Hírsaláta

2010. január 7., csütörtök, Belföld

HALÁLOS JÁRVÁNY. H1N1-fertőzés okozta szövődmények következtében elhunyt a román média egyik ismert személyisége, Tony Tecuceanu. Az ENSZ békefenntartó erejében is tevékenykedő színész szórakoztató műsorokban, parodistaként vált ismertté. Betegségét karácsonykor diagnosztizálták, s az elmúlt napokban kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg. Adrian Streinu-Cercel, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a vakáció lejárta után, január végére megugrik a megbetegedések száma. (Romania liberă)

BAJBAN AZ ÍROTT SAJTÓ. Tavaly év vége óta nem jelenik meg a Cotidianul napilap és a Business Standard gazdasági-pénzügyi újság, a hét közepén a Ziua és a Gardianul országos napilap is megszünteti nyomtatott kiadását. A három lap csődbe jutása után öt mérvadó országos napilap maradt a piacon: az Adevărul, a Jurnalul naţional, az Evenimentul zilei, a România liberă és a Gândul. (Transindex)

GOLFPÁLYÁVAL A VÁLSÁG ELLEN. Azzal keltett megbotránkozást Elena Udrea a költségvetés kapcsán megejtett parlamenti meghallgatásakor, hogy elmondta: a román turizmus élénkítése érdekében Snagov külterületén, ötven hektáron golfpályát készül építtetni. Később a minisztérium honlapján korrigálta önmagát, leszögezve, hogy magántőke és a helyi tanács finanszírozza majd a tervet. (Realitatea)

EGYESEKNEK MOST IS JÓL MEGY. Bármennyire szegény az idei költségvetés, a minisztériumok, a kormány, valamint az elnöki hivatal alkalmazottjai 13,2 százalékkal több szabadságpénzt kapnak. A kisemberek nem. (Antena3)

FELMONDJA A LECKÉT. Még a demokrata-liberálisok mindenike sem rajong azért az agyament ötletért, hogy Honorius Prigoană legyen az egyik bukaresti szavazókörzet képviselője. Cristian Preda EP-képviselő blogján arról értekezik, milyen nevetségesek e fiatalembernek az állam, a parlament és a választási törvény reformjára vonatkozó kijelentései. A dolgok lényegéről mit sem tud, csak ismétli a betanult szöveget. (Gândul)

KÖTELEZŐ LESZ A LAKÁSBIZTOSÍTÁS. A biztosítást koordináló társaság, a Természeti Katasztrófák Elleni Biztosítási Érdekszövetség igazgatója elmondta, a biztosítótársaságokkal és a brókercégekkel megkötendő viszontbiztosítási szerződések véglegesítése után hatályba léphet a kötelező lakásbiztosítás. Ezzel földrengések, földcsuszamlások és árvizek ellen lehet bebiztosítani a lakásokat. Biztosítás hiányában természeti katasztrófák esetén a lakástulajdonosok nem igényelhetnek állami segélyt. A kötelező lakásbiztosításra évi 10 és 20 euró közötti összeget kell majd fizetni a lakások típusától függően. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 110
szavazógép
2010-01-07: Közélet - x:

Bűn és adó (Jegyzet) — Simó Erzsébet

Amikor a liberálisok pár évvel ezelőtt bevezették a bűnadónak csúfolt illetéket a dohány- és bizonyos alkoholtermékekre, kicsit hápogtak a cigarettások és alkoholfogyasztók, de elismerték: szenvedélyük káros mind önmagukra, mind társadalmi tekintetben. Akik nem tudtak lemondani káros szenvedélyükről, fizettek, mint a katonatiszt. A hivatalosságok azt ígérték: a pénz hiánytalanul az egészségügyi kasszába kerül, egy részét gyógyításra fordítják, nagyobbik hányadát kórházak építésére, korszerűsítésre használják.
2010-01-07: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Több pénz egészségügyre
A GDP 3,6 százalékáról négy százalékra növelte a parlament egészségügyi szakbizottsága az egészségügyi tárca költségvetését. A módosítást az SZDP javasolta, és a bizottsági tagok húsz igen szavazattal és két tartózkodással fogadták el. Cseke Attila egészségügyi miniszter kifejtette, kevesli ugyan a tárcának kiutalt büdzsét, de támogatja a kormány javaslatát, mert ennek tagjaként szolidárisnak kell lennie a kabinettel. „Az összeg körülbelül a tavalyival egyenlő, azaz a GDP 3,6 százalékát teszi ki. Nem vagyok elégedett a költségvetési tervezettel, de figyelembe veszem azt, hogy válságos év áll előttünk" — szögezte le a miniszter.