Tőkés László bojkottja

2007. augusztus 30., csütörtök, Közélet

Tőkés László püspök bejelentette, a Királyhágó-melléki Református Püspökség bojkottálni fogja a nagyszebeni Euró­pai Ökumenikus Gyűlést, többek között azzal, hogy csökkentett számú küldöttséggel vesz részt rajta. Tőkés tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, fel van háborodva ,,az ortodox egyház képviselőinek hozzáállásától, akik mind a református püspökség képviselőit, mind őt magát molesztálták a rendőrségen tett számos feljelentéssel".

Mindezt egy etnikumközi és egyházközi nézeteltérés miatt tették, amely a Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája miatt keletkezett. A püspök bejelentette, folytatja a felvonulások szervezését. Az elsőt szeptember 2-án tartják Nagyváradon, a másodikat szeptember 5-én Nagyszebenben az Európai Ökumenikus Gyűlés ideje alatt. Tőkés tegnap elmondta még, a Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája körüli feszültség feloldása érdekében Sofronie Drincechez, Nagyvárad ortodox püspökéhez fordult, illetve a Bánság mitropolitájához, Nicolae Corneanuhoz, de egyik estben sem ért el eredményt. Az ortodox lelkész nem vonta vissza a rendőrségen ellene tett feljelentést, és a Szentháromság Parókia sem adta át a református gimnáziumnak a kérdéses területet. ,,Méltatlan egy lelkészhez az ortodox pap viselkedése és hozzáállása. Az egyházak közötti nézeteltérések gátolják a hívők egymáshoz való közeledését is" ― mondta még Tőkés. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Călin Popescu Tăriceanu kormányfő is részt vesz a harmadik Európai Ökumenikus Gyűlésen, amelyet idén Nagyszebenben tartanak szeptember 4. és 9. között.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2007-08-30: Közélet - Szekeres Attila:

Már csak kivitelező szükséges (A borvíz útja)

A mai napon leadják A borvíz útja című, nagy infrastruktúra-fejlesztési Phare-pályázat módosított változatát, minekutána a megyei tanács tegnapi ülésén elfogadta az új műszaki-gazdasági mutatókat és a felújított megvalósíthatósági tanulmányt. Tervek szerint jövő évben már megkezdődhetnek a munkálatok.
2007-08-30: Közélet - Farkas Réka:

Demokrata közeledés (Antal Árpád a Băsescu-látogatásról)

Óvatos optimizmussal kell kezelni Traian Băsescu székelyföldi látogatását, de meg kell próbálnia az RMDSZ-nek közeledni az államelnökhöz, hisz egyértelműen látszik, hatalma erősödik ― véli Antal Árpád RMDSZ-es képviselő. Meglá­tása szerint az elnök magyar oktatással kapcsolatos kijelentései is bizonyítják, bizonyos kérdésekben el lehet nyerni támogatását, és hajlandó gesztusokat tenni a magyarság felé, még akkor is, ha a román nacionalisták kö­rében veszít népszerűségéből.