a koalíciós együttműködés kedvéért állítólag hajlandóak napirendre tűzni.

AZ ÖNTUDATOS. A stabilitás biztosítása, a jövő évi költségvetés tervének benyújtása, pénzügyi felelősség, az egységes nyugdíjtörvény elfogadtatása és a reformok folytatása — ezek a kormány fő célkitűzései — mondta Emil Boc. Mandátumát — szavai szerint — nem azért fogadta el, hogy népszerűbb legyen, hanem hogy azt tegye Romániáért, amit kell. (Mediafax)

VESZÉLYBEN AZ ORTODOX EGYHÁZ. Cezar Preda, a Demokrata-Liberális Párt egyik alelnöke igen nehezményezte, hogy a művelődési tárca Kelemen Hunor kezébe kerül. A minisztérium ugyanis nemcsak a kultúrával, hanem a vallási ügyekkel is foglalkozik, és úgy tetszik, szentségtörés, ha nem ortodox hitű miniszter felügyeli azt. (Realitatea)

BEINDUL A VERESPATAKI ARANYBÁNYÁSZAT, LESZ BAJA BORBÉLYNAK. A demokrata-liberális gazdasági miniszter azt nyilatkozta egy sajtótalálkozón, hogy az aranybányászatot minél előbb meg kellene kezdeni Verespatakon, különös tekintettel az annak kedvező gazdasági konjunktúrára. 2008-ban, amikor Korodi Attila vezette a környezetvédelmi tárcát, az RMDSZ kiállt azért, hogy a parlament minél előbb megvitassa a ciántechnológia betiltásáról szóló törvénytervezetet. A verespataki bányaberuházás kérdése kényes tárgyalási téma lesz Adriean Videanu gazdasági és Borbély László környezetvédelmi miniszter között. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2009-12-22: Közélet - x:

Az újrahasznosított kormány (A múlt hét) — Kuti János

Mostanig arról regélt mindenki, hogy az elmúlt húsz év leggyengébb kormánya volt a Boc-kormány. Errefel, mit ad Isten, Bocot ismét visszatapsolja az államelnök miniszterelnöknek. Úgy van ez is, mint az iskolában a rossz tanulóval. Nem tanultál, megbuktál? Osztályt kell ismételned! Mit tegyen az elnök, ha a Boc(ájá)nál jobbat nem talál? Ezek után érthető, hogy miért ismét majdnem ugyanaz a kormány lesz a következő, mint az előző. Rosszul dolgozott a kormány, megbukott? Tessék megismételni az évet!
2009-12-22: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Letette az esküt Traian Băsescu
Az állam mélyreható megreformálását szorgalmazta tegnap Traian Băsescu újraválasztott államfő abban a beszédében, amelyet a törvényhozói testület előtt mondott a második elnöki mandátumának kezdetét jelentő parlamenti eskütétel után. Szerinte a következő nemzedékek elfogadhatatlanul nagy árat fizetnek, ha a politikai osztály tovább halogatja a reformokat. Reményét fejezte ki, hogy első mandátumának a tapasztalata segíti majd a hibák elkerülésében. Bízik abban, hogy ez azon politikusok számára is érvényes, akik korábban ellene szövetkeztek.