Zarándoklat Menyőbe

2009. december 29., kedd, Közélet

Tőkés László áldása a menyői református templomban

Menyői zarándoklattal zárult a 1989-es események 20. évfordulójára szervezett Forradalmi Emlékév. Tőkés Lászlót Temesvárról feleségével együtt ebbe a szilágysági kis faluba kényszerítették 1989. december 17-én, hogy a napokon át tartó kihallgatások után itt, a karhatalom által elzárt faluban érje őket az örömhír: megbukott a kommunista rezsim.

A húsz évvel ezelőtti karácsonyra emlékezett Tőkés László püspök, EP-képviselő is igehirdetési szolgálatában a zsúfolásig megtelt templomban vasárnap. Az egykori temesvári lelkész, miután kegyelettel megemlékezett az akkori áldozatokról, illetve az azóta elhunytakról, vallomásos igehirdetésének egyik központi gondolatát így fogalmazta meg: ,,Abban az időben az Ige úgy hatott reánk, mint valamikor az őskeresztények vagy a reformáció időszakában. Azt éreztük Temesváron is hétről hétre, hogy az Ige élő és ható erő. Ilyenképpen hallgattuk Isten Igéjét húsz évvel ezelőtt." A bevallottan ateista, sőt, Isten-ellenes rezsim szükségszerűen ért véget, hiszen ,,aki nem becsüli az Istent, az nem becsüli az ő képé­re teremtett embert, az emberi méltóságot sem" — szögezte le Tőkés, aki szerint a mi nemzeti identitásunk egyik lényeges eleme a hitbéli meggyőződés. Keresztény hitünkben élünk, és ez lehet divatos szóval ,,az apportunk" az egyesülő Euró­pában. A szilágysági mély vallásosság, a Csíksomlyón megtapasztalható eleven hit lehet az a többlet, az a rendkívüli kincs, amellyel hozzájárulunk Európa értékvilágához.

Molnár Kálmán nyugalmazott esperes köszöntése egyben a Szilágysá­gi Szabadító Karácsony. Tövisháti emlékezések 1989—1999 című kötete második, bővített kiadásának bemutatója is volt, hiszen amint arra Molnár Kálmán rámutatott: sokan és sokat felejtettek, márpedig emlékezés nélkül nincs jövőnk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2009-12-29: Máról holnapra - x:

Magyar vagy RMDSZ-es? — Farkas Réka

Ismét hatalomra került az RMDSZ, és ennek hatása hamarosan helyi szinten is érzékelhető lesz: megkezdődik az intézményvezetői helyek osztogatása. Újra lesz magyar prefektus, és megint magyarok kerülhetnek az igazgatóságok, felügyelőségek egy részének élére. Az RMDSZ a nemzetiségi összetételnek megfelelő arányt szeretne elérni a vezető funkciókban, azaz az igazgatói székek 75 százalékában saját embereit látná szívesen.
2009-12-29: Közélet - x:

Év végi szokások (A múlt hét) — Kuti János

Ilyenkor többen járnak templomba, mint máskor, mert bűntudatuk van, és év végén számot vetnek ezzel. Próbálják menteni, ami menthető, és megpróbálnak valamit leimádkozni bűneikből. A ritkán templomba járók azt mondják magukban, hogy a sok bűnt felhalmozók menjenek gyakrabban imádkozni! Az is az igazság, hogy most sokkal több bűnbeesési lehetőség van, mint régen.