Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A nyugdíjakon bukhat a költségvetés

2010. január 7., csütörtök, Közélet

Megbukhat a társadalombiztosítási költségvetés a parlamenti szavazáson, ha a kormány nem fogadja el a nyugdíjpont értékének növelését. Ezt az SZDP és a liberálisok javasolták a tegnapi bizottsági vitán, az RMDSZ pedig bejelentette, tartózkodnak a voksolásnál, ha befagyasztják a nyugdíjakat.

Nem szavazzák meg a társadalombiztosítási költségvetés-tervezetet az RMDSZ parlamenti képviselői, ha a kormány nem módosítja, mert nem érthetnek egyet a nyugdíjak befagyasztásával — jelentette ki Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő a munkaügyi és az egészségügyi szakbizottságok vitáján. A két szakbizottság tegnap jóváhagyta a 2010-es társadalombiztosítási költségvetés-tervezetet, de beiktattak több módosító javaslatot is. Az SZDP és az NLP javaslatára elfogadták, hogy a nyugdíjpont értékét a szaktárca által javasolt 732,8 lejről 826,2 lejre emeljék. A bizottsági voksolásnál a demokrata-liberális és RMDSZ-es képviselők tartózkodtak. A két ellenzéki párt már bejelentette, ha nem fogadják el módosító javaslataikat, leszavazzák a társadalombiztosítási költségvetést. A büdzsétervezet jelenleg nem engedi meg a nyugdíjpont értékének emelését — kommentálta Emil Boc kormányfő „Megbeszéljük a kormányban, de kiegészítésre nincs mód, és bárhova is helyeznénk át egy bizonyos összeget, azt egy másik helyről kell elvennünk" — mondta Boc. Mihai Şeitan munkaügyi miniszter tegnap ismertette a szakbizottságokban a 2010-es társadalombiztosítási büdzsétervezetet. Rámutatott, a nyugdíjpont értéke 732,8 lej lesz, az átlagnyugdíj pedig 701,2 lej körül alakul. A munkaügyi miniszter azt is kifejtette, nem valósítható meg a nyugdíjpont értékének növelése, mivel a büdzsében nincs pénz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1060
szavazógép
2010-01-07: Máról holnapra - x:

Hol a pénz?! — Bogdán László

Nyilvánosságra került a máris erősen vitatott idei költségvetés. Harminchárom százalékkal kevesebb jut idén leosztásra a minisztériumoknak, a visszatérő indoklás szerint azért, mert nincsen pénz. Az ország végzetesen és végletesen eladósodott, a Nemzetközi Valutaalap fennhatósága alá került, s ez a jeles szervezet — melynek mérlege előrejelzések szerint csak áprilisban kerül napvilágra — nyereséges évet zárt 2009-ben, a válság évében… Hogy hogyan és miért, megérne egy misét, de most koncentráljunk az idei költségvetésre.
2010-01-07: Közélet - x:

Bűn és adó (Jegyzet) — Simó Erzsébet

Amikor a liberálisok pár évvel ezelőtt bevezették a bűnadónak csúfolt illetéket a dohány- és bizonyos alkoholtermékekre, kicsit hápogtak a cigarettások és alkoholfogyasztók, de elismerték: szenvedélyük káros mind önmagukra, mind társadalmi tekintetben. Akik nem tudtak lemondani káros szenvedélyükről, fizettek, mint a katonatiszt. A hivatalosságok azt ígérték: a pénz hiánytalanul az egészségügyi kasszába kerül, egy részét gyógyításra fordítják, nagyobbik hányadát kórházak építésére, korszerűsítésre használják.