Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. december 29., kedd, Belföld

A MAGYAROK JOBBAN BECSÜLIK A SZABADSÁGOT. Traian Băsescu mindenképp nyert volna, függetlenül az RMDSZ, Szász Jenő vagy Tőkés László ajánlásától. Mégpedig azért, mert a kisebbségben élő magyarok a románoktól eltérően nem felejtik el a múltat. A republikánusokhoz közel álló amerikai tanácsadó cég, a Marsh Copsey megrendelésére nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint a magyarok sokkal jobban becsülik a forradalom során megszerzett szabadságot, mint a kommunizmus iránt nosztalgiázó románok. Kelemen Hunor választóinak 69,2 százaléka véli úgy, hogy a régi rezsim megdöntése az ország hasznára vált, 84,6 százalék utasítja el a visszatérést a Ceauşescu-éra szokásaihoz, 61,5 százalékuk számára pedig az élet könnyebb a demokráciában, mint volt ’89 előtt. (Evenimentul zilei)

VISSZATÉRT AZ ELNÖK EMLÉKEZETE. Mint utólag kiderült, Traian Băsescu pontosan emlékezett arra, hogy azon a bizonyos 2004. évi ploieşti-i választási nagygyűlésen úgynevezett testi kontaktusba került egy tízéves kisfiúval. A múlt hé­ten a B1 televíziónak elmondta, hogy ellökte a színpadtól a gyermeket. S azt is elismerte, ha a szavazás előtt három nappal hozzák nyilvánosságra az ügyet, elveszítette volna a választásokat. Így ki tudták védeni ― az igazságügy-minisztérium filmszakértőjét is felhasználva ― annak negatív hatását. Hogy hamis esküje és könnyei ezek után mennyit érnek, azt döntsék el, akik rá szavaztak.

KIVÁRTAK. Băsescu már december 23-án, mikor Vasile Blagát beiktatták a belügyminisztériumba, tudta, hogy a rendőrség ismeri a ciorogârlai fegyverlopás gyanúsítottjait, s meg is dicsérte az illetékes ügyosztályt a kiváló szakmai teljesítményért. A letartóztatások ünnepek utánra való halasztásával valószínű azt akarták elérni, hogy a gyanúsítottak ellazuljanak és otthon legyenek. A trükk be is vált. (Ziare.ro)

LIBERÁLIS FÉLELEM. Călin Popescu Tăriceanu attól félti legjobban pártját, ellenzékben nem tudja megakadályozni, hogy a parlamenti választási törvényt a demokrata-liberálisok ne módosítsák oly módon, hogy eltűnjék belőle az arányosság ― a liberálisok és az RMDSZ által beiktatott ― minden eleme, s e miatt a kis pártok, de még az NLP is hátrányos helyzetbe kerüljön. (Realitatea)

MÁR LEVÉDETT SZLOGENT HASZNÁL A MINISZTÉRIUM. A Románia, a lehetőségek országa (Land of choice) szlogent a turisztikai minisztérium úgy használta, hogy nem ellenőrizte, megteheti-e azt. Mint kiderült, a márkát a minisztériumot leelőzve uniós szinten már levédte egy jászvásári magánszemély: vagyis ő rendelkezik minden szerzői joggal. Ezért, amennyiben a tulajdonos igényli, a szaktárcának kártérítést kell fizetnie a márka jogtalan használatáért. Ráadásul a szlogent nemzetközi szinten levédő személy csak két hónappal azután jegyezte be azt, hogy Romániában már folytak a viták a szerzői jogokról: mind a turisztikai minisztérium, mind több magánszemély magának tulajdonítva azt. Annak ellenére, hogy a szlogent idén márciusban használták először Románia turisztikai vásárán, az Elena Udrea vezette tárca csak május 18-án próbálta meg levédeni a márkát. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2287
szavazógép
2009-12-29: Közélet - x:

Év végi szokások (A múlt hét) — Kuti János

Ilyenkor többen járnak templomba, mint máskor, mert bűntudatuk van, és év végén számot vetnek ezzel. Próbálják menteni, ami menthető, és megpróbálnak valamit leimádkozni bűneikből. A ritkán templomba járók azt mondják magukban, hogy a sok bűnt felhalmozók menjenek gyakrabban imádkozni! Az is az igazság, hogy most sokkal több bűnbeesési lehetőség van, mint régen.
2009-12-29: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Bűnbandát fogtak el
A ciorogârlai ügyben őrizetbe vett tizenöt személy közül hatan részt vettek a fegyverlopásban, a bizonyítékok megfelelnek a genetikai profilnak — jelentette ki tegnap Codruţ Olaru. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vezetője szerint a vizsgálat nem csupán a fegyverlopás ügyében jár el, hiszen a bűnbanda tagjai erőszakos bűncselekményekkel, kábítószer-kereskedelemmel, sőt, gyilkossággal is gyanúsíthatók.