Hírlugas

2009. december 29., kedd, Gazdakör
Földvásártilalom

Az ukrán parlament 2012. január 1-jéig meghosszabbította a mezőgazdasági földterületek adásvételére 2007 decemberében elrendelt moratóriumot. A mezőgazdasági földterületek adásvételének tilalmára vonatkozó, három kommunista párti képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot nagy többséggel szavazták meg.

A jóváhagyott törvény a mezőgazdasági földek adásvételére vonatkozó moratórium meghosszabbítását azzal indokolja, hogy Ukrajnában még nem fogadták el az állami kataszteri és a földpiaci törvényt, hiányoznak a földterületek minőségével kapcsolatos hiteles információk és a mezőgazdasági területek értékbecslése. Az ukrán parlament szerint a föld áruként történő szabad adásvételének engedélyezése a földviszonyokat szabályozó megfelelő törvények és jogszabályok hiányában súlyos szociális konfliktusokat idézne elő. A honatyák úgy vélik, a mezőgazdasági területek adásvételi moratóriumának meghosszabbításával elejét lehet venni az esetleges visszaéléseknek és bűncselekményeknek.

Teaár

Jövőre stabilizálódik a tea világpiaci ára, miután idén rekordszintre nőtt az Indiát, Srí Lankát és Kenyát sújtó szárazság miatt — közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. A szervezet szerint jövőre ismét ,,normális" időjárásra lehet számítani a fő teatermesztő ázsiai és afrikai országokban. A FAO-nak a fekete tea világpiaci árából képzett Tea Composite indexe szeptemberben 3,18 dolláron állt kilogrammonként. A tavalyi átlagár 2,38 dollár volt. A tea árának emelkedésében szerepet játszott az is, hogy 2005 és 2009 között a teafogyasztás bővülése meghaladta a termelését, a különbség 2007 és 2009 között volt a legnagyobb, 3,4 százalék.

A virslifogyasztás időszaka

A karácsony-szilveszteri időszakra jut Magyarországon az éves virslifogyasztás egyötöde. A Nielsen piackutató vállalat felmérése szerint a virsli magyarországi kiskereskedelmi forgalma tavaly november és ez év október vége között meghaladta a 27 milliárd forintot, ami kilenc százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Ez mennyiségben — a bolti eladásokat tekintve — évi 27 000 tonnát jelent mindkét tizenkét hónapos periódusban. Az év végi ünnepi forgalomban, tavaly november-decemberben közel ötmilliárd forintért mintegy ötezer tonna virslit adtak el a boltokban, az éves mennyiség 19 százalékát. Az ünnepi szezonban némileg olcsóbb volt az önkiszolgálással eladott virsli tavaly és tavalyelőtt is. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor megnövekszik az élelmiszer-üzletláncok saját márkás termékei iránt a kereslet. Amíg egy kilogramm virsli mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára múlt év szeptember-októberben 982 forint volt, addig november-decemberben 970 forint. Az önkiszolgáló eladás részaránya ugyancsak emelkedett. Ez a forma viszi el a virsli kiskereskedelmi forgalmának ma már több mint háromnegyedét mind értékben, mind pedig mennyiségben a felmérés szerint. A kutatóintézet figyelemre méltónak nevezi a kereskedelmi márkás termékek magas részarányát. A virsli bolti eladásából 36 százalék jutott az üzletláncok saját márkáira tavaly szeptember-októberben mennyiséget tekintve, míg idén a hasonló periódusban már 37 százalék — tartalmazza a Nielsen összegzése.

Szép, de kevés a paprika

Az elhúzódó ősz kedvezett a fűszerpaprika termelésének Magyarországon, az enyhe idő a később érőkre is jó hatást gyakorolt. Az idei fűszerpaprika-termés országos szinten jobb és több lett, mint tavaly. Az ország egészére nézve a termés mennyisége igen változó, de a tavalyihoz képest összességé­ben kedvezőbb képet mutat. Mennyiségtől függetlenül elmondható, hogy az új paprika beltartalmilag is jobb a tavalyinál, festéktartalma is intenzívebb lett. Mivel a növénynek a sok napsütés és csapadék kedvez, idén azok a termelők szüretelhették be a legnagyobb termést, akik tudtak öntözni, illetve ahol sok csapadék esett. A kedvező feltételek mellett általában 12—15 tonna paprikát takaríthattak be hektáronként, míg a szárazabb vidékeken ez a szám csak négy tonnára tehető. Tolna megyében a gazdák átlagosan tíz tonna paprikát tudtak termelni hektáronként, ami itt visszaesést jelent tavalyhoz képest.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2009-12-29: Gazdakör - x:

Demeter, a természet fia (Biodinamika)

Nem csavargyártás a mezőgazdaság, noha a korunkra jellemző iparszerű tömegtermelés igyekszik azzá tenni, élettelen tárgyként kezelve azt a finom és bonyolult élő rendszert, ahol a termelés zajlik — ezt mondta Rudolf Steiner, az Osztrák—Magyar Monarchia területén született filozófus a múlt század elején, aki a vegyszeres mezőgazdálkodás megjelenésével egy időben fektette le a biodinamikus gazdálkodás alapjait. Szabályai még a biotermesztésnél is szigorúbbak, védjegye a Demeter.
2009-12-29: Riport - x:

A betegápolás megszállottjai — Fekete Réka

Páll Lajos: Voltam a kórházban többször a lábammal, de nem hazugság, hogy soha úgy nem pucolták ki a sebemet, ahogy ők megteszik
Nekem ez nem munka, hanem szolgálat. Szeretem, amit csinálok, nem érzem magam úgy, mint egy munkás, aki nyolc órán keresztül dolgozik, mint egy robot — ezt egy ötvenegy éves kálnoki ápolótól hallottuk, aki szülőfalujában, Bodokon gyermekkorában azt látta, hogy a helyi tiszteletes asszony fáradhatatlanul jár a betegekhez, és mindenütt segít, ahol baj van. Kiss Irénke és társa, Lőrincz Ágnes három falu betegeit gondozza a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány házi betegápolói rendszerében, s bár ők szerényen azt mondják, hogy nem tesznek semmi különöset, a gyógyír, amit házról házra visznek, legalább annyit jelent a gondozottaknak, mint amivel a bodoki példakép enyhített a betegek fájdalmán.