Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. december 31., csütörtök, Belföld

NINCS CSEREBERE. A kormány beiktatása utáni első ülésén eltörölte azt a kedvezményt, amely értelmében a nyugdíjasok pénzre válthatják a fel nem használt ingyenes vasúti utazási jegyeket. (Realitatea)

ÁLLAMFŐ A NÉP TELEVÍZIÓJÁBAN. Traian Băsescu a nép televíziójának tartott OTV vendége volt. Röhögött, vicceket mesélt, jópofáskodott, megvédte az ifj. Prigoanăt, akit pártja egy megüresedett képviselői állás betöltésére javasolt, s aki a szemetes, de párthű id. Prigoană fia. Komolyabbra fordítva a szót elmondta, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban tárgyalnak majd a verespataki kitermelésről.

BEMUTATTÁK A HATODIK DÁKSZEKERET. A Dacia újabb modellel köszönti az új évet: hivatalosan is bemutatták a hatodik Dacia-modellt, a tavaszi genfi autószalonon beharangozott Dacia Dustert. Az akkor nagy sikert aratott concept-car az azóta eltelt hónapokban a sorozatgyártás során ,,közönségesebb", kevésbé futurisztikus külsőt öltött, ám a négykerék-meghajtású SUV még így is sokak kedvence lehet: a gyártó által a sajtó rendelkezésére bocsátott első fotók tetszetős autót sugallnak, ráadásul azt ígérik, igen kedvező áron lesz kapható. Talán a Duster menti meg a Dacia jövő évét? (Kakukk.ro)

EGY ÉVVEL ODÉBB CSÚSZIK. Keddi ülésén a kormány úgy döntött: elhalasztja annak a törvénynek az életbe léptetését, amelynek értelmében 2010. január elsejétől a lakások eladása vagy bérbe adása csak az ingatlan energetikai tanúsítványának birtokában történhet. Az elfogadott sürgősségi rendelet értelmében ez csak 2011. január elsejétől válik kötelezővé. A halasztást a Közjegyzők Országos Egylete kérte három héttel ezelőtt, mivel úgy vélte, hogy a tanúsítvány mintegy 5—10 százalékkal növeli a régi házak árait, és ez teljesen leállítaná a jelenleg is gyengélkedő ingatlanpiacot. A törvény hatályba léptetésének elhalasztását kérte az Ingatlanügynökségek Romániai Egyesülete is. (Realitatea)

A ROMÁN VASÚT FEKETE ESZTENDEJE. Az országban még soha nem történt 365 nap leforgása alatt annyi vasúti baleset, mint 2009-ben. A balesetek sorozata február 21-én kezdődött: egy személy életét vesztette, hárman pedig megsérültek, amikor Buda közelében a Iaşi—Temesvár gyorsvonat belerohant egy kamionba. Az ütközés nyomán a szerelvény kisiklott, három kocsi pedig súlyosan megrongálódott. Május 28-án Brassó közelében, Ilina állomás mellett szaladt gépkocsiba egy vonat. Az autó vezetője a helyszínen meghalt. Május 31-én hét személy — a vonaton utazó hat ingázó és a kamion sofőrje — került kórházba, miután egy kamion személyvonattal ütközött Temeskenéz közelében. A szerelvény két kocsija lefutott a sínekről. A Bukarest—Craiova—Temesvár vonalon közlekedő gyorsvonat szeptember 21-én siklott ki. A legsúlyosabb szerencsétlenség a 14-es szám jegyében következett be: augusztus 14-én 14 órakor 14 halottat követelt az újabb vasúti katasztrófa. Ez alkalommal egy húsz utast szállító kisbusz rohant a Brassó—Iaşi vonalon közlekedő vonatba, nem messze a Scânteia nevű településtől. A hazai vasúti szállítás fekete napjaként szeptember 21-e marad fenn: ekkor ugyanis 24 óra leforgása alatt három vasúti baleset történt. 2.25 órakor a Bukarest—Craiova—Temesvár vonalon közlekedő, kétszáz utast szállító gyorsvonat Craiovától alig tíz kilométerre kisiklott. A tragédia nyomán tizenhat személy került kórházba. Ugyanaznap, valamivel később Kolozsbós közelében kőolajtermékeket szállító teherszerelvény több kocsija siklott ki, néhány kocsi szakadékba zuhant. A nap harmadik balesete a Dâmboviţa megyei Gura Ocniţei mellett történt, építőanyagokkal megrakott kamion hagyta figyelmen kívül a szerelvény közeledtére figyelmeztető hangjelzést. A kamion sofőrje még idejében kiugrott a kocsiból, amelyet aztán a vonat elsodort. Október 17-én hajnali 4 óra körül a Bukarest—Konstanca vonalon, Săruleşti és Lehliu között történt vasúti baleset: két tehervonat ütközött össze. Pontosabban egy lassabban közlekedő vonatba rohant bele hátulról egy másik szerelvény. Az ütközés következtében a hátulról érkező szerelvény mozdonya és egy kocsija kiugrott a sínről. A közlekedési tárca adatai szerint idén eddig 89 olyan gépkocsi szenvedett balesetet, amelynek vezetője figyelmen kívül hagyta a vasúti átkelőket jelző figyelmeztetéseket. A szerencsétlenségek 33 halottat és 30 sebesültet követeltek. (ÚMSZ)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1875
szavazógép
2009-12-31: Máról holnapra - x:

Sötétségben fényességet... — Sylvester Lajos

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet — kiemelve mondom újévköszöntőként, mint prédikációjában a pap a textust, és közben óesztendei információk, olvasmányélmények alapján a több száz hiedelem, babona és újévi szokás közül szemelgetve mindegyre az ugrik be, hogy az új évben nemcsak a családra, kisközösségekre, hanem a nemzeti közösség egészére az lenne a legüdvösebb, ha türtőztetnők magunkat, és újév napján nem viszálykodnánk, nem veszekednénk, hogy az egész esztendőre ne ez telepedhessen rá, jövőnket ne keserítsük meg, és ne tegyük tönkre.
2009-12-31: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

A miniszterelnök-helyettes hatásköre
Az RMDSZ sajtóirodája tegnap szűkszavú közleményben hozta nyilvánosságra Markó Béla miniszterelnök-helyettes hatáskörét. Eszerint a szövetségi elnök ,,a kormányban az oktatási, művelődési és kisebbségvédelmi területet fogja felügyelni, és nem az előző miniszterelnök-helyettes által koordinált területeket, illetve intézményeket".